Tragedia w Nigerii. Setki ofiar po spożyciu napoju pomarańczowego
Sok pomarańczowy jest bardzo popularnym produktem, dlatego nikt nie spodziewa się, że może przez niego dojść do tragedii. To w końcu doskonałe źródło witaminy C o ile kupuje się świeżo wyciskany, naturalny sok, bądź produkuje się go własnoręcznie z owoców.
Przyzwyczajeni jesteśmy, że najgorsze co może się stać po wypiciu takiego soku, jest niestrawność bądź lekkie zatrucie pokarmowe - w obu przypadkach produkt jest najczęściej po prostu zepsuty i pojawiły się w nim patogeny czy pleśń. Niestety obywatele Nigerii doświadczyli czegoś znacznie gorszego.
Sok w Nigerii zatruł kilkaset ludzi
Po wypiciu skażonego soku przynajmniej 10 osób zmarło, a 400 jest hospitalizowanych. Komisarz ds. Zdrowia stanu Kano, dr Aminu Tsanyawa przekazał, że 50 pacjentów jest obecnie poddawanych dializie, a więc ich nerki nie są w stanie usunąć szkodliwej substancji.
Spożycie tego napoju skutkuje wymiotami, biegunką oraz zawrotami głowy. U niektórych z nich wykryto obecność krwi w moczu. Spożycie produktu ma duży wpływ na nerki i inne ważne narządy - powiedział dr Aminu Tsanyawa. Za wszystko odpowiada napój o smaku pomarańczowym w proszku.
Co jest dokładną przyczyną zatruć?
Na początku, gdy zaczęli zgłaszać się pierwsi pacjenci, lokalne władze podejrzewały zanieczyszczone wody gruntowe, jako źródło problemu. Szybko jednak wykluczono tę możliwość, gdy odkryto, że każdy z nich pił napój przygotowany ze smakowego proszku.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.
Nigeryjska Agencja ds. Żywności i Leków poinformowała, po przeprowadzeniu śledztwa w sprawie masowych zatruć, że przyczyną okazała się pewna substancja, która dodawana była do smakowego proszku. W składzie wykryto hydroksyloaminę, silnie trującą pochodną amoniaku.
Źródło: Proformabooks, Getty Images
Klimat i Ramadan sprzyjają zatruciom
Obecnie w Nigerii panuje wyjątkowo upalna pogoda - w ciągu dnia termometry mogą pokazywać temperatury bliskie 40 stopni Celsjusza, a w nocy temperatura nie spada poniżej 23 stopni Celsjusza . Z tego powodu Nigeryjczycy muszą pić wiele litrów płynów w ciągu dnia, aby się nie odwodnić. Część z nich z pewnością woli pić słodkie napoje niż czystą wodę.
Dodatkowym aspektem jest Ramadan - w kalendarzu muzułmańskim to 9 miesiąc, podczas którego wyznawcy tej religii muszą powstrzymywać się od picia i jedzenia przez cały dzień od wschodu do zachodu słońca . Dlatego, gdy tylko mogą, sięgają po wszelkie napoje i pokarmy, a to ułatwia zatrucie, w końcu będąc głodnymi i spragnionymi zwracamy mniejszą uwagę na produkty, które spożywamy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: saharareporters.com