W jakim miejscu w kuchni zbiera się najwięcej brudu? Warto mieć świadomość
W kuchni spędza się ogromną część czasu, jeśli na co dzień gotuje się posiłki dla siebie lub całej rodziny. W trakcie pichcenia generuje się ogromne ilości nieczystości, które najczęściej lądują w koszu na śmieci. Okazuje się jednak, że kosz wcale nie jest największym siedliskiem bakterii w tym pomieszczeniu - za takie uznaje się gąbki do zmywania oraz zlewozmywaki.
Nawet najbardziej wypucowana kuchnia, sprawiająca wrażenie idealnie czystej, może skrywać niepokojący sekret. Mnóstwo ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy z ryzyka, jakie każdego dnia ponoszą, korzystając z przyrządów codziennego użytku w kuchni.
Poniższe informacje powinny być szczególnie istotne dla osób, które każdego dnia przygotowują smakowite potrawy nie tylko dla siebie, lecz również dla całej swojej rodziny - chwila nieuwagi i zanieczyszczenia łatwo przenoszą się do żywności.
Gdzie w kuchni jest najwięcej brudu?
Jako najbardziej zanieczyszczone miejsce instynktownie uznaje się kosz na śmieci - w końcu do niego wrzucane są obierki, resztki mięsa czy niedojedzone potrawy. Naturalnie to one sprawiają wrażenie, jakoby były najmniej higieniczne.
Prawda jest szokująca, ponieważ eksperci z programu "Trust Me I'm Doctor" emitowanego na BBC odkryli, że najbardziej zanieczyszczone bakteriami z grupy coli okazały się zmywaki i ściereczki do wycierania blatów i rąk w kuchni.
W praktyce aż 75 procent gąbek do naczyń i ścierek, z których w końcu korzysta się każdego dnia, jest zanieczyszczonych bakteriami typu coli. Z pewnością mało kto spojrzy teraz na nie w ten sam sposób, co wcześniej.
Inne często zanieczyszczone miejsca
Producenci programu ocenili, że inne miejsca, w których wykryto bakterie coli, jest 45 proc zlewów kuchennych, 32 procent blatów kuchennych oraz 18 procent desek do krojenia. Takie wyniki są szokujące, ponieważ prawie co drugi zlew w kuchni jest zanieczyszczony.
Co prawda większość bakterii z grupy coli nie stwarza zbyt dużego zagrożenia dla zdrowych ludzi, są one popularnymi markerami pozwalającymi ocenić ogólne zanieczyszczenie bakteriami kałowymi. Dlacego więc gąbki do mycia i ściereczki są tak narażone na rozwój bakterii?
Dr Chuck Gerba, profesor mikrobiologii na Uniwersytecie Arizony, badający sposoby przenoszenia chorób ocenia, że gąbki i ścierki są bardzo często wilgotne i ciepłe - a takie warunki są wręcz idealne do wzrostu najróżniejszych patogenów.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić płyn do naczyń. Ten tekst wyjawia sposób na zachowanie piekarnika w czystości.
Źródło zdjęcia: canva/golfcphoto, Getty Image
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
-
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
-
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: zdrowie.wprost.pl Zapraszamy na nasz Instagram