Smalec jest tłuszczem zwierzęcym, który w gastronomii służy do przygotowywania potraw lub jest konsumowany bezpośrednio.
Marcin Kostrzewski to autor kanału na YouTube o nazwie “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE”. Kanał ten cieszy się dużą popularnością, a sam założyciel publikuje na nim filmy, które często dotyczą przechowywania jedzenia. Niedawno nagrał on odcinek o kiełbasie w słoikach ze smalcem, którą otworzył po trzech latach. W najnowszym materiale zajął się kotletami mielonymi.
Kiełbasa jest przysmakiem, który naturalnie można kupić w sklepie, ale również uwędzić samemu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju zup, sosów, ale również do jajecznicy oraz na kanapki. Tym razem jednak mamy inny sposób na ten mięsny produkt, który zaproponował polski youtuber Marcin Kostrzewski. Wymaga on czasu, ale uwierzcie, że warto.
Uwielbiam tradycyjny smalec, jednak nie jest to produkt, który można jeść codziennie. Znalazłam więc doskonałą alternatywę. To smarowidło do chleba można jeść bez żadnych konsekwencji. Lekkie, pożywne i genialne w smaku. Oczywiście nie zabrakło w nim jabłka i cebulki. Jest idealne na kolację.
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny zaskakuje przepisem. Kucharz podzielił się kolejną recepturą na fantastyczną potrawę. Wystarczy, że zmielisz surową słoninę i włożysz ją do słoików. Ten patent jest hitem.
Mało który tłuszcz jest prawdziwie neutralny w smaku, dlatego przygotowując ciastka staramy się dobrać ten właściwy. Smak to jednak nie wszystko. Dlatego w tradycyjnych przepisach występuje jedynie słuszny tłuszcz do smażenia faworków. Dziś to kontrowersyjny wybór.
Słynny youtuber – Książulo – odwiedził kolejny jarmark świąteczny. Tym razem jedna z potraw skradła jego serce tak bardzo, że nie mógł ukryć zadowolenia. Czy to oznacza, że youtuber znalazł najlepszy jarmark w Polsce?
Każdy z nas ma zwykle swój sposób na przygotowanie naleśników. Jednak jak zrobić dobre naleśniki? Kluczowa jest jedna czynność i produkt, który sprawia, że naleśniki wychodzą pyszne jak nigdy dotąd.
Uwielbiam tradycyjny smalec ze skwarkami, jednak wiem również, że nie można jeść go codziennie. Postanowiłam więc przygotować smarowidło do chleba, które smakuje jeszcze lepiej, a jest lekkie i zdrowe. Na kolację z chlebem i ogórkiem kiszonym jest jak znalazł.
O tym, że domowy smalec jest najlepszym przysmakiem, wiadomo od zawsze. Okazuje się jednak, że smarowidło może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do niego jeden składnik, który zupełnie odmieni smak smalcu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić smalec z nietypowym składnikiem.
Placki ziemniaczane to od lat nie lada rarytas w moim domu. Ze stołu znikają z prędkością światła. Na czym smażyć placki ziemniaczane? Zawsze stawiam tylko na ten tłuszcz.
Nie ma to jak dobre smarowidło do chleba. Smalec, oczywiście, takim jest – ale nie ma takiego dania, którego nie dałoby się udoskonalić. Tak więc dziś wzbogacamy pastę do chleba na bazie smalcu, by zmienić ją w bogaty w smaku dodatek.
Skwarki z boczku to podstawa lub przynajmniej ważny składnik wielu dań. Co zrobić, by były bardziej chrupiące i aromatyczne? Pomaga w tym zaskakujący dodatek.
Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe możesz usmażyć również na innym tłuszczu. Jest zdrowszy, a mięso zyskuje na nim więcej smaku. Warto wypróbować i przekonać się samemu.
Prosty i szybki przepis na smarowidło do chleba z fasoli. Dzięki kilku dodatkom jest aromatyczne, łatwo się rozsmarowuje, a przy tym jest niezwykle smaczne. Porównanie do smalcu ma tu wiele sensu.
Lubisz smalec? W takim razie będzie smakować Ci to pyszne smarowidło do pieczywa. Zrobisz je ze zbędnych części mięsa, więc nic się nie zmarnuje. Przygotuj się na prawdziwą ucztę.
Nie ma nic gorszego niż suche i twarde kotlety schabowe zaraz po smażeniu. Jeśli i tobie właśnie takie wychodzą, mamy na to skuteczną radę. Zanim zabierzesz się za panierowanie, pozwól mięsu zamarynować się w kwaśnym produkcie. Ogromną różnicę poczuje natychmiast każdy domownik.
Dla wielu smakoszy pierogi ruskie są tymi najbardziej ulubionymi. Jak zrobić idealny farsz do pierogów ruskich? Sekretem podzieliła się znana z serwisu YouTube Kobieta z zachodu. Z jej wiedzy warto skorzystać.
Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Odpowiedź nie jest taka oczywista. „Panie, olej pan ten olej!” Te słowa z dawnej reklamy zadowoliły się nieźle w świecie mechaników samochodowych, a nieco gorzej w świadomości kucharzy, przynajmniej domowych. Wciąż chętnie smażymy na tym tłuszczu, choć są od niego lepsze.
Smalczyk syci i wyśmienicie smakuje. Teraz sprawiłam, że jest jeszcze lepszy. Dodałam do niego aromatyczny składnik, który wielu smakoszy ma w swojej kuchni. Dzięki temu smalczyk smakuje, że palce lizać.
Smalec należy do najbardziej cenionych w Polsce smarowideł do chleba. Polakom wyraźnie nie przeszkadza, że, delikatnie mówiąc, nie jest przesadnie dietetyczny. Ten przepis nieco odchudza ten klasyczny składnik chlebowych przekąsek. Ale przede wszystkim, jego efektem jest coś pysznego.
Choć często nachodzi nas ochota na frykasy, każdy w głębi serca czuje, że nie ma to jak proste kulinarne przyjemności typu pajda chleba ze smalcem. Jednak smalec smalcowi nierówny i osiągnięcie tu mistrzostwa wymaga dobrego przepisu. Mój przepis na to niby zwykłe smarowidło jest naprawdę warty spróbowania.
Jarmark bożonarodzeniowy potrafi zaskoczyć. Jeden z YouTuberów postanowił spróbować chleba ze smalcem na wrocławskim rynku. W zdumienie wprawiła go zarówno cena, jak i smak dania.
Smażenie to jedna z podstawowych czynności w kuchni. Wysoka temperatura, odrobina tłuszczu na patelnię i ląduje na nim kawałek mięsa, warzywa czy jajka. Jednak ryzyko bardzo poważnej i nagłej choroby jest tuż. I nie chodzi o zawartość tłuszczu.
Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.
Czy znajdziemy tu smakoszy domowego smalczyku? Jeśli tak, to mamy dla nich ekspresowy i prosty sposób na zrobienie tego pysznego smarowidła. Polecamy przepis na domowy smalczyk od Tomasza Strzelczyka.
Przygotowanie kotletów schabowych wymaga pewnej wprawy oraz doboru odpowiednich składników. Przekonał się o tym jeden z YouTuberów, który o zrobienie dania poprosił poznanego na targowisku górala. Kluczowe okazało się smażenie.
Nie ma chyba polskiego domu, w którym nigdy nie podano kotletów mielonych. Ta uwielbiana potrawa obowiązkowo musi raz na jakiś czas pojawić się na stole. Aby smakowała dokładnie tak, jak powinna, niezbędny jest wybór odpowiedniego tłuszczu do ich smażenia. W przypadku mielonych ta najprostsza i najtańsza opcja okazuje się najlepsza.
Kotlety schabowe to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Można je szybko przygotować i smakują bez względu na dodatki, z jakimi je podamy. Jednak zdarza się, że schabowe wychodzą twarde. Powodem jest to, że zapominamy o ważnej zasadzie i użyciu jednego produktu podczas smażenia.