W czym moczyć karpia, aby pozbyć się zapachu mułu?
Karp jest rybą o charakterystycznym smaku, który dla wielu smakoszy jest koszmarem. Istnieje jednak łatwy sposób, by się go pozbyć, a przy okazji nadać mięsu delikatności. Zamoczcie kawałki ryby w mleku, a zapomnicie o przykrym uczuciu związanym z jej konsumpcją.
Wielu smakoszy uważa, że nie można zorganizować prawdziwej wigilii, nie podając karpia. Choć ryba ta do najzdrowszych nie należy — jest niestety dość tłusta — są patenty, które sprawiają, że jej smak staje się nieco mniej nieprzyjemny. Jeżeli macie w swoim otoczeniu amatorów tej ryby, koniecznie wypróbujcie tę metodę.
Namoczenie w mleku usunie posmak mułu
Pokrojony w dzwonki karp powinien moczyć się w mleku krowim z dodatkiem soli . Dwie łyżeczki przyprawy rozpuszczamy 500 ml płynu i zanurzamy kawałki ryby.
Ważne jest, by jej kawałki były w całości przykryte płynem. Jeśli więc chcemy przygotować więcej ryby, konieczne będzie sporządzenie większej ilości takiej marynaty.
Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Ryba zanurzona w takiej kąpieli staje się bardziej delikatna, a jej charakterystyczny zapach znika.
Co dalej z wymoczoną rybą?
Mleko oczywiście wylewamy, a wyciągniętą rybę osuszamy i przygotowujemy wedle upodobań. Będzie dobra zarówno po upieczeniu, jak i panierowana. Pamiętajcie tylko, by po usmażeniu usunąć z niej nadmiar tłuszczu.
Na naszej stronie znajdziecie też pyszne patenty na świąteczne śledzie. Przygotujcie je z dodatkiem przypraw korzennych lub w curry , a wasi goście będą zachwyceni.
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kulinarnapolska