Obłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynową
Bez wątpienia Tomasz Strzelczyk potrafi zdziałać w kuchni cuda. Mistrz kuchni podzielił się swoją recepturą na sałatkę jarzynową. Efekt jest obłędny. Wszystko za sprawą odpowiedniego przygotowania i zastosowaniu najlepszych składników.
Tomasz Strzelczyk wyjawił jak zrobić perfekcyjną sałatkę jarzynową
Tomasz Strzelczyk już kilkukrotnie gościł na naszym portalu. Niedawno przedstawialiśmy przepis jego 88-letniej babci na wyborne pierogi ruskie . Dziś sięgniemy po sposób mistrza kuchni na sałatkę jarzynową.
Uwielbiany kucharz na YouTube na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA opublikował film, w którym pokazuje, jak przygotowuje sałatkę jarzynową. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. Na nagraniu Tomasz Strzelczyk wyjawił kilka kulinarnych sekretów .
Okazuje się, że Tomasz Strzelczyk stawia na dosyć nietypowy dodatek, który może wywołać spore zaskoczenie wśród smakoszy. Kucharz wzbogaca sałatkę o szarą renetę . Wyjątkowe jabłko można oczywiście zastąpić innym. Musi być ono twarde i dość kwaśne. Jednak najlepiej sprawdza się właśnie szara reneta.
Tomasz Strzelczyk wykorzystuje również por. Zastępuje nim cebulę, ponieważ w jego ocenie nadaje ona sałatce nieprzyjemnej goryczy . Przepis mistrza kuchni jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Co nam będzie potrzebne?
-
6 ziemniaków
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
kawałek selera
-
niewielki por
-
szara reneta lub inne jabłko
-
5 jajek
-
250 g groszku
-
4 okazałe ogórki kiszone
-
60 g majonezu
-
45 g jogurtu naturalnego
-
15 g musztardy
-
sól
-
pieprz
Jak Tomasz Strzelczyk przygotowuje swoją sałatkę jarzynową?
Na początku musimy ugorować ziemniaki, marchewki, pietruszki i seler. Tomasz Strzelczyk zaleca zrobienie tego w mundurkach . Nie można gotować warzyw zbyt długo. Muszą być delikatnie twardawe. Kiedy ostygną, obieramy je.
Ugotowane warzywa, ogórki kiszone, jajka i jabłko kroimy w niewielką kostkę. Z kolei por siekamy. Wszystko mieszamy i wzbogacamy o groszek. Tomasz Strzelczyk zastąpił konserwowy mrożonym . Następnie łączymy ze sobą majonez, jogurt, musztardę oraz sól i pieprz.
Tak przygotowany sos mieszamy z warzywami. Sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Teraz potrzebuje kilku godzin w lodówce. Dzięki temu smaki się ładnie przegryzą. Warto również zwrócić uwagę jak specjał przygotowuje Magda Gessler .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA