W zeszycie babci znalazłam trik na kopytka. 1 łyżka tego składnika działa cuda
Kopytka są smacznym i prostym daniem. Teraz warto dodać do nich popularny składnik. Dzięki niemu kopytka wyjdą delikatne i aksamitne. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.
Kopytka delikatne jak nigdy
Kopytka z przepisu mojej babci zawsze wyróżniały się smakiem. Były dużo bardziej delikatne i aksamitne niż te, które jadałam wcześniej . Ich smak zachwycała całą rodzinę. Teraz już wiem dlaczego. W zeszycie babci znalazłam recepturę na wyjątkowe kopytka.
Oprócz ziemniaków, jajka i mąki, dodaje się do nich twaróg . Ten lubiany produkt nadaje delikatnego smaku temu prostemu daniu . Do masy ziemniaczanej dokładam łyżkę twarogu sernikowego. Wsypuję też odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki tym zabiegom kopytka zachwycają smakiem.
Jak zrobić kopytka z twarogiem?
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 1 łyżka twarogu sernikowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
Przygotowanie kopytek zacznij od umycia, obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki odcedź, zostaw do ostygnięcia i przepuść przez praskę . Przełóż je na stolnicę i dołóż twaróg.
Wbij jajko, wsyp mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i sól. Składniki połącz i wyrób gładkie ciasto. Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, spłaszcz go i pokrój ukośnie na kluski.
Kopytka z twarogiem na obiad
Zagotuj dużą ilość wody, posól ją i przełóż do niej kopytka . Gotuj je minutę, licząc od wypłynięcia klusek na powierzchnię . Kopytka podawaj z podsmażaną cebulką lub jako dodatek do dań mięsnych. Warto pamiętać, żeby ciasta na kopytka nie wyrabiać zbyt długo.
To powoduje, że staje się zbyt kleiste i trzeba wówczas wsypać więcej mąki. Ten zabieg sprawia, że kopytka stają się twarde. Powinno się też kopytka wrzucać na gorącą, a nie wrzącą wodę. Bąbelki mogą naruszyć delikatne kopytka. Pisaliśmy o tym, jaki dodatki decydują o smaku żurku. Polecaliśmy przepis na galaretkowiec z zaledwie 3 składników.
Źródło: smaki.pl