Smakosze.pl Przepisy Uwielbiane ciasto malinowa chmurka. Przepis krok po kroku
zdjęcie własne

Uwielbiane ciasto malinowa chmurka. Przepis krok po kroku

10 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie to idealny deser do kawy w wiosenne i letnie dni. Puszysty biszkopt, pyszne maliny, masa z serka mascarpone i beza z migdałami to idealne połączenie, którego koniecznie musisz spróbować. Poznaj przepis na uwielbiane ciasto malinowa chmurka na biszkopcie.

Malinowa chmurka jest jednym z tych ciast, które mogłabym jeść dziennie. Wszystkie składniki deseru łączą się idealnie, tworząc najlepszy deser z malinami, jaki jadłam. Do ciasta gorąco polecam filiżankę czarnej, mocnej kawy, a poziom endorfin wskoczy na najwyższy poziom.

Ciasto z mascarpone, bezą i malinami pokochałam od pierwszego kęsa. Beza jest idealna, chrupiąca i lekko ciągnąca. Blat bezowy często robi się mokry po dłuższym przechowywaniu ciasta w lodówce, dlatego też mamy dobry powód, aby zjeść całą blachę tego samego dnia bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

Pamiętaj, aby jajka do biszkoptu były w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na krem z mascarpone muszą być natomiast bardzo mocno schłodzone, aby masa się nie zważyła i nie rozwarstwiła.

Ciasto zrobisz zarówno z malinami mrożonymi, jak i świeżymi. W przypadku mrożonych malin, wyjmij je wcześniej, aby rozmroziły się spokojnie w temperaturze pokojowej, dzięki czemu będą miały najlepszy smak.

Z malinową chmurką konkurować może wyłącznie ciasto z truskawkami i galaretką i sernik wiedeński, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Przepis na ciasto malinowa chmurka na biszkopcie

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24×34 cm):

  • szklanka mąki pszennej

  • 5 jajek w temperaturze

  • pół szklanki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli do ubicia piany

Składniki na galaretkę z malinami:

  • 500 g malin (świeże lub mrożone)

  • 3 galaretki malinowe

Składniki na masę z serkiem mascarpone:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 50 ml wrzącej wody

Składniki na bezę z migdałami:

  • 3 białka

  • pół szklanki drobnego cukru

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 50 g płatków migdałowych

Jak zrobić ciasto malinowa chmurka na biszkopcie?

Nagrzej piekarnik do 160 stopni C i ustaw go na grzanie góra- dół, oddziel białka od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj, aż się rozpuści.

Do masy dodawaj po 1 żółtku, stale mieszając, następnie wsyp w partiach przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj delikatnie łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut.

Gdy biszkopt delikatnie ostygnie w piekarniku z uchylonymi drzwiami, przełóż go na blat i zacznij przygotowywać bezę: białka ubij na sztywno z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawaj cukier.

Miksuj, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa będzie puszysta i błyszcząca, pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i wyłącz mikser. Blachę, na której był pieczony biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż masę bezą na blachę, całość posyp płatkami migdałowymi i wstaw do nagrzanego do 130 stopni C z opcją grzania góra- dół, piecz 70 minut, po upieczeniu od razu wyjmij bezę z piekarnika, delikatnie wyjmij ją z blachy i odstaw, żeby ostygła.

Przygotuj galaretkę z malinami: galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody i odstaw do przestygnięcia. Do przestudzonej galaretki wrzuć maliny, wymieszaj i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć, ale nie zgęstniała całkowicie.

Galaretka musi mieć taką konsystencję, aby łatwo można było rozprowadzić ją na biszkopcie. Przygotuj masę z serkiem mascarpone: żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw, aby przestygła. Śmietanę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier i mascarpone i miksuj do połączenia się składników. Dodaj zimną, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Ostudzony biszkopt przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłóż tężejącą galaretkę malinową. Owocową warstwę przykryj kremem z mascarpone i na górę połóż blat bezowy. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, smacznego.

Maliny

Źródło zdjęcia: canva/ MariuszBlach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ania-gotuje

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy