Usmaż kotlety, wsadź do słoika i zalej. Dziś mało kto pamięta ten patent, ma ze 100 lat
Marcin Kostrzewski to autor kanału na YouTube o nazwie “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE”. Kanał ten cieszy się dużą popularnością, a sam założyciel publikuje na nim filmy, które często dotyczą przechowywania jedzenia. Niedawno nagrał on odcinek o kiełbasie w słoikach ze smalcem, którą otworzył po trzech latach. W najnowszym materiale zajął się kotletami mielonymi.
Kim jest Marcin Kostrzewski?
Marcin Kostrzewski to mężczyzna, który jest założycielem kanału na YouTube o nazwie “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE” . Pojawiają się na nim filmu dotyczące jedzenia, często na temat tego jak je przechowywać lub jak ugotować coś pysznego. Filmiki w odróżnieniu od innych podobnych również publikowanych na platformie YouTube są nagrane w taki sposób, że możemy widzieć prawie cały czas bohatera filmu, czyli w tym przypadku Marcina Kostrzewskiego.

Filmy często przedstawiają ciekawe patenty, ale również przepisy . Tym razem Pan Marcin postanowił pokazać, jak przechowywano kotlety mielone, kiedy nie było lodówek.
Kotlety pysznym przysmakiem Polaków
Kotlety to danie, które jest uwielbiane przez Polaków, a do tego niesamowicie popularne w naszym kraju. Co więcej, istnieje wiele sposobów na to, aby je przyrządzić . Mogą to być schabowe, które są wizytówką Polski i pasują do nich oczywiście ziemniaczki i ulubiona surówka np. mizeria. Ponadto w grę wchodzą również kotlety warzywne lub z piersi z kurczaka.
Kotlety mielone również są bardzo powszechne. Razem z ziemniakami i np. buraczkami tworzą przepyszny obiad. Kiedyś, jak nie było lodówek, ludzie musieli sobie radzić z ich przechowywaniem . Marcin Kostrzewski pokazał, jak to mogło wyglądać.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Kotlety mielone w słoikach
Umieszczenie kotletów mielonych i smalcu w słoikach to bardzo dobry pomysł na przechowywanie tego typu jedzenia . Marcin Kostrzewski z kanału na YouTube “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE” pokazał jak to zrobić.
W pierwszej kolejności musimy naszykować słoninę, kotlety mielone i słoiki . Jeśli chodzi o proporcje, to jest to kwestia indywidualna.
Zaczynamy od pokrojenia słoniny w paski i zmielenia . Następnie ją przesmażamy do momentu aż uzyskamy skwarki.
Następnie kotlety mielone układamy w słoikach. W kolejnym kroku do słoików przelewamy uzyskany tłuszcz, ale bez skwarków. Robimy to tak, aby wszystkie kotlety były zakryte tłuszczem .

Na koniec zamykamy szczelnie słoiki i umieszczamy je w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na godzinę . Po tym czasie wyjmujemy nasze słoiki i odstawiamy do wystygnięcia .
Tak przechowywane kotlety mielone mogą stać bardzo długo. Pamiętajmy jednak, że po otworzeniu ich należy sprawdzić, czy na pewno nadal są dobre .
Sprawdź przepis od Heni na sałatkę tatarską . Zobacz, jak zrobić pyszne smarowidło do kanapek .
