Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie martwię się, gdy po Wigilii zostaną mi śledzie. W mig zmieniam je w obłędny smakołyk, każdy się nim zajada
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.12.2023 18:20

Nie martwię się, gdy po Wigilii zostaną mi śledzie. W mig zmieniam je w obłędny smakołyk, każdy się nim zajada

śledzie
Canva/Grzegorz Sulkowski

Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.

Co zrobić z nadmiarem śledzi?

Śledzie to jedna z ryb, które często goszczą na wigilijnych stołach Polaków. Podobnie jest i u mnie. Przyrządzam śledzie w oleju z cebulką, czy dodaję je do sałatki. Ta ryba cieszy się powodzeniem podczas świątecznego biesiadowania.

Jednak bywa też tak, że śledzi robię zbyt dużo. Nie da się ich wszystkich zjeść, ale mam na ten kłopot sprawdzony patent. Z nadmiaru śledzi robię rarytas, który pasuje do pieczywa. Cała rodzina zajada się nim, aż się uszy trzęsą. 

śledzie
Canva/Ilia Nesolenyi
Upiekłam domowe pierniczki i porównałam z tymi z gotowego ciasta. Różnice i podobieństwa najbardziej zaskoczyły męża

Jak zrobić pastę kanapkową ze śledzia jajka?

Składniki:

  • wigilijne śledzie w oleju z cebulką (ok. 200 g)
  • 2 nieduże ogórki kiszone
  • 5 jajek
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie pasty kanapkowej zaczynamy od ugotowania jajek na twardo i pokrojenia ich w kostkę. Kroimy też cebulę i ogórki kiszone. Rybę odsączamy z nadmiaru oleju i rozdrabniamy. 

Dodajemy majonez, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, by smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu pasta kanapkowa jest gotowa. 

Pasta ze śledzia i jajek doskonała z pieczywem

Tak przyrządzona pasta smakuje wybornie ze świeżym pieczywem. Jest wyrazista w smaku i apetyczna. Dzięki temu daniu wigilijne śledzie się nie zmarnują. W paście z jajkami i innymi dodatkami wyśmienicie smakują.

Pastę ze śledzia i jajek możemy jeść na śniadanie lub kolację. Polecam ten przepis, bo w prosty sposób przyrządzicie wyśmienite smarowidło do chleba. Zrobicie je niezwykle szybko, a pasta każdemu będzie smakować. Radziliśmy, jak przygotować delikatne buraczki na święta. Podawaliśmy też przepis na smaczne świąteczne kluski. 

pasta do chleba
Canva/arfo

Źródło: przyslijprzepis.pl