W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Jest 100 razy lepsza nawet niż bankietowa
Czy wiecie już, jakie sałatki zrobicie na Święta Bożego Narodzenia? Ja na pewno przyrządzę sałatkę, które pełna jest pysznych warstw. Smakuje doskonale i tak też wygląda. Polecam przepis na sałatkę, która zachwyci każdego smakosza.
Sałatka pełna smakowitych warstw na Święta
Zwykle na Boże Narodzenie robimy tradycyjną sałatkę jarzynową. Wiele osób przyrządza też sałatkę bankietową, która jest równie lubiana. Również ja robiłam takie sałatki na Święta. Jednak już kilka lat temu postanowiłam wypróbować nowy przepis.
Na Boże Narodzenie zrobiłam sałatkę warstwową. Znajdziemy w niej śledzie, jajka, buraki i ziemniaki. Sałatka jest bardzo smaczna i teraz co roku przyrządzam ją na Święta. Polecam przepis na to znakomite danie, które zachwyci waszych gości. Podobną sałatkę znajdziemy na kanale YouTube Kuchnia Pyszności. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w tekście.
Jak zrobić sałatkę warstwową?
Składniki:
- 7 płatów śledzi solonych
- 500 g ziemniaków
- 500 g buraków
- ½ słoika majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 duże cebule
- 5 jajek
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zalania octem namoczonych wcześniej śledzi, dodania oleju i odstawieniu ich na około 60 minut . W tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Buraki ścieramy na tarce i dodajemy do nich odrobinę cukru i soli. Ścieramy też ziemniaki na tarce o dużych oczkach.
To samo robimy z jajkami ugotowanymi na twardo. Wyjmujemy śledzie z marynaty, odsączamy i kroimy w większą kostkę. Teraz przyrządzamy sos do sałatki. Do miski dodajemy majonez, jogurt naturalny i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ułóż warstwy i ciesz się smakiem sałatki
Teraz zajmiemy się układaniem warstw naszej sałatki. Na spód misy kładziemy pierwszą warstwę śledzi, potem cebulka i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem . Następnie układamy warstwę sosu, buraków i znów sosu.
Teraz kładziemy jajka doprawione solą i pieprzem oraz sos, który posypujemy posiekanym koperkiem. Nasza sałatka jest już gotowa . Przed podaniem możemy schłodzić ją w lodówce. Danie jest bardzo smaczne i okazale wygląda na świątecznym stole. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pastę śledziową ze śledzi, które zostaną nam po Wigilii. Radziliśmy też, jak przygotować sałatkę w formie bałwanka, którą uwielbiają dzieci.
Źródło: YouTube/@kuchniapysznosci
Zdjęcia: screen YouTube/@kuchniapysznosci