Pieczone gęsie udka z rozmarynem z puree ziemniaczano-dyniowym
Pieczone gęsie udka z rozmarynem - składniki
Składniki do gęsich udek:
1 łyżka miodu,
2 gęsie udka,
1 szklanka cydru lub białego wina,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka oliwy,
2 gałązki rozmarynu,
1 łyżeczka papryki (ostrej + słodkiej).
Puree ziemniaczano - dyniowe:
1 łyżka masła,
300 g ziemniaków,
szczypta ostrej lub słodkiej papryki,
150 g dyni,
1 łyżka śmietanki kremówki.
Pieczarki:
1 łyżka masła,
200 g pieczarek,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka natki pietruszki.
Przygotowanie pieczonych gęsich udek z rozmarynem
Przygotowanie gęsich udek:
Umyj udka, osusz je, dopraw solą (ok. 1 łyżeczka) i świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotuj składniki marynaty: cydr lub wino, oliwę, miód z cynamonem, paprykę i rozmaryn. Ostudź marynatę i wymieszaj z udami. Pozostaw na noc w lodówce (na przykład w torbie na mrożonki lub misce).
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką, włóż udka skórą do dołu, dodając jednocześnie całą marynatę. Przykryj naczynie i włóż do piekarnika, piecz przez 2 godziny, następnie odwróć udka i piecz przez kolejne 2 godziny. Jeśli w naczyniu nie ma wystarczającej ilości płynu, możesz dodać cydr lub wino. Gdy skóra zarumieni się, można piec udka przez kilka minut bez przykrycia w wyższej temperaturze.
Przygotowanie puree ziemniaczano-dyniowego:
Obierz ziemniaki, przekrój na pół, włóż do zimnej, posolonej wody i gotuj do miękkości przez około 35 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Gdy warzywa będą miękkie, odcedź wodę, dodaj masło, śmietanę i chili w proszku i rozgnieć do gładkiej konsystencji.
Przygotowanie pieczarek:
Pieczarki oczyść gąbką, pokrój na cztery części i umieść na patelni wypełnionej oliwą. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie dodaj masło i pietruszkę, wymieszaj i smaż chwilę. Na koniec dodaj sól do smaku.