Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na sernik z rosą dostałem od sąsiadki. W życiu nie jadłem lepszego
Fot.

Ten przepis na sernik z rosą dostałem od sąsiadki. W życiu nie jadłem lepszego

25 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz lekkiego deseru na lato? Zrób sernik z rosą, który okaże się strzałem w dziesiątkę. To znakomite ciasto pokocha każdy, więc przygotuj się, że poproszą o dodatkowy kawałek. Będziesz robiła je bardzo często.

Sernik lepszy niż inny

Sernik to znane i lubiane ciasto . Robi je niemal każda dobra kucharka. Niedawno  znalazłem przepis na sernik, który wyróżnia się na tle innych ciast tego typu. Ten wyróżnia nie tylko doskonały smak, ale i rosa, która pojawi się na wierzchu deseru .

Przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje dosłownie chwilę. Przekonasz się o tym, kiedy poznasz przepis umieszczony poniżej. Upiecz je nawet dzisiaj i zaskocz domowników.

twaróg.jpg
Fot. Canva/papkin

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania sernika z rosą nie potrzebujesz zbyt wiele składników. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, a w dodatku wszystkie produkty są tanie. Wszystkie niezbędne poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, tylko żeby nie pominąć żadnego składnika.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ⅔ kostki margaryny
  • ⅔ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg twarogu
  • 500 ml mleka
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis na sernik z rosą

Do miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wbij dwa jajka i włóż masło. Składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto. Schłodź je przez godzinę w lodówce. Po tym czasie przełóż je do prostokątnej blachy i wyłóż nim spód.

Zmiel twaróg i przełóż je do miski. Wbij 6 żółtek i dodaj utarte jajko z cukrem. Wlej olej oraz mleko. Całość wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp budyń i ponownie wymieszaj masę. Wyłóż ją na spód i równomiernie rozprowadź. Ciasto piecz przez 45-60 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

W czasie pieczenie ciasta przygotuj piankę. Białka ubij z cukrem i mąką ziemniaczaną. Piankę wyłóż na podpieczone ciasto i piecz z nią przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto podawaj po przestudzeniu. Sprawdź

pieczenie.jpg
Fot. Canva/Skatzenberger
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy