Udziec z sarny - przepis krok po kroku
Udziec z sarniny to pomysł na wytworne i eleganckie danie, idealne na święta lub rodzinny obiad. Delikatna, marynowana w ziołach sarnina wprost rozpływa się w ustach, a Ty przygotujesz obiad jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienity udziec z sarniny.
Sarnina jest bardzo delikatnym mięsem, pieczona w piekarniku jest soczysta, miękka i doskonała w smaku. Sarninę przed pieczeniem marynuj w ziołach i innych przyprawach przez 24 godziny, aby mięso całkowicie naszło marynatą. Piecz je rękawie do pieczenia, aby się nie wysuszyło, koniecznie bez termoobiegu.
Do sarniny marynowanej w jałowcu, kolorowym pieprzu, winie, rozmarynie upiecz ziemniaki w mundurkach lub przygotuj dyniowe puree , ponieważ świetnie będą łączyć się z delikatnym i aromatycznym mięsem. Do dania podaj podsmażone buraczki tarte, kapustę na ciepło lub ulubioną surówkę.
Szukasz pomysłu na równie wytworny obiad? Upiecz udka gęsie z rozmarynem , którymi zachwycisz wszystkich gości i rodzinę.
Przepis na udziec z sarny
Składniki:
-
500 g udźca bez kości
-
łyżeczka kolorowego pieprzu
-
3 gałązki świeżego rozmarynu
Składniki na marynatę:
-
4 łyżki octu winnego
-
3 ząbki czosnku
-
100 ml wina wytrawnego czerwonego
-
2 łyżeczki owoców jałowca
-
2 liście laurowe
-
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
-
100 ml oleju roślinnego
Jak przygotować udziec z sarny?
Udziec umyj i dokładnie osusz, nie krój. W moździerzu rozetrzyj owoce jałowca z pieprzem, przeciśnij przez praskę czosnek. Zmiażdżony pieprz i jałowiec przesyp do miski, stopniowo dolej olej, następnie ocet i wino, włóż liście laurowe.
Marynatę dokładnie wymieszaj i przełóż do niej mięso, dokładnie obtocz, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ponownie wetrzyj marynatę w udziec i wstaw do lodówki, ale na 24 godziny. Następnego dnia wyjmij sarninę, nastaw piekarnik na 150 stopni C z opcją grzania góra-dół.
Mięso przełóż razem z marynatą do rękawa do pieczenia, oprósz ziarnami pieprzu kolorowego i dodaj gałązki rozmarynu. Rękaw z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 3,5-4 godziny.