Rośliny jednoroczne, dwuletnie lub byliny, które w całości lub w części stanowią pokarm
Kalafior to świetne warzywo, które na naszych talerzach powinno znajdować się znacznie częściej. Niestety, podczas jego gotowania, wydzielają się nieprzyjemne zapachy. Z pomocą przychodzi sposób od Anny Zyśk, która podzieliła się z nami swoim sposobem. Warzywo nie pachnie, a przy tym doskonale smakuje.
Znane są już prognozy pogody na majówkę. Większość liczy na temperatury, które będą sprzyjały grillowaniu. Synoptycy wskazują jednak, że na pogodę, zbliżoną do tej wielkanocnej nie ma, co liczyć. Modele meteorologiczne wskazują, że wzrost temperatur nastąpi dopiero w pierwszej połowie maja. Jaka więc będzie pogoda na majówkę?
Jeśli walczycie z obecnością mrówek w Waszym domu lub ogrodzie, to musicie znać patenty, które ułatwiają Wam ich pokonanie. Okazuje się, że świetnie mogą się do tego nadać obierki z ogórka, które często lądują w koszu. Poznajcie skuteczne patenty na walkę z mrówkami.
Szparagi to pierwszy wiosenny produkt, który tanieje w oczach i każe nam się jeść w każdej możliwej kombinacji. Oto jedna z nich – ekspresowe szparagi w cieście francuskim, doskonałe na przekąskę czy kolację.
Od marca do maja trwa sezon na czosnek niedźwiedzi. Aromatyczna nowalijka jest niezwykle wartościowa i koniecznie trzeba dodać ją do swojego menu. Niestety, nie można zbierać tego czosnku w lasach, ale bez najmniejszego problemu można uprawiać go we własnym ogródku. Poznaj właściwości oraz sposób uprawy czosnku niedźwiedziego, a sporo na tej wiedzy zyskasz.
Świąteczne przejedzenie nie będzie problemem. Poznaj sposób na napar na niestrawność i pij go po każdym świątecznym posiłku. Ulga przyjdzie się raz-dwa, a pomocny okaże się bardzo nietypowy składnik.
Trzeba być czasem niezłym jasnowidzem, żeby przewidzieć potrzebną ilość jakiegoś dania. Problem dotyka nas najbadziej w święta, kiedy nieoczekiwane dodatkowe produkty albo zainteresowanie jakąś potrawą zmieniają te relacje. Jak zadbać o resztki sałatki jarzynowej, by można było długo je dojadać?
Na wielkanocnym stole oprócz jajek i wędlin nie może zabraknąć chrzanu. Niestety, warzywo jest bardzo ostre, a podczas ścierania może wywoływać łzy. Znamy jednak sposób, dzięki któremu przygotujesz go łatwo, a przede wszystkim bez podrażnienia oczu. Instrukcję tarcia oraz przepis na domowy chrzan poznasz w tym artykule.
Jak pozbyć się ślimaków z ogródka? Niedawno mogliśmy się dowiedzieć, że ludzie masowo kupują lub wynajmują kaczki bieguski, które potrafią zjeść aż 60 ślimaków w ciągu dnia. Jak to możliwe? Przekonajcie się sami.
Porcja mięsa i rosołowy zestaw włoszczyzny to najprostszy sposób na rosół. Ale czy najlepszy? Wychodzi na to, że niekoniecznie.
Jeśli chcecie zadbać odpowiednio o swój ogród, to szczególnie musicie uważać na szkodnika zwanego turkuć podjadek. Ciężko je wyłapać, ponieważ atakują dopiero po zmroku, a konkretnie nocą. Jednak to nic straconego. Istnieje bowiem sposób na to, aby je przepędzić.
W okresie tuż przed Wielkanocą rośnie zapotrzebowanie na przepisy z udziałem ryb. Oto jeden z nich. Prosta, ale pyszna potrawa jednogarnkowa z naszej ulubionej ryby – dorsza.
Oto nietypowy przepis na komplety obiad – warzywa, mięso i sycący dodatek sera. Wszyskto zapieczone na patelni. A zatem – łatwo, niecodziennie i całkiem smacznie.
Kalafior to tanie, zdrowe, smaczne i pożywne warzywo. Ma jednak jeden mankament. Jest nim niezbyt przyjemny zapach, który przesyca kuchnię podczas gotowania. Jest jednak na to sposób. Przyjrzyjmy się więc zasadom dotyczącym gotowania kalafiora.
Sieć Auchan ostrzega konsumentów przed produktem, który mógł zostać zakupiony w jej sklepach. Chodzi o ostropest plamisty, w którym wykryto zbyt wysokie stężenie kadmu. Firma wskazała także rozwiązanie problemu, dzięki któremu klienci posiadający wycofany produkt, otrzymają zwrot pieniędzy.
To ostatni dzwonek na posianie rzeżuchy! Rozpoczynając uprawę właśnie teraz, będziesz mieć pewność, że te cenne kiełki wyrosną na Wielkanoc. Nie tylko ozdobisz nimi stół, ale też wzbogacisz smak świątecznych dań. Poznaj ich właściwości, sposób uprawy, a przede wszystkim czas wysiewu. Szczegóły poniżej.
W maju rozpocznie się sezon na sadzenie ogórków i pomidorów do gruntu. Wtedy też w ogródkach pojawią się ślimaki żerujące na warzywach. Na całe szczęście istnieje sposób, dzięki któremu można uchronić uprawy. Pomocny okaże się jeden z produktów ze sklepu ogrodniczego.
Nie chcesz po raz kolejny gotować pomidorowej czy ogórkowej? W takim razie przychodzimy z pomocą. Istnieje wiele przepisów na różnorodne zupy. Jednak nie można jeść ciągle tego samego, a poznawanie nowych smaków jest bardzo ważne. Zatem nie ma na co czekać. Przedstawiamy wam przepis na zupę szparagową
Sałatki to z założenia superproste i całkiem zdrowe dodatki. Dlatego dobrze, że znajdują się na naszych świątecznych stołach. Z tym przepisem w naszym sałatkowym świecie może dokonać się mała rewolucja.
Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, powinien dodać do swojej diety warzywa. Wśród nich powinny znaleźć się nie tylko te najbardziej znane, czyli pomidory, ogórki i sałata, ale też te, które są zdrowe, ale z jakiegoś powodu są pomijane. Jednym z nich jest jarmuż, który ma ogrom składników odżywczych i właściwości. To aż żal nie mieć go w swoim jadłospisie.
Czosnek jest niezastąpionym warzywem podczas gotowania. Niektórzy nie kupują go jednak w sklepach. Wielu podejmuje wyzwanie i uprawia go na własnej działce. Mimo że uprawa nie jest zbyt wymagająca, nie każdy jednak wie, kiedy wykopać czosnek. Zachowanie odpowiedniego terminu jest o tyle ważne, że zagwarantuje ono, iż plony nie ulegną zepsuciu. Poznaj cenną wskazówkę, a przy okazji dowiesz się, jak przechowywać czosnek.
Szczury w ogrodzie są utrapieniem dla wielu osób. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, skąd tak naprawdę się one biorą i co je przyciąga. Okazuje się, że powód jest bardzo prosty. Wszystko przez jeden błąd, który jest stale popełniany.
Istnieje wiele ciekawych przepisów na dania z kalafiora, który niestety często podczas gotowania po prostu ciemnieje. Na szczęście jest sposób, aby na to zaradzić. Wystarczy jeden prosty trik, a kalafior cały czas będzie miał śnieżnobiały kolor. Zobaczcie, jak to zrobić.
Co podać na obiad w piątek? Wielu z nas tego dnia rezygnuje z mięsa i stawia na wegetariańskie potrawy. Dobrym pomysłem na bezmięsny obiad są kotlety z kalafiora. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak pozytywnie zaskakuje.
Wyglądem przypomina pietruszkę, a smakiem anyż lub mało u nas znaną mirrę. Mowa tu o jeszcze mniej znanej trybule ogrodowej, która posiada ogrom zdrowotnych właściwości. Można wykorzystać ją także w kuchni, wzbogacając tym samym smak potraw. Dowiedz się o tym ziole znacznie więcej, a na pewno znajdzie się ona w twoim zbiorze przypraw.
Roślinność wraz z rozwijającą się wiosną na nowo budzi się do życia. Jest to dobra wiadomość dla działkowców, którzy za jakiś czas będą mogli na nowo siać i sadzić. Z czasem ich plony mogą zostać zaatakowane przez ślimaki, dlatego warto zawczasu poznać sposoby, aby się przed nimi uchronić. Najskuteczniejszy okazuje się jeden z domowych sposobów na ślimaki.
Służby sanitarne poinformowały o kolejnym w tym roku zatrzymaniu ton jedzenia na granicy. Tym razem większości z nas nie groziło niebezpieczeństwo. Produkty były „po prostu” źle oznakowane.
Zmiana czasu z zimowego na letni już niedługo. Warto więc zapoznać się z dietą, dzięki której godzinę krótszy sen nie przysporzy nam stresu, a zmieniona godzina nie odbije się na naszym zdrowiu. Brzmi to jak błahy problem, jednak wcale taki nie jest.