Smakosze.pl Przepisy W zeszycie babci znalazłam trik na kopytka. 1 łyżka tego składnika działa cuda
Fot. Canva/revelaif

W zeszycie babci znalazłam trik na kopytka. 1 łyżka tego składnika działa cuda

6 listopada 2024

Kopytka są smacznym i prostym daniem. Teraz warto dodać do nich popularny składnik. Dzięki niemu kopytka wyjdą delikatne i aksamitne. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.

Kopytka delikatne jak nigdy

Kopytka z przepisu mojej babci zawsze wyróżniały się smakiem. Były dużo bardziej delikatne i aksamitne niż te, które jadałam wcześniej . Ich smak zachwycała całą rodzinę. Teraz już wiem dlaczego. W zeszycie babci znalazłam recepturę na wyjątkowe kopytka.

Oprócz ziemniaków, jajka i mąki, dodaje się do nich twaróg . Ten lubiany produkt nadaje delikatnego smaku temu prostemu daniu . Do masy ziemniaczanej dokładam łyżkę twarogu sernikowego. Wsypuję też odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki tym zabiegom kopytka zachwycają smakiem.

kopytka
Fot. Canva/Bartosz Luczak
Na rośliny działają jak hormon wzrostu. Są w każdej kuchni

Jak zrobić kopytka z twarogiem?

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 łyżka twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie kopytek zacznij od umycia, obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki odcedź, zostaw do ostygnięcia i przepuść przez praskę . Przełóż je na stolnicę i dołóż twaróg.

Wbij jajko, wsyp mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i sól. Składniki połącz i wyrób gładkie ciasto. Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, spłaszcz go i pokrój ukośnie na kluski.

Kopytka z twarogiem na obiad

Zagotuj dużą ilość wody, posól ją i przełóż do niej kopytka . Gotuj je minutę, licząc od wypłynięcia klusek na powierzchnię . Kopytka podawaj z podsmażaną cebulką lub jako dodatek do dań mięsnych. Warto pamiętać, żeby ciasta na kopytka nie wyrabiać zbyt długo.

To powoduje, że staje się zbyt kleiste i trzeba wówczas wsypać więcej mąki. Ten zabieg sprawia, że kopytka stają się twarde. Powinno się też kopytka wrzucać na gorącą, a nie wrzącą wodę. Bąbelki mogą naruszyć delikatne kopytka. Pisaliśmy o tym, jaki dodatki decydują o smaku żurku. Polecaliśmy przepis na galaretkowiec z zaledwie 3 składników.

kopytka
Fot. Canva

Źródło: smaki.pl

Polacy kupują go na potęgę, do masła jest idealny. Dłużej trzyma świeżość i zawsze jest miękkie
Nigdy nie łącz tego z grzybami. Gorszego połączenia nie ma, zatrucie masz jak w banku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy