Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Smalec

Smalec

Smalec jest tłuszczem zwierzęcym, który w gastronomii służy do przygotowywania potraw lub jest konsumowany bezpośrednio.

Kotlet schabowy podczas smażenia
16.07.2024 15:15 Dlaczego schabowe wychodzą twarde po smażeniu? Pewnie lekceważysz 1 zasadę

Nie ma nic gorszego niż suche i twarde kotlety schabowe zaraz po smażeniu. Jeśli i tobie właśnie takie wychodzą, mamy na to skuteczną radę. Zanim zabierzesz się za panierowanie, pozwól mięsu zamarynować się w kwaśnym produkcie. Ogromną różnicę poczuje natychmiast każdy domownik.

pierogi ruskie
04.07.2024 15:32 Zdradziła sekret idealnego farszu do pierogów. Tak zrobione ruskie smakują obłędnie

Dla wielu smakoszy pierogi ruskie są tymi najbardziej ulubionymi. Jak zrobić idealny farsz do pierogów ruskich? Sekretem podzieliła się znana z serwisu YouTube Kobieta z zachodu. Z jej wiedzy warto skorzystać.

placki ziemniaczane
17.04.2024 16:46 Żaden olej, placki ziemniaczane smażę na innym tłuszczu. Spróbujesz i podziękujesz

Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Odpowiedź nie jest taka oczywista. „Panie, olej pan ten olej!” Te słowa z dawnej reklamy zadowoliły się nieźle w świecie mechaników samochodowych, a nieco gorzej w świadomości kucharzy, przynajmniej domowych. Wciąż chętnie smażymy na tym tłuszczu, choć są od niego lepsze.

smalczyk
25.01.2024 19:34 Dodałam do smalczyku aromatyczny składnik i zachwyciłam rodzinę. Jest hitem w moim domu

Smalczyk syci i wyśmienicie smakuje. Teraz sprawiłam, że jest jeszcze lepszy. Dodałam do niego aromatyczny składnik, który wielu smakoszy ma w swojej kuchni. Dzięki temu smalczyk smakuje, że palce lizać. 

słonina w ziołach
30.12.2023 13:39 Zapomnij o smalcu. Ze słoniny można zrobić 100 razy lepsze smarowidło do chleba

Smalec należy do najbardziej cenionych w Polsce smarowideł do chleba. Polakom wyraźnie nie przeszkadza, że, delikatnie mówiąc, nie jest przesadnie dietetyczny. Ten przepis nieco odchudza ten klasyczny składnik chlebowych przekąsek. Ale przede wszystkim, jego efektem jest coś pysznego.

chleb ze smalcem
12.12.2023 11:22 Przy tym zwykły smalec może się schować. Jak dla mnie to najlepsze smarowidło do chleba

Choć często nachodzi nas ochota na frykasy, każdy w głębi serca czuje, że nie ma to jak proste kulinarne przyjemności typu pajda chleba ze smalcem. Jednak smalec smalcowi nierówny i osiągnięcie tu mistrzostwa wymaga dobrego przepisu. Mój przepis na to niby zwykłe smarowidło jest naprawdę warty spróbowania.

Chleb ze smalcem na jarmarku bożonarodzeniowym
30.11.2023 11:36 Kupił chleb ze smalcem na jarmarku świątecznym, cena woła o pomstę do nieba. „Jak to może tyle kosztować?”

Jarmark bożonarodzeniowy potrafi zaskoczyć. Jeden z YouTuberów postanowił spróbować chleba ze smalcem na wrocławskim rynku. W zdumienie wprawiła go zarówno cena, jak i smak dania.

wybór tłuszczu do smażenia
06.11.2023 20:15 Lekarz alarmuje: Na tych tłuszczach nigdy niczego nie smaż. Ryzykujesz udar albo zawał

Smażenie to jedna z podstawowych czynności w kuchni. Wysoka temperatura, odrobina tłuszczu na patelnię i ląduje na nim kawałek mięsa, warzywa czy jajka. Jednak ryzyko bardzo poważnej i nagłej choroby jest tuż. I nie chodzi o zawartość tłuszczu. 

słonina
01.11.2023 11:34 Kroję słoninę i mielę ją z tymi dodatkami. Od kiedy znam ten przepis nie bawię się w topienie smalcu

Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.

smalczyk od Strzelczyka
19.09.2023 20:04 Bez bałaganu i w ekspresowym tempie. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

Czy znajdziemy tu smakoszy domowego smalczyku? Jeśli tak, to mamy dla nich ekspresowy i prosty sposób na zrobienie tego pysznego smarowidła. Polecamy przepis na domowy smalczyk od Tomasza Strzelczyka. 

Kotlet schabowy górala
25.08.2023 13:30 Poprosił górala o zrobienie schabowego na ulicy. Już na wstępie dostał cenną lekcję, mało kto o tym pamięta

Przygotowanie kotletów schabowych wymaga pewnej wprawy oraz doboru odpowiednich składników. Przekonał się o tym jeden z YouTuberów, który o zrobienie dania poprosił poznanego na targowisku górala. Kluczowe okazało się smażenie. 

smażenie kotletów mielonych
02.08.2023 08:18 Na czym najlepiej smażyć kotlety mielone? Najtańsza opcja bije inne na głowę

Nie ma chyba polskiego domu, w którym nigdy nie podano kotletów mielonych. Ta uwielbiana potrawa obowiązkowo musi raz na jakiś czas pojawić się na stole. Aby smakowała dokładnie tak, jak powinna, niezbędny jest wybór odpowiedniego tłuszczu do ich smażenia. W przypadku mielonych ta najprostsza i najtańsza opcja okazuje się najlepsza.

kotlety schabowe
22.07.2023 11:10 Kotlety schabowe wychodzą twarde? Musiałaś zapomnieć o najważniejszej zasadzie, jest kluczowa

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Można je szybko przygotować i smakują bez względu na dodatki, z jakimi je podamy. Jednak zdarza się, że schabowe wychodzą twarde. Powodem jest to, że zapominamy o ważnej zasadzie i użyciu jednego produktu podczas smażenia. 

Kotlety nie mogą  zostać na patelni
25.06.2023 21:05 Przenigdy nie zostawiaj kotletów na patelni. Ten błąd szkodzi zdrowiu

Kotlety powinny mieć chrupiąca panierkę. Wiele osób popełnia jednak błąd, pozostawiając mięso na patelni po zakończeniu smażenia. Otoczka nasiąka wtedy tłuszczem i staje się niesmaczna. Nie pozostaje też bez wpływu na nasze zdrowie — bo danie staje się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne. 

mycie gorącej patelni
18.06.2023 20:20 Nigdy nie traktuj tak gorącej patelni. Zniszczysz ją raz na zawsze

Patelnia jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. Jedyną wadą jej posiadania jest konieczność mycia po każdym smażeniu. Czy wiecie jednak, że zalanie gorącej patelni zimną wodą może mieć opłakane skutki? Przez takie działanie łatwo nieodwracalnie ją zniszczyć.

kotlety schabowe
04.06.2023 12:21 Niektórzy patrzą na niego z pogardą, a mistrzowie kuchni smażą na nim schabowe. Dlaczego?

Na czym smażycie kotlety schabowe? Niektórzy sięgają po olej i masło klarowane. Wiele osób, w tym mistrzowie kuchni, wybierają jednak smalec. Okazuje się, że jest on idealny do smażenia tej tradycyjnej potrawy. Wyjaśniamy, dlaczego schabowe warto smażyć na smalcu. 

niezwykły sposób na domowy smalec
13.04.2023 21:13 Ten smalec robi się sam. Strzelczyk pokazał najlepszy patent

Któż z nas nie uwielbia smaku domowego smalcu? Jego samodzielne przyrządzenie wiąże się jednak z nie lada zachodem. Skuteczną radę na to znalazł Tomasz STtzelczyk. Smalec w jego wykonaniu robi się dosłownie sam w piekarniku.

prażuchy według przepisu Roberta Makłowicza
17.03.2023 20:28 Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łask

Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Koniecznie zrób beskidzkie prażuchy z bryndzą. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na kultowe kluchy z dodatkiem słoniny. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.

kotlety mielone na patelni
13.03.2023 14:16 Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny

Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec. 

ryba na patelni
07.03.2023 16:43 Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Użycie 1 jest dużym błędem

Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.

buraczki zasmażane
06.03.2023 22:17 Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik

Buraczki zasmażone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Magda Gessler zaskoczyła swoim sposobem na ich przygotowanie. Gwiazda sztuki kulinarnej poleca, aby warzywa te przesmażyć na smalcu wieprzowym ze skwarkami. Dzięki temu będą wyjątkowo smaczne.

pajda chleba ze smalcem
04.03.2023 22:10 Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie. 

Smalec Tomasza Strzelczyka
21.02.2023 15:44 Bez smrodu i bałaganu w domu. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie? 

kokosowy sernik siostry Anastazji
17.02.2023 21:56 Sernik kokosowy siostry Anastazji. 1 dodatek sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach

Sernik siostry Anastazji nie ma sobie równych. Ciasto jest idealnie puszyste oraz delikatne. Spód robiony z dodatkiem smalcu zachwyca swoją kruchością. Aż trudno uwierzyć, że pyszne deser jest tak prosty w wykonaniu.

bosacka tanie pączki
15.02.2023 14:06 Bosacka zgromiła tanie pączki. Daleko im do prawdziwych

Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów. Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.

pączki
06.02.2023 19:03 Włożyła do miski jogurt i wymieszała z 3 składnikami. Trudno o lżejsze i szybsze pączki

Tłusty Czwartek już lada dzień. Z tej okazji możesz z łatwością przygotować własne, ekspresowe pączki. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą jogurt, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Teraz już tylko pozostanie Ci usmażyć porcje ciasta i cieszyć się smakiem pączków. Łatwiej i pyszniej już się nie da. Smak lekkich pączków na bazie jogurtu możesz wzbogacić aromatem waniliowym lub dołożyć do nich smakowite nadzienie. Wybierz klasyczny dżem lub nieco mniej oczywisty krem czekoladowy. Słodkie kuleczki usmaż w głębokim tłuszczu i oprósz cukrem pudrem. Każdy będzie sięgał po kolejny kęs.

Jak usmażyć idealne kotlety schabowe?
05.02.2023 13:03 Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia

Kotlety schabowe będą smaczne i soczyste, gdy będą otoczone chrupiącą panierką. Co jednak, gdy panierka odpada w czasie smażenia? Kucharz Piotr Ogiński zdradził, jak temu zaradzić i co zrobić, by uzyskać zadowalające efekty. Kluczowe jest obtaczanie w mące pszennej i dwukrotne smażeniu. Soczysty i z chrupiącą panierką — taki jest idealny kotlet schabowy. Przygotowanie dania nie będzie skomplikowane. Musimy jedynie zadbać o dwa szczegóły wskazane przez szefa kuchni, Piotra Ogińskiego.

wątróbka
25.01.2023 13:57 Dlaczego wątróbka pryska podczas smażenia? Winny jest 1 błąd

Podczas smażenia wątróbki zmagasz się z pryskającym na około tłuszczem? Prawdopodobnie przyrządzasz produkt w niewłaściwy sposób. Przypadkowe nakłucie mięsa podczas obróbki skutkuje strzelającym po kuchni, gorącym olejem. Jak skutecznie uniknąć takiego zjawiska?Woda w połączeniu z rozgrzanym tłuszczem daje reakcję wręcz wybuchową. Za wszelką cenę należy unikać niezamierzonego przebicia wątróbki za pomocą widelca. Znajdujący się w mięsie płyn spada na rozgrzany olej, w efekcie czego pryska i może poparzyć kucharza. Nie należy także zapomnieć o bałaganie, jaki generuje to zjawisko.Jak zapobiec pryskaniu wątróbki podczas smażenia? W pierwszej kolejności zapomnij o przewracaniu mięsa widelcem. Najlepiej użyć do tego celu specjalnych, kuchenny szczypiec odpornych na działanie wysokiej temperatury lub drewnianej łopatki. Z takimi przyrządami kuchennymi smażenie wątróbki stanie się proste i bezproblemowe.