Uwielbiane ciasto malinowa chmurka. Przepis krok po kroku
Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie to idealny deser do kawy w wiosenne i letnie dni. Puszysty biszkopt, pyszne maliny, masa z serka mascarpone i beza z migdałami to idealne połączenie, którego koniecznie musisz spróbować. Poznaj przepis na uwielbiane ciasto malinowa chmurka na biszkopcie.
Malinowa chmurka jest jednym z tych ciast, które mogłabym jeść dziennie. Wszystkie składniki deseru łączą się idealnie, tworząc najlepszy deser z malinami, jaki jadłam. Do ciasta gorąco polecam filiżankę czarnej, mocnej kawy, a poziom endorfin wskoczy na najwyższy poziom.
Ciasto z mascarpone, bezą i malinami pokochałam od pierwszego kęsa. Beza jest idealna, chrupiąca i lekko ciągnąca. Blat bezowy często robi się mokry po dłuższym przechowywaniu ciasta w lodówce, dlatego też mamy dobry powód, aby zjeść całą blachę tego samego dnia bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Pamiętaj, aby jajka do biszkoptu były w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na krem z mascarpone muszą być natomiast bardzo mocno schłodzone, aby masa się nie zważyła i nie rozwarstwiła.
Ciasto zrobisz zarówno z malinami mrożonymi, jak i świeżymi. W przypadku mrożonych malin, wyjmij je wcześniej, aby rozmroziły się spokojnie w temperaturze pokojowej, dzięki czemu będą miały najlepszy smak.
Z malinową chmurką konkurować może wyłącznie ciasto z truskawkami i galaretką i sernik wiedeński, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Przepis na ciasto malinowa chmurka na biszkopcie
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24×34 cm):
-
szklanka mąki pszennej
-
5 jajek w temperaturze
-
pół szklanki cukru
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli do ubicia piany
Składniki na galaretkę z malinami:
-
500 g malin (świeże lub mrożone)
-
3 galaretki malinowe
Składniki na masę z serkiem mascarpone:
-
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
-
250 g schłodzonego serka mascarpone
-
2 łyżeczki żelatyny
-
3 łyżki cukru pudru
-
50 ml wrzącej wody
Składniki na bezę z migdałami:
-
3 białka
-
pół szklanki drobnego cukru
-
łyżka mąki ziemniaczanej
-
szczypta soli
-
50 g płatków migdałowych
Jak zrobić ciasto malinowa chmurka na biszkopcie?
Nagrzej piekarnik do 160 stopni C i ustaw go na grzanie góra- dół, oddziel białka od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj, aż się rozpuści.
Do masy dodawaj po 1 żółtku, stale mieszając, następnie wsyp w partiach przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj delikatnie łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut.
Gdy biszkopt delikatnie ostygnie w piekarniku z uchylonymi drzwiami, przełóż go na blat i zacznij przygotowywać bezę: białka ubij na sztywno z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawaj cukier.
Miksuj, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa będzie puszysta i błyszcząca, pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i wyłącz mikser. Blachę, na której był pieczony biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż masę bezą na blachę, całość posyp płatkami migdałowymi i wstaw do nagrzanego do 130 stopni C z opcją grzania góra- dół, piecz 70 minut, po upieczeniu od razu wyjmij bezę z piekarnika, delikatnie wyjmij ją z blachy i odstaw, żeby ostygła.
Przygotuj galaretkę z malinami: galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody i odstaw do przestygnięcia. Do przestudzonej galaretki wrzuć maliny, wymieszaj i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć, ale nie zgęstniała całkowicie.
Galaretka musi mieć taką konsystencję, aby łatwo można było rozprowadzić ją na biszkopcie. Przygotuj masę z serkiem mascarpone: żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw, aby przestygła. Śmietanę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier i mascarpone i miksuj do połączenia się składników. Dodaj zimną, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Ostudzony biszkopt przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłóż tężejącą galaretkę malinową. Owocową warstwę przykryj kremem z mascarpone i na górę połóż blat bezowy. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ MariuszBlach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe. Wystarczy 1 dodatkowy składnik
-
Siostra Anastazja pokazała przepis na puszysty biszkopt. 6 składników, zero udziwnień
-
Niezwykła alternatywa dla mizerii - duszone ogórki z koperkiem i cytryną. Smak lata na talerzu
Źródło: ania-gotuje