Tradycyjny, polski przysmak. Przepis na wyborne cebularze krok po kroku
Cebularz jest jednym z tradycyjnych przysmaków z rejonów Lubelszczyzny. Specjał cieszy się jednak popularnością w praktycznie całej Polsce. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów można przyrządzić go w domowym zaciszu. Cebularz w tej odsłonie zachwyci najbliższych.
Smakowity cebularz potrafi wywołać autentyczny zachwyt nawet u smakoszy, którzy mają spore wymagania względem kulinariów. Przekąska charakteryzuje się przyjemnym, swojskim smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Przepis jest banalnie prosty.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjny cebularz podbije serca domowników
Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po różnego rodzaju przekąski. W wielu sklepach i piekarniach można natknąć się na cebularze. Potrawa ta wywodzi się z kuchni żydowskiej i jest charakterystyczna dla Lubelszczyzny .
Mało kto spodziewałby się, że cebularz jest tak prosty w przygotowaniu. Z pewnością domowo przygotowany smakołyk będzie o wiele lepszy od tych, które można dostać w sklepach . Jakie składniki będą nam potrzebne?
Ciasto:
-
250 g pszennej mąki tortowej
-
7 g suszonych drożdży
-
120 ml wody
-
120 ml mleka
-
odrobina soli i cukru
-
30 g miękkiego masła
Wkład cebulowy:
-
2 cebule
-
45 ml oleju
Niezawodny przepis na domowy cebularz
Na początku mleko mieszamy z wodą. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do sporej miski. Powinny mieć temperaturę pokojową. Zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być zwarta i elastyczna .
Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w misce. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Dobrym sposobem jest umieszczenie ciasta w piekarniku nagrzanym do 40 stopni Celsjusza . Wówczas powinno ono ładnie wyrosnąć.
W trakcie oczekiwania na ciasto kroimy cebulę na piórka. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na to warzywo w niecodziennej odsłonie . Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Warto robić to na małym ogniu, wówczas cebula będzie znacznie smaczniejsza. Gotowy wkład cebulowy odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto na cebularz wykładamy na blat oprószony mąką. Formujemy z niego sznurek, który dzielimy na pięć kawałków. Z każdego z nich robimy kulę, którą spłaszczamy tak, by pośrodku znalazło się wgłębienie. Właśnie tam umieszczamy cebulę .
Cebularze kładziemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Warto zachować odstęp przynajmniej 3 cm, ponieważ każdy cebularz jeszcze urośnie . Smakołyki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie cebularze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 30 minut. Warto je zajadać, póki są ciepłe . Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale PrzySmaki. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Każdy smakosz powinien wiedzieć, która cebula jest najzdrowsza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje