Cudowny przepis na sok z jeżyn na zimę
Lato to czas sezonowych owoców i warzyw. Na bazarkach rekordy popularności biją maliny, brzoskwinie i nektarynki. Co z jeżynami? Te pyszne owoce można również wykorzystać na wiele wspaniałych sposobów!
Jeżyny mają nie tylko wyjątkowy smak, ale również szereg cudownych właściwości zdrowotnych. Zawierają m.in. witaminę D i E, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku.
Owoce możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Przygotujemy z nich wiele pysznych przetworów m.in. rewelacyjny sok.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sok z jeżyn
Składniki:
2 kg jeżyn
1 kg cukru
Sposób wykonania:
Umyj dokładnie owoce, a następnie zasyp je warstwami cukru w dużym naczyniu i zostaw na noc, aby puściły soki.
Rano podgrzej sok aż do zagotowania i od razu zlej go do umytych i wyparzonych słoików. Pozostałe owoce możesz dorzucić do butelki w całości lub odcisnąć przez gazę i rozlać pozostały sok. Pasteryzuj słoiki 10 minut od chwili zagotowania wody.
Polecamy również przepis na inne wyjątkowe przetwory m.in. kompot z wiśni na zimę i sok z aronii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ohme