Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe. Wystarczy 1 dodatkowy składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.07.2022 17:38

Prosty sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe. Wystarczy 1 dodatkowy składnik

Kotlety schabowe po chłopsku
canva/ Ozge Emir

Kotlety schabowe w złocistej panierce i marynacie z kefiru to prosty sposób na pyszne, kruche i delikatne mięso, które jest również niezwykle soczyste. Tak przygotowane kotlety wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.

Kotlety schabowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Niestety czasem mięso wychodzi twarde lub suche w środku. Jest jednak na to skuteczny sposób. Kotlety zawsze dokładnie rozbijajmy tłuczkiem, w ten sposób unikniemy twardych i niedopieczonych miejsc.

Doskonałym patentem na soczyste i delikatne schabowe jest marynowanie mięsa przez kilka godzin w kefirze. Produkt rewelacyjnie zmiękcza twardą wieprzowinę i sprawia, że kotlety zawsze będą miękkie i pyszne.

Bardzo ważnym elementem jest również panierka. Nigdy nie pomijajmy mąki, ponieważ to ona dodatkowo zabezpiecza mięso przed przesuszeniem i sprawia, że panierka nie odklei się od schabowych podczas smażenia.

Schabowe podamy z wieloma dodatkami. Jedną z moich ulubionych opcji podania, są kotlety z ziemniakami z wody ze szczypiorkiem i surówka z kiszonej kapusty. Do mięsa doskonale pasują również frytki, ziemniaki opiekane, ogórki kiszone, kapusta zasmażana z kminkiem, a także delikatny i aromatyczny sos pieczarkowy.

Przepis na kruche i soczyste kotlety schabowe

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • sól, pieprz

  • szklanka kefiru

  • olej do smażenia

Składniki na panierkę:

  • mąka pszenna

  • 2 duże jajka

  • bułka tarta

Jak zrobić soczyste kotlety schabowe?

Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz solą, pieprzem i natrzyj z każdej strony kefirem. Tak przygotowane kotlety przełóż do miski, wlej resztę kefiru, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie kotlety obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty na stronę, do uzyskania złotego koloru i od razu podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Smażenie kotletów schabowych

Źródło zdjęcia: canva/ Anetlanda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzinnakuchniaanetty