Niezwykła alternatywa dla mizerii - duszone ogórki z koperkiem i cytryną. Smak lata na talerzu
Ogórek jest jednym z bardziej orzeźwiających warzyw, które często trafia na nasze talerze surowy — najczęściej jako obiadowy dodatek ze śmietaną. Nie każdy jednak wie, że świetnie smakuje na ciepło. Zdradzamy prosty sposób na ogórki duszone z cytryną i koperkiem. Spodobają się wam bardziej niż mizeria. Koniecznie spróbujcie.
Ogórki znamy i lubimy. Często sięgamy po nie pod postacią mizerii czy pysznej kwaśnej zupy. Surowe warzywo również można zjeść na ciepło. Podduście je z dodatkiem soku z cytryny i posypcie koperkiem. Dodając nieco jogurtu, uzyskacie niesamowicie aromatyczną kompozycję. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite ogórki duszone z koperkiem i cytryną
Składniki:
1 kg surowych ogórków
pół szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
woda
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 pęczki koperku
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy je wzdłuż. Usuwamy gniazda nasienne. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy sól, cukier sok z cytryny oraz jogurt. Dusimy rzez 10 minut na niewielkim ogniu.
Dodajemy masło i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z wodą i dodajemy ją do warzyw na chwile przed zakończeniem duszenia. Zagotowujemy i dodajemy koperek. Mieszamy i podajemy.
Wskazówki:
Jogurt naturalny oraz masło możecie zastąpić nabiałem roślinnym. Wtedy dodatek będzie wegański. Dobrze sprawdzi się produkt sojowy oraz olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
Jeśli chcemy, by rarytas był lżejszy, możemy zrezygnować z zagęszczania go mąką. Wtedy po prostu dusimy warzywo około 20 minut z odrobiną dodanej wody lub bulionu i na koniec dodajemy jogurt.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak długo gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Kozackie ogórki w musztardzie są prawdziwym hitem. Podbiją każdy stół
Włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Bezcenne rady
Źródło: beszamel