Smakosze.pl Przepisy Tradycyjna, babcina surówka z kiszonej kapusty. Absolutny, niezawodny klasyk
canva/voltan1

Tradycyjna, babcina surówka z kiszonej kapusty. Absolutny, niezawodny klasyk

13 listopada 2022

Surówka z kiszonej kapusty pasuje do wielu dań. Zrobienie klasycznego warzywnego dodatku nie jest trudne. Nie zapomnijcie o wrzuceniu startego na tarce jabłka, które doskonale zbalansuje kwaśny smak kiszonki, a wyjdzie idealna i zniknie z talerzy w okamgnieniu.

Babcina receptura na prostą, soczystą i niezwykle smaczną surówkę do obiadu nie ma sobie równych. Połączenie kiszonej kapusty, jabłka, marchewki i cebulki jest tak dobre, że do jego podkreślenia wystarczy zaledwie odrobina soli, pieprzu i dobrej oliwy lub oleju o neutralnym smaku. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty jak u babci

Składniki:

  • 250 g kapusty kiszonej

  • pół małej cebula

  • 1 drobna marchewka

  • 1 niewielkie, słodkie jabłko

  • 10 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • sól i pieprzu i cukru do smaku

Jak zrobić klasyczną surówkę z kapusty kiszonej? Babciny patent jest niezawodny

Przygotowanie zaczynamy od odsączenia kapusty kiszonej z zalewy. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy ją pod bieżącą wodą. Następnie starannie szatkujemy rarytas i przenosimy go do dużej miski.

Marchewkę szorujemy i obieramy ze skórki. Ścieramy ją na tarce o większych oczkach, wprost do kapusty. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, po czym wrzucamy ją do miski z pozostałymi warzywami.

Na koniec dodajemy obrane i starte na tarce o średnich oczkach jabłko. Warto odsączyć je z nadmiar soku przed połączeniem. Całość mieszamy z olejem lub oliwą z oliwek i doprawimy solą oraz pieprzem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na dania, z którymi surówka z kapusty kiszonej będzie smakowała znakomicie. Podajcie ją z kotletem schabowym bez panierki lub delikatną rybą smażoną , a bliscy będą zachwyceni.

Babcina surówka z kapusty kiszonej jest znakomita
canva/bgsmith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy