Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Smalec

Smalec

Smalec jest tłuszczem zwierzęcym, który w gastronomii służy do przygotowywania potraw lub jest konsumowany bezpośrednio.

smalec
17.11.2024 10:31 Koniecznie dodaj do smalcu. Domowe smarowidło będzie jeszcze smaczniejsze

O tym, że domowy smalec jest najlepszym przysmakiem, wiadomo od zawsze. Okazuje się jednak, że smarowidło może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do niego jeden składnik, który zupełnie odmieni smak smalcu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić smalec z nietypowym składnikiem. 

placki ziemniaczane
17.11.2024 07:00 Placki ziemniaczane zawsze smażę na tym tłuszczu. Wszyscy zajadają je aż się uszy trzęsą

Placki ziemniaczane to od lat nie lada rarytas w moim domu. Ze stołu znikają z prędkością światła. Na czym smażyć placki ziemniaczane? Zawsze stawiam tylko na ten tłuszcz. 

smarowidło do chleba
12.11.2024 19:23 Smarowidło lepsze niż zwykły smalec. Pachnie rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zrobisz 1 słoik i zjesz w 1 dzień

Nie ma to jak dobre smarowidło do chleba. Smalec, oczywiście, takim jest – ale nie ma takiego dania, którego nie dałoby się udoskonalić. Tak więc dziś wzbogacamy pastę do chleba na bazie smalcu, by zmienić ją w bogaty w smaku dodatek.

wytapianie boczku
21.10.2024 21:00 Wrzuć na patelnię, gdy mięso zacznie się wytapiać. Trik kucharzy na doskonały boczek

Skwarki z boczku to podstawa lub przynajmniej ważny składnik wielu dań. Co zrobić, by były bardziej chrupiące i aromatyczne? Pomaga w tym zaskakujący dodatek.

kotlet na patelni
14.10.2024 21:00 Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe smażę na tym nietypowym tłuszczu

Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe możesz usmażyć również na innym tłuszczu. Jest zdrowszy, a mięso zyskuje na nim więcej smaku. Warto wypróbować i przekonać się samemu.

wegański smalec
22.09.2024 08:36 Smakuje jak smalec, a jest o niebo zdrowsze. To smarowidło do chleba możesz jeść codziennie

Prosty i szybki przepis na smarowidło do chleba z fasoli. Dzięki kilku dodatkom jest aromatyczne, łatwo się rozsmarowuje, a przy tym jest niezwykle smaczne. Porównanie do smalcu ma tu wiele sensu.

smarowidło
18.09.2024 10:21 Ze zbędnych ścinków mięsa robię to smarowidło. Klasyczny smalec może się przy nim schować

Lubisz smalec? W takim razie będzie smakować Ci to pyszne smarowidło do pieczywa. Zrobisz je ze zbędnych części mięsa, więc nic się nie zmarnuje. Przygotuj się na prawdziwą ucztę.

Kotlet schabowy podczas smażenia
16.07.2024 15:15 Dlaczego schabowe wychodzą twarde po smażeniu? Pewnie lekceważysz 1 zasadę

Nie ma nic gorszego niż suche i twarde kotlety schabowe zaraz po smażeniu. Jeśli i tobie właśnie takie wychodzą, mamy na to skuteczną radę. Zanim zabierzesz się za panierowanie, pozwól mięsu zamarynować się w kwaśnym produkcie. Ogromną różnicę poczuje natychmiast każdy domownik.

pierogi ruskie
04.07.2024 15:32 Zdradziła sekret idealnego farszu do pierogów. Tak zrobione ruskie smakują obłędnie

Dla wielu smakoszy pierogi ruskie są tymi najbardziej ulubionymi. Jak zrobić idealny farsz do pierogów ruskich? Sekretem podzieliła się znana z serwisu YouTube Kobieta z zachodu. Z jej wiedzy warto skorzystać.

placki ziemniaczane
17.04.2024 16:46 Żaden olej, placki ziemniaczane smażę na innym tłuszczu. Spróbujesz i podziękujesz

Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Odpowiedź nie jest taka oczywista. „Panie, olej pan ten olej!” Te słowa z dawnej reklamy zadowoliły się nieźle w świecie mechaników samochodowych, a nieco gorzej w świadomości kucharzy, przynajmniej domowych. Wciąż chętnie smażymy na tym tłuszczu, choć są od niego lepsze.

smalczyk
25.01.2024 19:34 Dodałam do smalczyku aromatyczny składnik i zachwyciłam rodzinę. Jest hitem w moim domu

Smalczyk syci i wyśmienicie smakuje. Teraz sprawiłam, że jest jeszcze lepszy. Dodałam do niego aromatyczny składnik, który wielu smakoszy ma w swojej kuchni. Dzięki temu smalczyk smakuje, że palce lizać. 

słonina w ziołach
30.12.2023 13:39 Zapomnij o smalcu. Ze słoniny można zrobić 100 razy lepsze smarowidło do chleba

Smalec należy do najbardziej cenionych w Polsce smarowideł do chleba. Polakom wyraźnie nie przeszkadza, że, delikatnie mówiąc, nie jest przesadnie dietetyczny. Ten przepis nieco odchudza ten klasyczny składnik chlebowych przekąsek. Ale przede wszystkim, jego efektem jest coś pysznego.

chleb ze smalcem
12.12.2023 11:22 Przy tym zwykły smalec może się schować. Jak dla mnie to najlepsze smarowidło do chleba

Choć często nachodzi nas ochota na frykasy, każdy w głębi serca czuje, że nie ma to jak proste kulinarne przyjemności typu pajda chleba ze smalcem. Jednak smalec smalcowi nierówny i osiągnięcie tu mistrzostwa wymaga dobrego przepisu. Mój przepis na to niby zwykłe smarowidło jest naprawdę warty spróbowania.

Chleb ze smalcem na jarmarku bożonarodzeniowym
30.11.2023 11:36 Kupił chleb ze smalcem na jarmarku świątecznym, cena woła o pomstę do nieba. „Jak to może tyle kosztować?”

Jarmark bożonarodzeniowy potrafi zaskoczyć. Jeden z YouTuberów postanowił spróbować chleba ze smalcem na wrocławskim rynku. W zdumienie wprawiła go zarówno cena, jak i smak dania.

wybór tłuszczu do smażenia
06.11.2023 20:15 Lekarz alarmuje: Na tych tłuszczach nigdy niczego nie smaż. Ryzykujesz udar albo zawał

Smażenie to jedna z podstawowych czynności w kuchni. Wysoka temperatura, odrobina tłuszczu na patelnię i ląduje na nim kawałek mięsa, warzywa czy jajka. Jednak ryzyko bardzo poważnej i nagłej choroby jest tuż. I nie chodzi o zawartość tłuszczu. 

słonina
01.11.2023 11:34 Kroję słoninę i mielę ją z tymi dodatkami. Od kiedy znam ten przepis nie bawię się w topienie smalcu

Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.

smalczyk od Strzelczyka
19.09.2023 20:04 Bez bałaganu i w ekspresowym tempie. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

Czy znajdziemy tu smakoszy domowego smalczyku? Jeśli tak, to mamy dla nich ekspresowy i prosty sposób na zrobienie tego pysznego smarowidła. Polecamy przepis na domowy smalczyk od Tomasza Strzelczyka. 

Kotlet schabowy górala
25.08.2023 13:30 Poprosił górala o zrobienie schabowego na ulicy. Już na wstępie dostał cenną lekcję, mało kto o tym pamięta

Przygotowanie kotletów schabowych wymaga pewnej wprawy oraz doboru odpowiednich składników. Przekonał się o tym jeden z YouTuberów, który o zrobienie dania poprosił poznanego na targowisku górala. Kluczowe okazało się smażenie. 

smażenie kotletów mielonych
02.08.2023 08:18 Na czym najlepiej smażyć kotlety mielone? Najtańsza opcja bije inne na głowę

Nie ma chyba polskiego domu, w którym nigdy nie podano kotletów mielonych. Ta uwielbiana potrawa obowiązkowo musi raz na jakiś czas pojawić się na stole. Aby smakowała dokładnie tak, jak powinna, niezbędny jest wybór odpowiedniego tłuszczu do ich smażenia. W przypadku mielonych ta najprostsza i najtańsza opcja okazuje się najlepsza.

kotlety schabowe
22.07.2023 11:10 Kotlety schabowe wychodzą twarde? Musiałaś zapomnieć o najważniejszej zasadzie, jest kluczowa

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Można je szybko przygotować i smakują bez względu na dodatki, z jakimi je podamy. Jednak zdarza się, że schabowe wychodzą twarde. Powodem jest to, że zapominamy o ważnej zasadzie i użyciu jednego produktu podczas smażenia. 

Kotlety nie mogą  zostać na patelni
25.06.2023 21:05 Przenigdy nie zostawiaj kotletów na patelni. Ten błąd szkodzi zdrowiu

Kotlety powinny mieć chrupiąca panierkę. Wiele osób popełnia jednak błąd, pozostawiając mięso na patelni po zakończeniu smażenia. Otoczka nasiąka wtedy tłuszczem i staje się niesmaczna. Nie pozostaje też bez wpływu na nasze zdrowie — bo danie staje się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne. 

mycie gorącej patelni
18.06.2023 20:20 Nigdy nie traktuj tak gorącej patelni. Zniszczysz ją raz na zawsze

Patelnia jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. Jedyną wadą jej posiadania jest konieczność mycia po każdym smażeniu. Czy wiecie jednak, że zalanie gorącej patelni zimną wodą może mieć opłakane skutki? Przez takie działanie łatwo nieodwracalnie ją zniszczyć.

kotlety schabowe
04.06.2023 12:21 Niektórzy patrzą na niego z pogardą, a mistrzowie kuchni smażą na nim schabowe. Dlaczego?

Na czym smażycie kotlety schabowe? Niektórzy sięgają po olej i masło klarowane. Wiele osób, w tym mistrzowie kuchni, wybierają jednak smalec. Okazuje się, że jest on idealny do smażenia tej tradycyjnej potrawy. Wyjaśniamy, dlaczego schabowe warto smażyć na smalcu. 

niezwykły sposób na domowy smalec
13.04.2023 21:13 Ten smalec robi się sam. Strzelczyk pokazał najlepszy patent

Któż z nas nie uwielbia smaku domowego smalcu? Jego samodzielne przyrządzenie wiąże się jednak z nie lada zachodem. Skuteczną radę na to znalazł Tomasz STtzelczyk. Smalec w jego wykonaniu robi się dosłownie sam w piekarniku.

prażuchy według przepisu Roberta Makłowicza
17.03.2023 20:28 Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łask

Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Koniecznie zrób beskidzkie prażuchy z bryndzą. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na kultowe kluchy z dodatkiem słoniny. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.

kotlety mielone na patelni
13.03.2023 14:16 Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny

Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec. 

ryba na patelni
07.03.2023 16:43 Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Użycie 1 jest dużym błędem

Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.

buraczki zasmażane
06.03.2023 22:17 Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik

Buraczki zasmażone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Magda Gessler zaskoczyła swoim sposobem na ich przygotowanie. Gwiazda sztuki kulinarnej poleca, aby warzywa te przesmażyć na smalcu wieprzowym ze skwarkami. Dzięki temu będą wyjątkowo smaczne.