Smakosze.pl Dieta To warzywo odmieniło moje życie. Wygląda jak czarna rzodkiewka, ale nią nie jest
Fot. Canva/nadiasphoto, Getty Images

To warzywo odmieniło moje życie. Wygląda jak czarna rzodkiewka, ale nią nie jest

1 marca 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Sezon na to warzywo przypada jesienią i zimą. Dobrze rośnie, kiedy na zewnątrz robi się chłodniej. Można pomylić ją z rzodkiewką. Czarna jak smoła i pełna wartości odżywczych. Poznajcie czarną rzepę, która odmieniła moją dietę.

Jak wygląda czarna rzepa?

To niezwykłe warzywo naturalne występuje w Azji i Europie. Często nazywane jest czarną rzodkiewką, którą przypomina. Najczęściej czarna rzepa wysiewana jest w sierpniu, jako poplon. Warzywo zbiera się późną jesienią. Świeżość i swoje właściwości zachowuje przez całą zimę, jeśli zadbamy o odpowiednie przechowywanie.

Jak wygląda czarna rzepa? Przypomina zwęgloną rzodkiewkę. Należy do rodziny roślin kapustnych, jednak najcenniejszy jest jej duży okrągły korzeń o ciemnej skórce. Po przekrojeniu warzywo ma biały miąższ. Dlaczego warto ją jeść? Ma mnóstwo składników odżywczych. W sezonie jesienno-zimowym regularnie po nią sięgam.

czarna rzepa
Fot. Canva/Olga Seifutdinova, Getty Images
Te boskie kluski robię z 3 składników. Pyszniej i łatwiej się już nie da

Dlaczego warto jeść czarną rzepę?

Przede wszystkim czarna rzepa zawiera mnóstwo witamin, które mogą wspomóc nas zimą i jesienią. Znajdziemy w niej między innymi witaminę C, B1, B2 i B6. Do tego jest bogata w minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor. Poza tym zawiera błonnik, który cudownie wpływa na trwanie oraz glukozynolany, czyli związki o działaniu antynowotworowym, wspierające pracę wątroby.

Czarna rzepa wspiera nie tylko jelita i wątrobę. Może pomóc oczyścić organizm z toksyn. Działa antybakteryjnie, dzięki olejkom eterycznym i pomaga w czasie przeziębienia , a także pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów. W końcu wykorzystywana jest również do produkcji kosmetyków. Jak wprowadzić czarną rzepę do diety ? Podpowiem, jak ja to zrobiłam.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Czarna rzepa w diecie

Czarna rzepa smakuje trochę jak rzodkiewka, ale bardziej intensywna i wyrazista. Wszystko za sprawą olejków eterycznych. Jest wiele sposobów na wprowadzenie tego warzywa do diety. U mnie doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek.

Czarną rzepę lubię też połączyć z twarogiem. Korzeń ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję twaróg i odrobinę szczypiorku. Tak przygotowaną pastą smaruję kanapki. Jeszcze inną opcją jest oddanie czarnej rzepy do sałatki.

Jesienią i zimą warto wspomóc organizm i dodać do diety więcej warzyw. Idealnie sprawdzi się w tym przypadku czarna rzepa . Sprawdźcie też nasz przepis na szybką i prosta w przygotowaniu zapiekankę .

czarna rzepa
Fot. Canva/Cucu Remus, Getty Images
Żadna szarlotka, żaden jabłecznik. To ciasto sypane jest hitem
Weź filet z kurczaka i uwielbianą przyprawę. Podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy