Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 3 sprytne sposoby na obranie pomarańczy. Będziesz zaskoczony, jak szybko można cieszyć się jej smakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.12.2022 04:00

3 sprytne sposoby na obranie pomarańczy. Będziesz zaskoczony, jak szybko można cieszyć się jej smakiem

3 sprytne sposoby na obieranie pomarańczy. Będziesz zaskoczony, jak szybko można cieszyć się jej smakiem
canva/ pixelshot

Pomarańcze są pyszne i zdrowe. Chętnie jedlibyśmy je częściej, gdyby nie trzeba było ich obierać. A przynajmniej, gdyby ich obieranie było łatwiejsze. Na szczęście istnieją proste triki, które pozwolą szybko cieszyć się smakiem soczystego miąższu. Koniecznie musisz je poznać.

Sezon na pomarańcze i mandarynki w naszych sklepach już w pełni. Od kilku tygodni możemy cieszyć się smakiem soczystych i słodkich owoców. Pomarańcze są świetną i zdrową przekąską oraz dodatkiem do ciast, deserów i koktajli. Jak szybko obrać pomarańczę?

Znamy trzy skuteczne sposoby na obieranie pomarańczy. Wystarczy, że natniesz owoc w odpowiednim miejscu, a miąższ będzie na wyciągnięcie ręki. Pomarańcze są nie tylko smacznym dodatkiem do owocowych koktajli. To również niezbędny składników świątecznych potraw i domowych wypieków.

Pomarańcze to nie tylko smaczny dodatek do ciast i deserów. To również bardzo zdrowa przekąska. Owoce są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i chroni przed wirusami i bakteriami. Pomarańcze i inne cytrusy szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym.

3 skuteczne sposoby na obieranie pomarańczy

Pierwszy sposób. Odkrój końcówki, pomarańczę natnij wzdłuż cząstek owocu, aż do środka. Następnie odłóż nóż i dwoma rękami rozłóż pomarańczę na desce do krojenia. Potem wyjmij cząstki owocu.

Drugi sposób to nacinanie skórki pomarańczy i oddzielenie jej od owocu. Skórkę natnij wzdłuż cząstek, następnie delikatnie włóż rączkę łyżeczki pod skórkę i przesuń kilka razy. To prosty trik na oddzielenie skórki od całego miąższu.

Trzeci sposób to dosłownie wypchnięcie cząstek pomarańczy. Przekrój pomarańczę w poprzek na połowę. Następnie wypchnij cząstki pomarańczy ze środka.

Pomarańcze - aromatyczny dodatek do wypieków

Pomarańcze wykorzystasz do przygotowania wyśmienitych słodkości na Boże Narodzenie. Sok z pomarańczy będzie świetnym dodatkiem do makowca i klusek z makiem. Otartą skórkę wykorzystasz do makowca, sernika, piernika.

Kandyzowana skórka pomarańczowa również jest rewelacyjnym dodatkiem do świątecznych wypieków. Dodasz ją do gorącej czekolady, polewy czekoladowej, piernika, sernika i innych ciast.

Na Boże Narodzenie przygotuj szybki makowiec bez pieczenia z dodatkiem soku z pomarańczy. Na święta polecam również prosty i niezwykle puszysty sernik z czekolada i skórką kandyzowaną z pomarańczy według przepisu Ani Bardowskiej.

obieranie pomarańczy
canva/Canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: