Sięgnij po jeden produkt. W mig pozbędziesz się nawet najmniejszych ości ze śledzi
Tradycyjny świąteczny śledź ma jedną wadę- ości. Te ostre elementy potrafią skutecznie zepsuć przyjemność z jedzenia. Jak pozbyć się ości ze śledzi? Z pomocą przychodzi sok wyciśnięty z cytryny.
Niezależnie, czy przygotowujemy śledzia w całości, czy też kupujemy gotowe filety, ości mogą przytrafić się zawsze. O ile usunięcie dużych nie nastręcza większych problemów, tak te małe mogą być prawdziwą zmorą. Dowiedz się, jak skutecznie usunąć ości ze śledzi i czerp pełną przyjemność ze spożywania tej ryby.
Jak pozbyć się ości ze śledzi? Skuteczny patent zachwyca
Najlepszym sposobem na to, jak pozbyć się ości ze śledzi, jest potraktowanie ich kwasem . Sok z cytryny sprawdzi się tutaj doskonale. Wystarczy skropić nim rybę i odstawić do lodówki na kilka godzin .
Kwas z soku cytrynowego zmiękcza niepożądane elementy w rybie . Dzięki temu podczas jedzenia będą one w mięsie zupełnie niewyczuwalne . Ten sposób jest idealny do małych ości, które ciężko usunąć mechanicznie .
Jak usunąć ości ze śledzi za pomocą innego produktu ? Równie skuteczny, co sok z cytryny jest ocet . Doskonale sprawdzi się winny lub jabłkowy . Pamiętać jednak należy, że skropienie ryby octem wpłynie na jej finalny smak .
Jak usunąć ości ze śledzi i jak przygotować rybę do podania?
Poza wiedzą, jak usunąć ości ze śledzi, warto również wiedzieć, co zrobić przed ich przyrządzeniem . Przechowywane w solance śledzie mogą mieć zbyt intensywny posmak dla większości osób . Jest prosty sposób, jak temu zaradzić.
Przed przystąpieniem do przygotowania śledzi, rybę należy namoczyć . Długość czasu moczenia zależy od stopnia zasolenia, wielkości ryby i efektu, który dla nas jest zadowalający . Moczenie śledzi może zająć od 15 minut, w przypadku filetów z matiasów, do nawet kilkunastu godzin, jeśli postawiliśmy na rybę w całości . Tradycyjne filety śledziowe potrzebują zaś moczenia przez ok. 2-3 godziny .
Jak usunąć ości ze śledzi i w czym namaczać rybę? Metod jest kilka. Najbardziej popularna to moczenie śledzi w wodzie lub wodzie z dodatkiem cytryny .
Jeśli chcemy uzyskać jak najdelikatniejszy smak filetów, postawmy na kąpiel ryb w mleku . Pomysłowy sposób moczenia śledzi pokazaliśmy w tym przepisie . Świąteczne śledzie Magdy Gessler zaskakują nietypowym dodatkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
W żadnej restauracji nie serwują tak pysznej surówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka z 2 warzyw
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama