Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka
Śledzie przed przyrządzeniem zazwyczaj moczy się w wodzie lub w mleku. Korzystając z maślanki, można jednak uzyskać znacznie lepsze efekty. Nabiał świetnie zastąpi ocet w marynacie i nada śledziom przyjemnej kruchości. Musicie spróbować — ten smak jest niezapomniany.
Jeśli szukacie patentu na lekką, a jednocześnie lekko kwaśną marynatę do śledzi, maślanka będzie pomocna. Nabiał wystarczy połączyć z kilkoma przyprawami, by całość nabrała niesamowitego aromatu. Tak delikatnego przysmaku dawno nie jedliście. Skusicie się?
Przepis na wyborne śledzie w maślance
Składniki:
400 g filetów z solonych śledzi
100 ml maślanki
100 ml wody
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
3-5 ziaren kolendry (można pominąć)
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić śledzie w maślance? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od wymoczenia śledzi — to pozwoli nam usunąć z nich nadmiar soli. Rybę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. W tym czasie 2-3 razy zmieniamy płyn.
Na koniec śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przenosimy je do miski, po czym wlewamy wodę oraz maślankę. Dodajemy przyprawy i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą najsmaczniejsze po kilku godzinach marynowania. Podajemy je z chlebem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne śledzie. Spróbujcie nietypowej wersji w curry inspirowanej skandynawskim przepisem. Być może też spodoba wam się patent na znakomitą sałatkę z burakami i dodatkiem pysznej słodkowodnej ryby.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler do jajecznicy dodaje 1 aromatyczny składnik. Trudno oprzeć się takiemu śniadaniu
Świąteczne śledzie w pikantnym sosie. Zaskocz swoich najbliższych tym wyjątkowym przepisem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama