Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można jeść kiełkujący czosnek?
Monika Dec
Monika Dec 01.08.2021 02:00

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Projekt bez tytułu - 2021-08-01T192555.799
canva/IJPhoto

Zauważyłeś, że na czosnku pojawiły się charakterystyczne kiełki? Ważny znak, lepiej go nie bagatelizować! Całe szczęście jest on zwiastunem pozytywnej rzeczy, a takie warzywo jak najbardziej warto jeść!

Zauważyłeś charakterystyczne kiełki na czosnku? Mamy dla Ciebie kilka dobrych informacji. Nie dość, że warzywo nie traci żadnych walorów smakowych, to wręcz nabiera szereg cennych walorów zdrowotnych!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Wokół kiełkującego czosnku narosło wiele mitów. Niestety, często zupełnie niesłusznie lądują on w koszu. Niektórzy uważają również, że nie nadaje się on do zjedzenia, ponieważ jest gorzki i po prostu zepsuje smak dań. Jaka jest prawda na jego temat?

Okazuje się, że pod żadnym pozorem nie warto wyrzucać do kosza kiełkującego czosnku. Badacze z jednego z uniwersytetów w Korei Południowej dowiedli, że gdy zaczyna on kiełkować, to ma aż o kilkanaście razy więcej przeciwutleniaczy niż świeży pozbawiony pędów czosnek.

Oznacza to, że możemy, a wręcz powinniśmy sięgać po niego kiedy tylko chcemy! Co więcej, kiełki z powodzeniem możemy schrupać na kanapce, a z kolei smak ząbków czosnku wcale nie zmienia się na gorsze.

Warto też pamiętać, że wyrzucając kiełkujący czosnek wyrzucasz nadające się do spożycia warzywo. Chyba nikt z nas nie chce marnować żywności!

Polecamy nasze pozostałe artykuły. Dowiesz się z nich m.in. jak ekspresowo wyczyścić praskę do czosnku i jak zamarynować na zimę to zdrowe warzywo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: