Rośliny jednoroczne, dwuletnie lub byliny, które w całości lub w części stanowią pokarm
Oto świetny przepis dla wszystkich, którzy chcą korzystać z dobrodziejstwa brokuła, ale chcą też uniknąć banału serwowania go w różyczkach. Taka warzywna zapiekanka to niezwykle zdrowy sposób na posiłek lub dodatek do głównego dania.
Zaskocz rodzinę i na obiad przygotuj kotlety bez mięsa. Na początku nie będą kryli zdziwienia, ale kiedy tylko ich spróbują, od razu zachwycą się smakiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, z jakiego nietypowego składnika są zrobione, a także dowiesz się, jak je zrobić.
Cebula pomimo wielu cennych dla zdrowia właściwości może być także szkodliwa. Dowiedz się, jakiej unikać, aby nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Czytaj dalej, a poznasz także najlepszą metodę przechowywania warzywa, dzięki której zachowasz jej świeżość nawet przez kilka miesięcy.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Często niestety o tym zapominamy, pomijając je lub jedząc cokolwiek w pośpiechu przed wyjściem do pracy. Pomijanie śniadań jest dużym błędem, ponieważ sprzyja tyciu. Ta jajecznica jest błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna, a przy tym lekka. Zobaczysz, że kilogramy zaczną lecieć w dół.
Szymon Nyczke, znany na youtube jako Książulo, zrecenzował zwykłą zupę w niezwykłym miejscu. Choć przeważnie odwiedzamy je nie po to, by się najeść, w cenie, którą zapłacił, spodziewał się solidnego obiadu. Nie dość, że nie miał nawet gdzie usiąść, to sama potrawa pozostawiała wiele do życzenia. Jak zapowiedział w materiale, już więcej tam nie wróci.
Oto przepis na niezwykle rozgrzewającą, ekspresową i superprostą warzywną zupę. Sprawdza się świetnie w okresie przejściowym przed zimą, kiedy chłody najbardziej dają się we znaki. Warto nagotować od razu garnek na dwa dni.
Znana z mediów społecznościowych influencerka kulinarna – Anna Zyśk – pokazała niezwykły patent. Dzięki niemu pomidory dłużej zachowają świeżość, a ty będziesz cieszyć się ich smakiem nawet przez dwa tygodnie. Nie uwierzysz, na czym polega jej sposób, ale kiedy go wypróbujesz, już zawsze będziesz go stosować.
Oto prosty przepis na duszone warzywa. Ta kompozycja przypadnie do gustu miłośnikom pieczarek, ale jest tak udana, że być może nawet rozszerzy ich grono. A przy tym tak sycąca, że starczy za cały obiad.
Wielu kucharzy-amatorów ani myśli o świeżych lokalnych warzywach w listopadzie. Jednak to, że nie są dostępne w handlu, nie znaczy, że nie powinny być w naszej pamięci. Bo może nie ugotujemy z nich teraz potrawki, ale z pewnością możemy je zasiać.
Choć kalafior to pyszne warzywo, podczas gotowania wydziela on niezbyt przyjemny zapach. Istnieją na szczęście sposoby na zneutralizowanie go. Oto najprostsze z nich.
Cebula jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Dlatego warto dowiedzieć się, jak odpowiednio ją przechowywać, aby wytrzymała przez zimowe miesiące. Sposób jest łatwy, ale należy przestrzegać kilku zasad, dzięki którym warzywo nie ulegnie zepsuciu. Czytaj dalej, a o wszystkim się dowiesz.
Nie każde warzywo jest zdrowe. Jedno z tych najpopularniejszych może być niebezpieczne dla zdrowia. Narażona jest w szczególności wątroba, której poprawne funkcjonowanie jest niezbędne dla organizmu. Czytaj dalej, ale dowiesz się, czego unikać oraz dlaczego jest aż tak szkodliwe.
Nie jesteśmy pewni, czy zupa ze świeżej kapusty zasługuje na nazwę kapuśniak. Wiemy natomiast, że zasługuje na naszą uwagę. Zwłaszcza jesienią, kiedy jest odpowiedzią na chłody i potrzebę bardziej konkretnego jedzenia.
Buraki to doskonałe i zdrowe warzywo o jednej wadzie. Jest nią długa obróbka termiczna, wymagana do większości przepisów. By ją skrócić, można uciec się do kuchennych sztuczek.
Kultowa sałatka jarzynowa jest znana każdemu. Czy wiesz, że można nieco ulepszyć jej smak? Z tym dodatkiem jest jeszcze lepsza i zachwyci każdego. O tym, jak ją przygotować, dowiesz się z przepisu z tego artykułu. Będziesz żałować, że nie wpadłaś na to wcześniej.
Oto świetna i lekka alternatywa dla purée ziemniaczanego. Dzięki zastąpieniu kartofli kalafiorem uzyskujemy doskonały smak, inny od tradycyjnego efekt i potrawę przyjazną diecie.
O tym, że warzywa z własnego ogródka smakują najlepiej, wiadomo od zawsze. Okazuje się, że niektóre z nich można magazynować przez całą zimę. Dzisiaj dowiesz się, jak przechowywać pietruszkę. Tym sposobem zachowasz jej smak na dłużej.
Dziś chcę się z tobą podzielić moim sprawdzonym przepisem na obiad na piątek. Przygotowane z niego kotlety warzywne wcale nie odbiegają smakiem od tych w mięsnej wersji. Mało tego, według niektórych są jeszcze lepsze. Zrób i przekonaj się sama.
W najnowszym komunikacie sanepid ostrzega przed produktem, który znalazł się lodówkach wielu Polaków. Miał zachowywać świeżość żywności, a okazał się niebezpieczny dla zdrowia. GIS wraz z dystrybutorem produktu podjął działania, aby w jak najkrótszym czasie wycofać go ze sprzedaży. Czytaj dalej, a dowiesz się dokładnie, o co chodzi.
Oto niezwykle prosty przepis na rozgrzewającą zupę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ale dzięki kiełbasie i przede wszystkim fasoli, jest tak sycąca, że starczy za cały posiłek, nawet w jesiennym czasie chłodów, grzybobrań i wyjść na cmentarz.
Oto jeden z najprostszych sposobów na konserwację buraków na zimę. Zapasteryzowane warzywa po kilku tygodniach zmienią się na naszych talerzach w pyszną sałatkę. Potraktujmy je jako półprodukt do przyszłego posiłku.
Czy wiesz, że warzywa z rosołu można wykorzystać do czegoś jeszcze? Przygotowany z nich przysmak zadowoli każdego i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a nie tylko dowiesz się, jak wykorzystać warzywa z rosołu, ale też poznasz przepis, z którym przygotujesz prawdziwy frykas.
Okazja dla spekulantów i gratka dla miłośników zdrowego żywienia. Dereń to kolejny produkt, który w Polsce występuje tak powszechnie, że prawie go nie zauważamy. A powinniśmy doceniać go co najmniej tak, jak robi się to na Zachodzie.
Już nie tylko kiszone ogórki i buraczki. W zgromadzonych na zimę przetworach musi znaleźć się kiszona dynia, która smakiem urozmaici wiele potraw. Poznaj przepis i przygotuj coś naprawdę niezwykłego.
Przed posadzeniem czosnku warto zanurzyć go w prostym roztworze. Dzięki tej czynności oprze się grzybiczym infekcjom. A my na wiosnę będziemy mogli się cieszyć ząbkami z domowej uprawy.
Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.
Eksperci wybrali najzdrowsze warzywo świata. Koniecznie musi znaleźć się w twojej diecie, bo ma wiele cennych właściwości dla organizmu. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za warzywo i dlaczego musi znaleźć się w twoje diecie.
Setki kilogramów warzyw i owoców kwestionują przedstawiciele inspekcji rolno-spożywczych na warszawskich giełdach. Chodzi przeważnie o sposoby, w jakie oznaczony jest sprzedawany towar. Czasem jednak problemy dotyczą też jakości produktów.