Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler pokazała jak robi świąteczne śledzie. Oprócz oleju i cebuli stawia na wyjątkowy sos

Gessler pokazała jak robi świąteczne śledzie. Oprócz oleju i cebuli stawia na wyjątkowy sos

Świąteczne śledzie w majonezie Magdy Gessler
canva/hlphoto; TRICOLORS/East News

Świąteczne śledzie w majonezie będą o niebo lepsze niż klasyk z cebulką. Magda Gessler zaprezentowała sposób na niezwykle aromatyczną wersję rybnej potrawy. Oprócz wyrazistego warzywa i oleju dodaje pyszny sos na bazie jajecznego miksu, który znakomicie podkreśla smak filetów śledziowych. Musicie spróbować.

Szukacie smacznego pomysłu na nietypowe śledzie wigilijne? Kremowy sos na bazie majonezu z dodatkiem pełnych charakteru anchovies idealnie pasuje do delikatnego mięsa matiasów. Koniecznie przetestujcie — propozycja gwiazdy Kuchennych Rewolucji ma szansę skraść wasze serca.

Przepis na świąteczne śledzie w majonezie Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g śledzi matiasów w oleju

  • 3 jabłka o winnym smaku

  • 2 średnie białe cebule

  • woda

  • ocet jabłkowy

  • biały pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos:

  • 400 g domowego majonezu

  • 25 g musztardy rosyjskiej

  • 10 ml octu spirytusowego

  • pół filetu śledziowego

  • 4 sztuki anchovies

  • 30 g śmietany 36%

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • 10 g cukru

Jak zrobić świąteczne śledzie w majonezie? Magda Gessler zdradziła przepis

Jabłka oczyszczamy, kroimy w ósemki i marynujemy w wodzie z octem jabłkowym. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Filety śledziowe przecinamy na pół, przenosimy je do miski.

Dodajemy cebulę, odsączone jabłka i przygotowany według poniższego przepisu sos. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie serwujemy oprószone białym pieprzem wraz z ziemniakami w mundurkach.

Jak zrobić sos do świątecznych śledzi?

Śmietanę marynujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Majonez wrzucamy do wysokiej miski. Dodajemy kawałek śledzia, anchovies, musztardę oraz ocet. Całość blendujemy na gładką masę. Łączymy z pozbawioną przypraw śmietaną i cukrem. Starannie mieszamy.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne śledzie. Szczególnie polecamy nietuzinkową wersję w curry. Być może też spodoba wam się sałatka rybna z dodatkiem buraka.

Świąteczne śledzie w majonezie Magdy Gessler są pyszne
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/ Magda Gessler