Tradycyjna, babcina surówka z kiszonej kapusty. Absolutny, niezawodny klasyk
Surówka z kiszonej kapusty pasuje do wielu dań. Zrobienie klasycznego warzywnego dodatku nie jest trudne. Nie zapomnijcie o wrzuceniu startego na tarce jabłka, które doskonale zbalansuje kwaśny smak kiszonki, a wyjdzie idealna i zniknie z talerzy w okamgnieniu.
Babcina receptura na prostą, soczystą i niezwykle smaczną surówkę do obiadu nie ma sobie równych. Połączenie kiszonej kapusty, jabłka, marchewki i cebulki jest tak dobre, że do jego podkreślenia wystarczy zaledwie odrobina soli, pieprzu i dobrej oliwy lub oleju o neutralnym smaku. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty jak u babci
Składniki:
-
250 g kapusty kiszonej
-
pół małej cebula
-
1 drobna marchewka
-
1 niewielkie, słodkie jabłko
-
10 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
-
sól i pieprzu i cukru do smaku
Jak zrobić klasyczną surówkę z kapusty kiszonej? Babciny patent jest niezawodny
Przygotowanie zaczynamy od odsączenia kapusty kiszonej z zalewy. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy ją pod bieżącą wodą. Następnie starannie szatkujemy rarytas i przenosimy go do dużej miski.
Marchewkę szorujemy i obieramy ze skórki. Ścieramy ją na tarce o większych oczkach, wprost do kapusty. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, po czym wrzucamy ją do miski z pozostałymi warzywami.
Na koniec dodajemy obrane i starte na tarce o średnich oczkach jabłko. Warto odsączyć je z nadmiar soku przed połączeniem. Całość mieszamy z olejem lub oliwą z oliwek i doprawimy solą oraz pieprzem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na dania, z którymi surówka z kapusty kiszonej będzie smakowała znakomicie. Podajcie ją z kotletem schabowym bez panierki lub delikatną rybą smażoną , a bliscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o syropie z cebuli. Ten z czosnku jest jeszcze lepszy
-
Siostra Anastazja robi kotlety a’la gołabki. Nic lepszego nie podasz na obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama