Prosty sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe. Wystarczy 1 dodatkowy składnik
Kotlety schabowe w złocistej panierce i marynacie z kefiru to prosty sposób na pyszne, kruche i delikatne mięso, które jest również niezwykle soczyste. Tak przygotowane kotlety wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.
Kotlety schabowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Niestety czasem mięso wychodzi twarde lub suche w środku. Jest jednak na to skuteczny sposób. Kotlety zawsze dokładnie rozbijajmy tłuczkiem, w ten sposób unikniemy twardych i niedopieczonych miejsc.
Doskonałym patentem na soczyste i delikatne schabowe jest marynowanie mięsa przez kilka godzin w kefirze. Produkt rewelacyjnie zmiękcza twardą wieprzowinę i sprawia, że kotlety zawsze będą miękkie i pyszne.
Bardzo ważnym elementem jest również panierka. Nigdy nie pomijajmy mąki, ponieważ to ona dodatkowo zabezpiecza mięso przed przesuszeniem i sprawia, że panierka nie odklei się od schabowych podczas smażenia.
Schabowe podamy z wieloma dodatkami. Jedną z moich ulubionych opcji podania, są kotlety z ziemniakami z wody ze szczypiorkiem i surówka z kiszonej kapusty. Do mięsa doskonale pasują również frytki, ziemniaki opiekane, ogórki kiszone, kapusta zasmażana z kminkiem, a także delikatny i aromatyczny sos pieczarkowy.
Przepis na kruche i soczyste kotlety schabowe
Składniki na 4 porcje:
4 plastry schabu bez kości
sól, pieprz
szklanka kefiru
olej do smażenia
Składniki na panierkę:
mąka pszenna
2 duże jajka
bułka tarta
Jak zrobić soczyste kotlety schabowe?
Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz solą, pieprzem i natrzyj z każdej strony kefirem. Tak przygotowane kotlety przełóż do miski, wlej resztę kefiru, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie kotlety obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty na stronę, do uzyskania złotego koloru i od razu podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Anetlanda
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kozackie ogórki w musztardzie są prawdziwym hitem. Podbiją każdy stół
Niebanalny czosnek do smarowania kanapek. Pyszne smarowidło na pieczywo od Ewy Wachowicz
Jak długo gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: rodzinnakuchniaanetty