Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne

Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne

Zupa fasolowa
canva/spaxiax

Sycące i rozgrzewające zupy z dodatkiem strączków idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe jesienią. Ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, a przy odrobinie sprytu będzie też bardzo czasochłonne. Tak jest w przypadku przepisu, który wam dziś proponujemy. Do zupy dodajemy masła, dzięki czemu nabiera smaku, a brak mięsa nie jest odczuwalny.

Strączki w kuchni to nie tylko fasolka po bretońsku. Z tych pysznych ziaren można wyczarować wiele smacznych a przede wszystkim treściwych posiłków takich jak krokiety czy zupy z dodatkiem innych warzyw. Dajcie się skusić naszej nowej propozycji — fasolowej z jarzynami. Z pewnością na długo zagości w waszym kulinarnym repertuarze.

Przepis na sycącą zupę fasolową

Składniki:

  • 250 g białej fasoli

  • 2 średnie cebule

  • 2 nieduże marchewki

  • 1 mała pietruszka

  • mały kawałek korzenia selera

  • 3 spore ziemniaki

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1-2 łyżeczki majeranku lub listków świeżego tymianku

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki oliwy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Gotowanie potrawy rozpoczynamy dzień wcześniej, namaczając ziarna fasoli i pozostawiając je na całą noc. Najlepiej, by moczyła się minimum 12 godzin. Zabieg ten usunie związki odpowiedzialne za powstawanie gazów w układzie pokarmowym.

Następnego dnia fasolę odsączamy, zalewamy 2 litrami świeżej wody i gotujemy w sumie przez około 70 minut bez przykrycia. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy oraz siekamy.

W większym garnku rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę, pod koniec dodając czosnek. Wrzucamy pokrojone warzywa i podgrzewamy, by się lekko zrumieniły. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy.

Zawartość garnka przekładamy do naczynia, w którym gotujemy fasolę, wypłukując smak częścią wywaru fasolowego. Gotujemy jeszcze 20 minut. W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki.

Wrzucamy je do zupy i gotujemy kolejne 20 minut. Zupę doprawiamy majerankiem lub tymiankiem, a także solą oraz pieprzem. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: Jeśli pominiecie masło, dodając zamiast tego łyżkę sosu sojowego i smażąc warzywa na oliwie, zupa będzie wegańska i nadal pyszna.

Zupa fasolowa bez mięsa
Zupa fasolowa jest smaczna i sycąca

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magazyn-kuchnia Zapraszamy na nasz Instagram