Smalec jest tłuszczem zwierzęcym, który w gastronomii służy do przygotowywania potraw lub jest konsumowany bezpośrednio.
Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Odpowiedź nie jest taka oczywista. „Panie, olej pan ten olej!” Te słowa z dawnej reklamy zadowoliły się nieźle w świecie mechaników samochodowych, a nieco gorzej w świadomości kucharzy, przynajmniej domowych. Wciąż chętnie smażymy na tym tłuszczu, choć są od niego lepsze.
Smalczyk syci i wyśmienicie smakuje. Teraz sprawiłam, że jest jeszcze lepszy. Dodałam do niego aromatyczny składnik, który wielu smakoszy ma w swojej kuchni. Dzięki temu smalczyk smakuje, że palce lizać.
Smalec należy do najbardziej cenionych w Polsce smarowideł do chleba. Polakom wyraźnie nie przeszkadza, że, delikatnie mówiąc, nie jest przesadnie dietetyczny. Ten przepis nieco odchudza ten klasyczny składnik chlebowych przekąsek. Ale przede wszystkim, jego efektem jest coś pysznego.
Choć często nachodzi nas ochota na frykasy, każdy w głębi serca czuje, że nie ma to jak proste kulinarne przyjemności typu pajda chleba ze smalcem. Jednak smalec smalcowi nierówny i osiągnięcie tu mistrzostwa wymaga dobrego przepisu. Mój przepis na to niby zwykłe smarowidło jest naprawdę warty spróbowania.
Jarmark bożonarodzeniowy potrafi zaskoczyć. Jeden z YouTuberów postanowił spróbować chleba ze smalcem na wrocławskim rynku. W zdumienie wprawiła go zarówno cena, jak i smak dania.
Smażenie to jedna z podstawowych czynności w kuchni. Wysoka temperatura, odrobina tłuszczu na patelnię i ląduje na nim kawałek mięsa, warzywa czy jajka. Jednak ryzyko bardzo poważnej i nagłej choroby jest tuż. I nie chodzi o zawartość tłuszczu.
Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.
Czy znajdziemy tu smakoszy domowego smalczyku? Jeśli tak, to mamy dla nich ekspresowy i prosty sposób na zrobienie tego pysznego smarowidła. Polecamy przepis na domowy smalczyk od Tomasza Strzelczyka.
Przygotowanie kotletów schabowych wymaga pewnej wprawy oraz doboru odpowiednich składników. Przekonał się o tym jeden z YouTuberów, który o zrobienie dania poprosił poznanego na targowisku górala. Kluczowe okazało się smażenie.
Nie ma chyba polskiego domu, w którym nigdy nie podano kotletów mielonych. Ta uwielbiana potrawa obowiązkowo musi raz na jakiś czas pojawić się na stole. Aby smakowała dokładnie tak, jak powinna, niezbędny jest wybór odpowiedniego tłuszczu do ich smażenia. W przypadku mielonych ta najprostsza i najtańsza opcja okazuje się najlepsza.
Kotlety schabowe to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Można je szybko przygotować i smakują bez względu na dodatki, z jakimi je podamy. Jednak zdarza się, że schabowe wychodzą twarde. Powodem jest to, że zapominamy o ważnej zasadzie i użyciu jednego produktu podczas smażenia.
Kotlety powinny mieć chrupiąca panierkę. Wiele osób popełnia jednak błąd, pozostawiając mięso na patelni po zakończeniu smażenia. Otoczka nasiąka wtedy tłuszczem i staje się niesmaczna. Nie pozostaje też bez wpływu na nasze zdrowie — bo danie staje się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.
Patelnia jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. Jedyną wadą jej posiadania jest konieczność mycia po każdym smażeniu. Czy wiecie jednak, że zalanie gorącej patelni zimną wodą może mieć opłakane skutki? Przez takie działanie łatwo nieodwracalnie ją zniszczyć.
Na czym smażycie kotlety schabowe? Niektórzy sięgają po olej i masło klarowane. Wiele osób, w tym mistrzowie kuchni, wybierają jednak smalec. Okazuje się, że jest on idealny do smażenia tej tradycyjnej potrawy. Wyjaśniamy, dlaczego schabowe warto smażyć na smalcu.
Któż z nas nie uwielbia smaku domowego smalcu? Jego samodzielne przyrządzenie wiąże się jednak z nie lada zachodem. Skuteczną radę na to znalazł Tomasz STtzelczyk. Smalec w jego wykonaniu robi się dosłownie sam w piekarniku.
Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Koniecznie zrób beskidzkie prażuchy z bryndzą. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na kultowe kluchy z dodatkiem słoniny. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.
Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec.
Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.
Buraczki zasmażone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Magda Gessler zaskoczyła swoim sposobem na ich przygotowanie. Gwiazda sztuki kulinarnej poleca, aby warzywa te przesmażyć na smalcu wieprzowym ze skwarkami. Dzięki temu będą wyjątkowo smaczne.
Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie.
Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie?
Sernik siostry Anastazji nie ma sobie równych. Ciasto jest idealnie puszyste oraz delikatne. Spód robiony z dodatkiem smalcu zachwyca swoją kruchością. Aż trudno uwierzyć, że pyszne deser jest tak prosty w wykonaniu.
Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów. Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.
Tłusty Czwartek już lada dzień. Z tej okazji możesz z łatwością przygotować własne, ekspresowe pączki. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą jogurt, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Teraz już tylko pozostanie Ci usmażyć porcje ciasta i cieszyć się smakiem pączków. Łatwiej i pyszniej już się nie da. Smak lekkich pączków na bazie jogurtu możesz wzbogacić aromatem waniliowym lub dołożyć do nich smakowite nadzienie. Wybierz klasyczny dżem lub nieco mniej oczywisty krem czekoladowy. Słodkie kuleczki usmaż w głębokim tłuszczu i oprósz cukrem pudrem. Każdy będzie sięgał po kolejny kęs.
Kotlety schabowe będą smaczne i soczyste, gdy będą otoczone chrupiącą panierką. Co jednak, gdy panierka odpada w czasie smażenia? Kucharz Piotr Ogiński zdradził, jak temu zaradzić i co zrobić, by uzyskać zadowalające efekty. Kluczowe jest obtaczanie w mące pszennej i dwukrotne smażeniu. Soczysty i z chrupiącą panierką — taki jest idealny kotlet schabowy. Przygotowanie dania nie będzie skomplikowane. Musimy jedynie zadbać o dwa szczegóły wskazane przez szefa kuchni, Piotra Ogińskiego.
Podczas smażenia wątróbki zmagasz się z pryskającym na około tłuszczem? Prawdopodobnie przyrządzasz produkt w niewłaściwy sposób. Przypadkowe nakłucie mięsa podczas obróbki skutkuje strzelającym po kuchni, gorącym olejem. Jak skutecznie uniknąć takiego zjawiska?Woda w połączeniu z rozgrzanym tłuszczem daje reakcję wręcz wybuchową. Za wszelką cenę należy unikać niezamierzonego przebicia wątróbki za pomocą widelca. Znajdujący się w mięsie płyn spada na rozgrzany olej, w efekcie czego pryska i może poparzyć kucharza. Nie należy także zapomnieć o bałaganie, jaki generuje to zjawisko.Jak zapobiec pryskaniu wątróbki podczas smażenia? W pierwszej kolejności zapomnij o przewracaniu mięsa widelcem. Najlepiej użyć do tego celu specjalnych, kuchenny szczypiec odpornych na działanie wysokiej temperatury lub drewnianej łopatki. Z takimi przyrządami kuchennymi smażenie wątróbki stanie się proste i bezproblemowe.
W tłusty czwartek w każdym domu musi znaleźć się talerz faworków. Najlepsze oczywiście są te wykonane samodzielnie. Pyszna porcję tego specjału możesz przygotować dzięki sprawdzonemu przepisowi Ewy Wachowicz. Dzięki smażeniu na smalcu słodki chrust wychodzi kruchy i delikatny.Zdania odnośnie najlepszego tłuszcze do smażenia faworków są podzielone. Niektórzy używają w tym celu oleju rzepakowego. Znana dziennikarka stawia jednak na klasyczny składnik do smażenia, czyli wieprzowy smalec. Nie ma najmniejszych wątpliwości, ze to najlepszy wybór.Równie ważna, jak wybór właściwego tłuszczu, jest odpowiednia temperatura smażenia. Przed przystąpieniem do smażenia właściwego, wrzuć na rozgrzany smalec kawałek faworkowego ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i będzie mieć słomkowy kolor, znaczy to, że temperatura jest w sam raz. Faworki najlepiej przyrządzać na średniej mocy palnika.
Zapomnij o kupnym smalcu. O wiele smaczniejsze smarowidło ze słoniny i boczku zrobisz w swojej kuchni. Do smalcu dodaj cebulę, czosnek i jabłko. Pamiętaj również o solidnej porcji majeranku. Domowy smalec będzie aksamitny i pyszny, kiedy dodasz do niego kilka łyżek mleka.Domowy smalec przyrządzony według babcinej receptury jest o wiele smaczniejszy niż kupny produkt. Oczywiście możemy trafić na dobry jakościowy smalec z marketu, jednak wtedy będzie on o wiele droższy i będziemy mieć go niewiele. W tej samej cenie zrobimy kilka słoiczków domowego smalcu. Do domowego smalcu zawsze dodajemy jabłko, cebulę, czosnek i majeranek. To dzięki tym składnikom, smarowidło jest przepyszne i nie smakuje jak sam tłuszcz. Babcie do smalcu dodają również mleko. Mleko wzmacnia kolor smarowidła, poprawia smak i konsystencję.Nie ma nic lepszego niż domowy smalec z mięsnymi skwarkami, świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Smalec zrobimy błyskawicznie. Domowe smarowidło będzie gotowe tego samego dnia. Możemy wykorzystać je również do przygotowania jajecznicy.