Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
Sycące i rozgrzewające zupy z dodatkiem strączków idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe jesienią. Ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, a przy odrobinie sprytu będzie też bardzo czasochłonne. Tak jest w przypadku przepisu, który wam dziś proponujemy. Do zupy dodajemy masła, dzięki czemu nabiera smaku, a brak mięsa nie jest odczuwalny.
Strączki w kuchni to nie tylko fasolka po bretońsku. Z tych pysznych ziaren można wyczarować wiele smacznych a przede wszystkim treściwych posiłków takich jak krokiety czy zupy z dodatkiem innych warzyw. Dajcie się skusić naszej nowej propozycji — fasolowej z jarzynami. Z pewnością na długo zagości w waszym kulinarnym repertuarze.
Przepis na sycącą zupę fasolową
Składniki:
250 g białej fasoli
2 średnie cebule
2 nieduże marchewki
1 mała pietruszka
mały kawałek korzenia selera
3 spore ziemniaki
1 ząbek czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1-2 łyżeczki majeranku lub listków świeżego tymianku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Gotowanie potrawy rozpoczynamy dzień wcześniej, namaczając ziarna fasoli i pozostawiając je na całą noc. Najlepiej, by moczyła się minimum 12 godzin. Zabieg ten usunie związki odpowiedzialne za powstawanie gazów w układzie pokarmowym.
Następnego dnia fasolę odsączamy, zalewamy 2 litrami świeżej wody i gotujemy w sumie przez około 70 minut bez przykrycia. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy oraz siekamy.
W większym garnku rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę, pod koniec dodając czosnek. Wrzucamy pokrojone warzywa i podgrzewamy, by się lekko zrumieniły. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
Zawartość garnka przekładamy do naczynia, w którym gotujemy fasolę, wypłukując smak częścią wywaru fasolowego. Gotujemy jeszcze 20 minut. W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki.
Wrzucamy je do zupy i gotujemy kolejne 20 minut. Zupę doprawiamy majerankiem lub tymiankiem, a także solą oraz pieprzem. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Wskazówka: Jeśli pominiecie masło, dodając zamiast tego łyżkę sosu sojowego i smażąc warzywa na oliwie, zupa będzie wegańska i nadal pyszna.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Jajecznica z boczkiem i cebulą. Dobry start na początek tygodnia
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: magazyn-kuchnia Zapraszamy na nasz Instagram