Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjny tort cytrynowy z bezami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:48

Tradycyjny tort cytrynowy z bezami

Tradycyjny tort cytrynowy z bezami
pixabay.com

Tradycyjny tort cytrynowy z bezami - składniki

Biszkopt:

  • 1 szklanka cukru,

  • 5 jaj,

  • 1 szklanka mąki,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Masa:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru,

  • 1 łyżka spirytusu,

  • 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe,

  • 700 ml mleka,

  • 400 g masła,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.

Nasączenie i bezy:

  • 1 łyżka spirytusu,

  • ok. 1 szklanki przegotowanej wody,

  • ok. 200 g gotowych bezików,

  • sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie klasycznego tortu cytrynowego z bezami

Biszkopt:

Jajka i cukier ubić dokładnie na białą i puszystą masę (najlepiej ubijaj na parze, a gdy cukier się rozpuści, wyjmij miskę z pary i dalej mieszaj).

Dodaj przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach miksera (bardzo ostrożnie). 

Przełóż do okrągłej blaszki o średnicy 24-25 cm, natłuść i posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Masa kremowa:

Dwa budynie ugotować w 700 ml mleka i ostudzić. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysty i biały krem. Następnie stopniowo dodawaj schłodzony budyń.

Gdy masa zrobi  się puszysta, dodaj niewielką ilość 1/2 cytryny soku, aromatu cytrynowego i spirytusu.

Nasączenie i bezy:

Pokrój biszkopt i nasącz we wrzącej wodzie z sokiem z cytryny i alkoholu. Na dolny spód nałóż 1/3 kremu cytrynowego, ułóż bezę i przykryj 1/3 kremu i drugą częścią biszkoptu.

Posmaruj ostatnią 1/3 kremu i udekoruj bezami. Wstaw do lodówki na co najmniej półtorej godziny.

Tagi: