Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Sposobów na placki ziemniaczane jest wiele. Można przyrządzić je klasycznie, lecz warto zadbać o dodatki. Tym razem skład ciasta proponujemy uzupełnić o odrobinę majonezu. Sprawi on, że placki będą miały bardziej aksamitną konsystencję, pozostając przyjemnie chrupiącymi. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Nie ma chyba osoby, która nie lubi placków ziemniaczanych. Smażone ziemniaki występują w tak wielu wariantach, że każdy znajdzie coś dla siebie. Z dodatkiem sera i pieczarek lub na słodko — to tylko wybrane opcje, na jakie się możemy skusić. Tym razem proponujemy wam smaczną wersję z majonezem, dzięki któremu placki będą rozpływać się w ustach.
Przepis na delikatne i pyszne placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajo
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obieramy, ziemniaki dokładnie myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy nadmiar wody. Następnie dodajemy pozostałe składniki.
Masę dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną i koperkiem, sosem grzybowym albo pysznym gulaszem mięsnym.
Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica z boczkiem i cebulą. Dobry start na początek tygodnia
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram