Rośliny jednoroczne, dwuletnie lub byliny, które w całości lub w części stanowią pokarm
O dziwnych zachowaniach klientów dyskontów słyszymy ostatnio coraz częściej. Czujemy się wtedy trochę jakbyśmy oglądali „Świat według Kiepskich”. Dziennikarze zebrali różne przygody personelu sklepowego.
O tej porze roku owoce znajdziemy w każdym markecie spożywczym. W ofercie mają je między innymi Lidl, czy Biedronka. Polacy jednak często je pomijają, a szkoda. Są pyszne, zdrowe i w sam raz do wyśmienitej sałatki.
Ryba po grecku nie może się zmarnować. Z resztek tego wigilijnego smakołyku możesz przygotować zaskakującą zupę. Przepis znanej dziennikarki Katarzyny Bosackiej cieszy się sporą popularnością. Macie ochotę na świąteczne danie w nowym, zaskakującym wydaniu?
Szukasz pomysłu na szybką sałatkę na imprezę, którą zaskoczysz wszystkich gości? Przygotuj prostą sałatkę słonecznik. Wygląda genialnie, a smakuje jeszcze lepiej. W tym roku podam ją na Sylwestra, znajomi ją uwielbiają!
Czy na pewno wiesz, jak w poprawny sposób przygotować sałatkę jarzynową? Jeden dosyć popularny błąd sprawi, że ulubiona sałatka Polaków straci smak. Dlatego dowiedz się, czego nie robić przygotowując ją i poznaj przepis na udaną jarzynową.
Zapiekanka z warzywami to zawsze świetny pomysł na obiad. Prosta, szybka, sycąca i lekka błyskawicznie znika z talerzy. Do zapiekanek zwykle dodajemy żółty ser, jak gouda, cheddar, czy parmezan. Często jest to również biała mozzarella. Mało kto wie, że i zwykły twaróg doskonale nadaje się do przygotowania tego typu dań. Smak jest niesamowity.
Szukasz pomysłu na szybki, bezmięsny obiad na piątek? Gorąco polecamy danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut w dodatku z takich składników, które z pewnością masz w domu. Podstawą jest tu kasza i jajka. Będzie szybko i smacznie!
Tonka to roślina strączkowa, którą rzadko zdejmujemy z półek supermarketów. Znajduje się jednak w wielu produktach, które jadamy na codzień. Warto zwrócić uwagę na zawartość tego składnika w naszej diecie.
W jednym ze swoich filmów Tomasz Strzelczyk przypomina nie tylko rzadziej używaną nazwę bakłażana – oberżyna. Przypomina też niezwykły przepis na kotlety z tego pysznego warzywa. Choć są bezmięsne, pełne są umami, czyli pełnego smaku, którego oczekujemy od porządnego, sycącego obiadu.
1 stycznia 2025 roku wchodzą w życie nowe przepisy. Objęte będę nimi wszystkie sklepy, które sprzedają warzywa i owoce. Zmiana będzie korzystna dla konsumentów. Na czym dokładnie ma polegać?
Co się stanie, gdy wbijemy widelec w surowego ziemniaka? Warto wypróbować poradę kulinarną od blogerki Ani Zyśk. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę w kuchni i przygotowanie obiadu.
Ta porada wygląda jak zwykła kuchenna sztuczka, jakich wiele. Jednak, jak się okazuje, wielu kucharzy polega na właśnie takiej metodzie obierania czosnku. Pozwala ona na przerób hurtowych ilości.
Torby na kółkach potrafią być błogosławieństwem dla klientów bazarków. Czy jednak mogą także szkodzić? Jak wszystko, źle zastosowane, mogą prowadzić do kłopotów.
Sałatka jarzynowa jest klasykiem, który co roku gości na Święta Bożego Narodzenia w wielu polskich domach. Sporo osób ma swój własny patent na to uwielbiane danie. Babcia Stasia robi je inaczej niż większość - gotowaną pietruszkę zastępuje innym warzywem.
Mrożenie koperku w pojemniku po lodach to patent wielu gospodyń. Okazuje się jednak, że nie powinno się tak robić, bo to jedna najbardziej szkodliwych możliwości. Dlatego poznaj lepszy patent, a koperek już zawsze będziesz mrozić w ten sposób.
Oto świetny przepis dla wszystkich, którzy chcą korzystać z dobrodziejstwa brokuła, ale chcą też uniknąć banału serwowania go w różyczkach. Taka warzywna zapiekanka to niezwykle zdrowy sposób na posiłek lub dodatek do głównego dania.
Zaskocz rodzinę i na obiad przygotuj kotlety bez mięsa. Na początku nie będą kryli zdziwienia, ale kiedy tylko ich spróbują, od razu zachwycą się smakiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, z jakiego nietypowego składnika są zrobione, a także dowiesz się, jak je zrobić.
Cebula pomimo wielu cennych dla zdrowia właściwości może być także szkodliwa. Dowiedz się, jakiej unikać, aby nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Czytaj dalej, a poznasz także najlepszą metodę przechowywania warzywa, dzięki której zachowasz jej świeżość nawet przez kilka miesięcy.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Często niestety o tym zapominamy, pomijając je lub jedząc cokolwiek w pośpiechu przed wyjściem do pracy. Pomijanie śniadań jest dużym błędem, ponieważ sprzyja tyciu. Ta jajecznica jest błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna, a przy tym lekka. Zobaczysz, że kilogramy zaczną lecieć w dół.
Szymon Nyczke, znany na youtube jako Książulo, zrecenzował zwykłą zupę w niezwykłym miejscu. Choć przeważnie odwiedzamy je nie po to, by się najeść, w cenie, którą zapłacił, spodziewał się solidnego obiadu. Nie dość, że nie miał nawet gdzie usiąść, to sama potrawa pozostawiała wiele do życzenia. Jak zapowiedział w materiale, już więcej tam nie wróci.
Oto przepis na niezwykle rozgrzewającą, ekspresową i superprostą warzywną zupę. Sprawdza się świetnie w okresie przejściowym przed zimą, kiedy chłody najbardziej dają się we znaki. Warto nagotować od razu garnek na dwa dni.
Znana z mediów społecznościowych influencerka kulinarna – Anna Zyśk – pokazała niezwykły patent. Dzięki niemu pomidory dłużej zachowają świeżość, a ty będziesz cieszyć się ich smakiem nawet przez dwa tygodnie. Nie uwierzysz, na czym polega jej sposób, ale kiedy go wypróbujesz, już zawsze będziesz go stosować.
Oto prosty przepis na duszone warzywa. Ta kompozycja przypadnie do gustu miłośnikom pieczarek, ale jest tak udana, że być może nawet rozszerzy ich grono. A przy tym tak sycąca, że starczy za cały obiad.
Wielu kucharzy-amatorów ani myśli o świeżych lokalnych warzywach w listopadzie. Jednak to, że nie są dostępne w handlu, nie znaczy, że nie powinny być w naszej pamięci. Bo może nie ugotujemy z nich teraz potrawki, ale z pewnością możemy je zasiać.
Choć kalafior to pyszne warzywo, podczas gotowania wydziela on niezbyt przyjemny zapach. Istnieją na szczęście sposoby na zneutralizowanie go. Oto najprostsze z nich.
Cebula jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Dlatego warto dowiedzieć się, jak odpowiednio ją przechowywać, aby wytrzymała przez zimowe miesiące. Sposób jest łatwy, ale należy przestrzegać kilku zasad, dzięki którym warzywo nie ulegnie zepsuciu. Czytaj dalej, a o wszystkim się dowiesz.
Nie każde warzywo jest zdrowe. Jedno z tych najpopularniejszych może być niebezpieczne dla zdrowia. Narażona jest w szczególności wątroba, której poprawne funkcjonowanie jest niezbędne dla organizmu. Czytaj dalej, ale dowiesz się, czego unikać oraz dlaczego jest aż tak szkodliwe.
Nie jesteśmy pewni, czy zupa ze świeżej kapusty zasługuje na nazwę kapuśniak. Wiemy natomiast, że zasługuje na naszą uwagę. Zwłaszcza jesienią, kiedy jest odpowiedzią na chłody i potrzebę bardziej konkretnego jedzenia.