Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te boskie kluski robię z 3 składników. Pyszniej i łatwiej się już nie da
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 01.03.2025 11:04

Te boskie kluski robię z 3 składników. Pyszniej i łatwiej się już nie da

Gotowe kluski z dodatkami
Fot. YouTube/Becia gotuje

Szybki, prosty i smaczny obiad to z pewnością coś, co każdy chciałby zrobić. Nie zawsze jednak mamy czas, czy też składniki, aby zrobić odpowiednio bogaty posiłek. Dlatego mamy do zaproponowania przepis, który bez problemu każdy może wypróbować właśnie na obiad, ewentualnie jako dodatek lub przekąska. Szczególnie że do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku składników. Koniecznie sprawdź, o jakie danie chodzi.

Czym są prażuchy?

Prażuchy to staropolska potrawa, która jest szczególnie znana na Lubelszczyźnie. Jej nazwa pochodzi od wyprażania mąki. Ale możemy się również spotkać z innymi określeniami tego dania. Są to porka, psiocha, lemieszka lub fuszer. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, przystawka lub jako przekąska do zsiadłego mleka. Może być podawana na przykład z podsmażanym boczkiem.

Garnek z ziemniakami i mąką
Fot. YouTube/Becia gotuje
Ułóż schab na plastrach cebuli i włóż do piekarnika. To ostatnio mój ulubiony obiad

Ekspresowy obiad z ziemniaków

Ilustracje wykorzystane w tym przepisie pochodzą z kanału na YouTube „Becia gotuje”. Do wykonania szybkiego dania z ziemniaków i mąki, jakim są prażuchy, potrzebujemy następujących składników.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ¼ kg mąki (w zależności rodzaju ziemniaków i stopnia ich mączystości)
  • 3-4 łyżki masła (opcjonalnie)
  • Sól

Jak przygotować pyszne prżuchy?

W pierwszej kolejności obieramy  ziemniaki i umieszczamy w garnku z osoloną wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Kiedy tak się stanie, odcedzamy nasze ziemniaki i zostawiamy na dnie garnka odrobinę wody. 

Ziemniaki pozostawiamy na włączonej kuchence i zasypujemy mąką. Przykrywamy i na małym ogniu prażymy przez około 5 minut. Aby prażuchy nabrały pięknego, żółtego koloru, autorka kanału na YouTube „Becia gotuje” proponuje, aby dodać jedną łyżkę mąki kukurydzianej. 

Następnie staranie rozgniatamy. Możemy również dodać masło, aby nasze prażuchy mogły się później ładnie podsmażyć, ale nie jest to konieczne.

Ziemniaki ubijamy tak, aby w połączeniu z mąką powstała gładka masa. Jeśli będzie taka konieczność, możemy dolać wody, ale należy uważać, żeby ziemniaki nie zrobiły się zbyt rzadkie. 

Całość odkładamy do lekkiego ostudzenia. Po chwili z naszej masy formujemy łyżką kluski w formie małych kotlecików i podsmażamy na tłuszczu. Nasze podsmażone smakołyki najlepiej będą smakować na następny dzień.

Placki z ziemniaków i mąki
Fot. YouTube/Becia gotuje

Sprawdź przepis na zupę idealną na odchudzanie. Zobacz, jak zrobić pyszne bułeczki z jabłkami.