Smakosze.pl
śledzie korzenne

canva/Fuzullhanum

Rewolucyjne, idealne na jesień śledzie korzenne o zniewalającym aromacie

23 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Śledzie są w Polsce niewątpliwie najpopularniejszą rybą. Nie obędą się bez nich żadne święta, ale lubimy je jeść też bez okazji. Przez cały rok można kupić gotowe, śledziowe przekąski. Jednak nie ma jak te, przygotowane własnoręcznie. Dlatego dziś proponujemy wam śledzie korzenne o zniewalającym aromacie. Są idealne na jesień, ale możesz je też przygotować na święta.

Popularne śledzie są bardzo niezwykłe. Mają zazwyczaj wyraźny, słony smak, a mimo to dobrze komponują się przeróżnymi dodatkami. Lubią towarzystwo słodkiego jabłka, wyrazistej cebuli, aksamitnej śmietany czy aromatycznych przypraw. Dziś proponujemy zestawić je właśnie z przyprawami korzennymi. Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego smaku.

Rewolucyjne, idealne na jesień śledzie korzenne o zniewalającym aromacie

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 2 białe cebule

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka goździków

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

  • duża szczypta zmielonego kardamonu

  • grubo zmielony pieprz

  • kawałek świeżego imbiru

  • kawałek kory cynamonu

  • 1 anyż gwiazdkowy

  • olej do zalania, najlepiej lniany

Mielone z majonezem

Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie śledzi korzennych

Filety śledziowe wypłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2 godziny (lub dłużej, jeśli chcesz usunąć z nich więcej soli). W tym czasie raz zmień wodę. Filety osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na nieduże kawałki.

Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ziarna ziela angielskiego i goździki rozetrzyj w moździerzu. Dodaj pokruszone listki laurowe, ziarna gorczycy, kardamon i zmielony pieprz, wymieszaj.

Imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na dno słoika wsyp warstwę cebuli, posyp ją przyprawami, dodaj trochę imbiru i cynamon. Ułóż warstwę śledzi. Posyp ją cebulą i przyprawami i znów ułóż warstwę śledzi. W ten sposób zużyj wszystkie składniki.

Na wierzchu połóż gwiazdkę anyżu. Całość zalej olejem. Słoik szczelnie zamknij, włóż do lodówki. Śledzie najsmaczniejsze są po kilku dniach, gdy dobrze przegryzą się z przyprawami.


Po więcej przepisów na pyszne śledzie zapraszamy na naszą stronę. Zobacz, jak zrobić kremowe śledzie w śmietanie, a także jak śledzie po kaszubsku robi Karol Okrasa.

przyprawy korzenne

przyprawy korzenne

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >