Tradycyjny tort cytrynowy z bezami
pixabay.com

Tradycyjny tort cytrynowy z bezami

Tradycyjny tort cytrynowy z bezami to puszyste biszkopty nasączone sokiem z cytryny, przełożone kremem budyniowo-cytrynowym. Tort jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. Jak przygotować tradycyjny tort cytrynowy z bezami?

Tradycyjny tort cytrynowy z bezami - składniki

Biszkopt:

  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jaj,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.


Masa:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe,
  • 700 ml mleka,
  • 400 g masła,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.


Nasączenie i bezy:

  • 1 łyżka spirytusu,
  • ok. 1 szklanki przegotowanej wody,
  • ok. 200 g gotowych bezików,
  • sok z 1/2 cytryny.


Przygotowanie klasycznego tortu cytrynowego z bezami

Biszkopt:


Jajka i cukier ubić dokładnie na białą i puszystą masę (najlepiej ubijaj na parze, a gdy cukier się rozpuści, wyjmij miskę z pary i dalej mieszaj).

Dodaj przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach miksera (bardzo ostrożnie).

Przełóż do okrągłej blaszki o średnicy 24-25 cm, natłuść i posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.


Masa kremowa:


Dwa budynie ugotować w 700 ml mleka i ostudzić. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysty i biały krem. Następnie stopniowo dodawaj schłodzony budyń.

Gdy masa zrobi się puszysta, dodaj niewielką ilość 1/2 cytryny soku, aromatu cytrynowego i spirytusu.


Nasączenie i bezy:


Pokrój biszkopt i nasącz we wrzącej wodzie z sokiem z cytryny i alkoholu. Na dolny spód nałóż 1/3 kremu cytrynowego, ułóż bezę i przykryj 1/3 kremu i drugą częścią biszkoptu.

Posmaruj ostatnią 1/3 kremu i udekoruj bezami. Wstaw do lodówki na co najmniej półtorej godziny.

Następny artykuł