Rewolucyjne, idealne na jesień śledzie korzenne o zniewalającym aromacie
Śledzie są w Polsce niewątpliwie najpopularniejszą rybą. Nie obędą się bez nich żadne święta, ale lubimy je jeść też bez okazji. Przez cały rok można kupić gotowe, śledziowe przekąski. Jednak nie ma jak te, przygotowane własnoręcznie. Dlatego dziś proponujemy wam śledzie korzenne o zniewalającym aromacie. Są idealne na jesień, ale możesz je też przygotować na święta.
Popularne śledzie są bardzo niezwykłe. Mają zazwyczaj wyraźny, słony smak, a mimo to dobrze komponują się przeróżnymi dodatkami. Lubią towarzystwo słodkiego jabłka, wyrazistej cebuli, aksamitnej śmietany czy aromatycznych przypraw. Dziś proponujemy zestawić je właśnie z przyprawami korzennymi. Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego smaku.
Rewolucyjne, idealne na jesień śledzie korzenne o zniewalającym aromacie
Składniki:
6 solonych filetów śledziowych
2 białe cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka goździków
2 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren gorczycy
duża szczypta zmielonego kardamonu
grubo zmielony pieprz
kawałek świeżego imbiru
kawałek kory cynamonu
1 anyż gwiazdkowy
olej do zalania, najlepiej lniany
Przygotowanie śledzi korzennych
Filety śledziowe wypłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2 godziny (lub dłużej, jeśli chcesz usunąć z nich więcej soli). W tym czasie raz zmień wodę. Filety osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na nieduże kawałki.
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ziarna ziela angielskiego i goździki rozetrzyj w moździerzu. Dodaj pokruszone listki laurowe, ziarna gorczycy, kardamon i zmielony pieprz, wymieszaj.
Imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na dno słoika wsyp warstwę cebuli, posyp ją przyprawami, dodaj trochę imbiru i cynamon. Ułóż warstwę śledzi. Posyp ją cebulą i przyprawami i znów ułóż warstwę śledzi. W ten sposób zużyj wszystkie składniki.
Na wierzchu połóż gwiazdkę anyżu. Całość zalej olejem. Słoik szczelnie zamknij, włóż do lodówki. Śledzie najsmaczniejsze są po kilku dniach, gdy dobrze przegryzą się z przyprawami.
Po więcej przepisów na pyszne śledzie zapraszamy na naszą stronę. Zobacz, jak zrobić kremowe śledzie w śmietanie, a także jak śledzie po kaszubsku robi Karol Okrasa.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poezja-smaku