Smakosze.pl
Śledzie w maślance

canva/atlasstudio

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

26 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Śledzie przed przyrządzeniem zazwyczaj moczy się w wodzie lub w mleku. Korzystając z maślanki, można jednak uzyskać znacznie lepsze efekty. Nabiał świetnie zastąpi ocet w marynacie i nada śledziom przyjemnej kruchości. Musicie spróbować — ten smak jest niezapomniany.

Jeśli szukacie patentu na lekką, a jednocześnie lekko kwaśną marynatę do śledzi, maślanka będzie pomocna. Nabiał wystarczy połączyć z kilkoma przyprawami, by całość nabrała niesamowitego aromatu. Tak delikatnego przysmaku dawno nie jedliście. Skusicie się?

Jak należy przechowywać świeże drożdże? Warto wiedzieć, bo tracą na mocy

Jak należy przechowywać świeże drożdże? Warto wiedzieć, bo tracą na mocy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne śledzie w maślance

Składniki:

  • 400 g filetów z solonych śledzi

  • 100 ml maślanki

  • 100 ml wody

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego

  • 3-5 ziaren kolendry (można pominąć)

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić śledzie w maślance? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od wymoczenia śledzi — to pozwoli nam usunąć z nich nadmiar soli. Rybę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. W tym czasie 2-3 razy zmieniamy płyn.

Na koniec śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przenosimy je do miski, po czym wlewamy wodę oraz maślankę. Dodajemy przyprawy i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą najsmaczniejsze po kilku godzinach marynowania. Podajemy je z chlebem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne śledzie. Spróbujcie nietypowej wersji w curry inspirowanej skandynawskim przepisem. Być może też spodoba wam się patent na znakomitą sałatkę z burakami i dodatkiem pysznej słodkowodnej ryby.

Śledzie w maślance są pyszne

canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >