Tradycyjny tort cytrynowy z bezami
Tradycyjny tort cytrynowy z bezami - składniki
Biszkopt:
1 szklanka cukru,
5 jaj,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Masa:
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 łyżka spirytusu,
2 budynie śmietankowe lub cytrynowe,
700 ml mleka,
400 g masła,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.
Nasączenie i bezy:
1 łyżka spirytusu,
ok. 1 szklanki przegotowanej wody,
ok. 200 g gotowych bezików,
sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie klasycznego tortu cytrynowego z bezami
Biszkopt:
Jajka i cukier ubić dokładnie na białą i puszystą masę (najlepiej ubijaj na parze, a gdy cukier się rozpuści, wyjmij miskę z pary i dalej mieszaj).
Dodaj przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach miksera (bardzo ostrożnie).
Przełóż do okrągłej blaszki o średnicy 24-25 cm, natłuść i posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Masa kremowa:
Dwa budynie ugotować w 700 ml mleka i ostudzić. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysty i biały krem. Następnie stopniowo dodawaj schłodzony budyń.
Gdy masa zrobi się puszysta, dodaj niewielką ilość 1/2 cytryny soku, aromatu cytrynowego i spirytusu.
Nasączenie i bezy:
Pokrój biszkopt i nasącz we wrzącej wodzie z sokiem z cytryny i alkoholu. Na dolny spód nałóż 1/3 kremu cytrynowego, ułóż bezę i przykryj 1/3 kremu i drugą częścią biszkoptu.
Posmaruj ostatnią 1/3 kremu i udekoruj bezami. Wstaw do lodówki na co najmniej półtorej godziny.