Smakosze.pl Przepisy To śniadanie wygrywa pod każdym względem z kanapkami. Zniknęły napady głodu, a ja od rana mam pełno energii
Materiał YouTube z kanału Essen Rezepte

To śniadanie wygrywa pod każdym względem z kanapkami. Zniknęły napady głodu, a ja od rana mam pełno energii

9 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Córka uświadomiła mi ostatnio jedną bardzo ważną rzecz. Dowiedziałam się, że moje śniadania są zupełnie nie takie jak powinny. Zamiast kanapek z szynką i serem powinnam była  od dawna postawić na pełen białka omlet z wartościowymi dodatkami. Od kiedy jem go rano, czuje się świetnie, a do tego wyraźnie zeszczuplałam.

Omlet na śniadanie wygrywa z kanapkami pod każdym względem

Od zawsze powtarza się nam, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Szkoda, ze nikt nie uczy nas jak powinno ono wyglądać. Okazuje się, że pszenna bułka z masłem i szynką nie jest tym, czego potrzebujemy, żeby zacząć dzień. Różnicę zauważyłam, od kiedy zaczęłam na śniadanie jeść polecony przez córkę omlet z niebanalnym dodatkiem.

Teraz już wiem, że nasze śniadanie powinno opierać się na dużej porcji zdrowego białka, a małej ilości węglowodanów. Takie rozwiązanie zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a do tego daje solidną dawkę energii. Idealnym pomysłem na śniadanie jest więc np. połączenie jajek z wartościowymi strączkami. Poniżej znajdziecie moją ulubioną kompozycję, czyli omlet z dodatkiem sycącej czerwonej fasoli.

fasola do omletu.jpg
Canva / milanfoto
Poszedł do Biedronki i kupił 106 bułek. Nie mieści się w głowie, co zrobił później. Gest godny podziwu

Przepis na omlet idealny na śniadanie

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka zimnej wody lub mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • pęczek szczypiorku

Najlepszy omlet z pomysłowymi dodatkami krok po kroku

Jajka na omlet wbij do miski . Rozkłóć je za pomocą widelca , dodaj odrobinę wody lub mleka oraz posiekany szczypiorek . Składniki dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła . Podsmaż na nim cebulkę, a po chwili dodaj odsączoną na sitku fasolę . Podgrzewaj jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia .

Do masy jajecznej na omlet dodaj zawartość patelni . Ponownie rozgrzej na niej porcję masła i wylej masę jajeczną . Smaż bez przykrycia na dużej mocy palnika, aż brzegi omletu się zetną. Wtedy delikatnie odwróć go na drugą stronę, podsmażaj jeszcze przez chwile, po czym zdejmij z patelni i podawaj . Dowiedz się, czemu jajka są idealną propozycją na śniadanie . Tego produktu z samego rana lepiej unikać .

omlet na śniadanie.jpg
Canva / Yana Gavoronskaya
TVN właśnie potwierdził. Uwielbiany program wraca na antenę, widzów czeka wielka zmiana
Owiń miskę folią, posmaruj olejem i wrzuć jajko. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy