Smakosze.pl
Placki ziemniaczane z majonezem

canva/PeteerS

Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące

3 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sposobów na placki ziemniaczane jest wiele. Można przyrządzić je klasycznie, lecz warto zadbać o dodatki. Tym razem skład ciasta proponujemy uzupełnić o odrobinę majonezu. Sprawi on, że placki będą miały bardziej aksamitną konsystencję, pozostając przyjemnie chrupiącymi. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Nie ma chyba osoby, która nie lubi placków ziemniaczanych. Smażone ziemniaki występują w tak wielu wariantach, że każdy znajdzie coś dla siebie. Z dodatkiem sera i pieczarek lub na słodko — to tylko wybrane opcje, na jakie się możemy skusić. Tym razem proponujemy wam smaczną wersję z majonezem, dzięki któremu placki będą rozpływać się w ustach.

Herbata z kopru włoskiego

Dlaczego warto pić herbatę z kopru włoskiego? Niepozorny napar ma wiele zalet

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne i pyszne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajo

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka majonezu

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i ziemniaki obieramy, ziemniaki dokładnie myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy nadmiar wody. Następnie dodajemy pozostałe składniki.

Masę dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Gotowe placuszki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną i koperkiem, sosem grzybowym albo pysznym gulaszem mięsnym.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane dobrze smakują z kwaśną śmietaną

Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii

Przepisy

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

Czytaj więcej >