Pieczone gęsie udka z rozmarynem z puree ziemniaczano-dyniowym
pixabay.com

Pieczone gęsie udka z rozmarynem z puree ziemniaczano-dyniowym

Pieczone gęsie udka z rozmarynem to dobrze doprawione, miękkie mięso z chrupiącą skórką. Najlepiej smakują podawane z purée ziemniaczano-dyniowym. Rozmaryn dodany do gęsi zapewnia wspaniały smak i aromat. Jak przygotować pieczone gęsie udka z rozmarynem?

Pieczone gęsie udka z rozmarynem - składniki

Składniki do gęsich udek:

  • 1 łyżka miodu,
  • 2 gęsie udka,
  • 1 szklanka cydru lub białego wina,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka papryki (ostrej + słodkiej).


Puree ziemniaczano - dyniowe:

  • 1 łyżka masła,
  • 300 g ziemniaków,
  • szczypta ostrej lub słodkiej papryki,
  • 150 g dyni,
  • 1 łyżka śmietanki kremówki.


Pieczarki:

  • 1 łyżka masła,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

Przygotowanie pieczonych gęsich udek z rozmarynem

Przygotowanie gęsich udek:

Umyj udka, osusz je, dopraw solą (ok. 1 łyżeczka) i świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotuj składniki marynaty: cydr lub wino, oliwę, miód z cynamonem, paprykę i rozmaryn. Ostudź marynatę i wymieszaj z udami. Pozostaw na noc w lodówce (na przykład w torbie na mrożonki lub misce).

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką, włóż udka skórą do dołu, dodając jednocześnie całą marynatę. Przykryj naczynie i włóż do piekarnika, piecz przez 2 godziny, następnie odwróć udka i piecz przez kolejne 2 godziny. Jeśli w naczyniu nie ma wystarczającej ilości płynu, możesz dodać cydr lub wino. Gdy skóra zarumieni się, można piec udka przez kilka minut bez przykrycia w wyższej temperaturze.


Przygotowanie puree ziemniaczano-dyniowego:

Obierz ziemniaki, przekrój na pół, włóż do zimnej, posolonej wody i gotuj do miękkości przez około 35 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Gdy warzywa będą miękkie, odcedź wodę, dodaj masło, śmietanę i chili w proszku i rozgnieć do gładkiej konsystencji.


Przygotowanie pieczarek:

Pieczarki oczyść gąbką, pokrój na cztery części i umieść na patelni wypełnionej oliwą. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie dodaj masło i pietruszkę, wymieszaj i smaż chwilę. Na koniec dodaj sól do smaku.

Następny artykuł