W tym roku na obiad na Wszystkich Świętych podam tort gołąbkowy. Przepis zobaczyłam u znanego kucharza
Tradycyjne gołąbki są pyszne, ale czasochłonne. Dlatego w tym roku na obiad z okazji święta Wszystkich Świętych polecamy wariację na ich temat autorstwa Tomasza Strzelczyka. Przepis jest prosty do zrobienia, a danie prezentuje się naprawdę efektownie.
Niezwykła wariacja na temat gołąbków autorstwa Tomasza Strzelczyka
Święto Wszystkich Świętych jest okazją do rodzinnych spotkań. Wiele osób zastanawia się, co podać na uroczysty obiad, aby zaskoczyć często dawno niewidzianych krewnych. W tym roku proponujemy sięgnąć po proste danie, które swoich wyglądem wywoła prawdziwą furorę. Zaskakujące w smaku gołąbki w formie smakowitego tortu przypadną do gustu niejednemu smakoszowi. Poniżej zdradzamy jak je zrobić.
Siostra Anastazja zalewa nim krakersy i wkłada do lodówki. Ten migdałowiec bez pieczenia to prawdziwy hitLista składników na tort gołąbkowy
- 1 kapusta włoska
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 250 g ugotowanego wcześniej ryżu
- garść ugotowanych suszonych grzybów
- cebula
- ząbek czosnku
- garść płatków owsianych namoczonych wcześniej w w wodzie
- 150 g pomidorów z puszki
- łyżka soli
- łyżka pieprzu
- 2 jajka
Jak zrobić tort gołąbkowy?
Liście kapusty włoskiej wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Po 1 minutach przełóż je na talerz. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmaż je przez ok. minutę i ściągnij z ognia.
Następnie, w dużej misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa mielonego, kolejno dodaj ugotowany ryż, cebulę z patelni, namoczone w mleku płatki owsiane i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki oraz 2 surowe jajka. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz wyrób rękoma.
Wyłóż naczynie żaroodporne przygotowanymi wcześniej liśćmi kapusty włoskie. Następnie rozprowadź na nim cienką warstwę mięsa, na której wyłóż na nim kolejne liście tak, aby pokryły one ścianki naczynia. Posmaruj je mięsem i ponownie kolejną warstwę, pamiętaj, że ostatnia z nich ma zostać przykryta liściem. Tort gołąbkowy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie inne patenty Tomasza Strzelczyka m.in. jego mistrzowski przepis na smalczyk oraz kotlety mielone.