Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykła alternatywa dla mizerii - duszone ogórki z koperkiem i cytryną. Smak lata na talerzu

Niezwykła alternatywa dla mizerii - duszone ogórki z koperkiem i cytryną. Smak lata na talerzu

Niezwykła alternatywa dla mizerii - duszone ogórki z koperkiem i cytryną
canva/4nadia

Ogórek jest jednym z bardziej orzeźwiających warzyw, które często trafia na nasze talerze surowy — najczęściej jako obiadowy dodatek ze śmietaną. Nie każdy jednak wie, że świetnie smakuje na ciepło. Zdradzamy prosty sposób na ogórki duszone z cytryną i koperkiem. Spodobają się wam bardziej niż mizeria. Koniecznie spróbujcie.

Ogórki znamy i lubimy. Często sięgamy po nie pod postacią mizerii czy pysznej kwaśnej zupy. Surowe warzywo również można zjeść na ciepło. Podduście je z dodatkiem soku z cytryny i posypcie koperkiem. Dodając nieco jogurtu, uzyskacie niesamowicie aromatyczną kompozycję. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite ogórki duszone z koperkiem i cytryną

Składniki:

  • 1 kg surowych ogórków

  • pół szklanki jogurtu naturalnego

  • 4 łyżki masła

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • woda

  • 1 łyżeczka soli

  • pół łyżeczki cukru

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 2 pęczki koperku

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy je wzdłuż. Usuwamy gniazda nasienne. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy sól, cukier sok z cytryny oraz jogurt. Dusimy rzez 10 minut na niewielkim ogniu.

Dodajemy masło i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z wodą i dodajemy ją do warzyw na chwile przed zakończeniem duszenia. Zagotowujemy i dodajemy koperek. Mieszamy i podajemy.

Wskazówki:

  • Jogurt naturalny oraz masło możecie zastąpić nabiałem roślinnym. Wtedy dodatek będzie wegański. Dobrze sprawdzi się produkt sojowy oraz olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.

  • Jeśli chcemy, by rarytas był lżejszy, możemy zrezygnować z zagęszczania go mąką. Wtedy po prostu dusimy warzywo około 20 minut z odrobiną dodanej wody lub bulionu i na koniec dodajemy jogurt.

Pokrojone w paski ogórki warto poddusić z cytryną i dodać koperek
Pokrojone w paski ogórki warto poddusić z cytryną i dodać koperek

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel