Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kopytka

Kopytka

kopytka

kopytka
13.04.2024 17:33 Mieszam z wodą i gotuję w nich kopytka. Wychodzą idealnie mięciutkie

Lubisz kopytka? Ten sposób na ich przygotowanie sprawi, że będą idealnie mięciutkie. Jest niesłychanie prosty i wart polecenia. Kopytka tak przyrządzone zachwycą smakiem i miękkością.

kopytka
06.04.2024 15:15 Dosyp to do ciasta na kopytka. Z tym dodatkiem wyjdą delikatne i mięciutkie, wystarczą 2 łyżki

Jeśli chcesz zrobić mięciutkie i pyszne kopytka, poznaj nasz przepis. Dzięki temu dodatkowi, który dosypiesz do ciasta, wyjdzie pyszne danie. Zapewniamy, że tak miękkich i delikatnych kopytek na pewno jeszcze nie jadłeś.

kluski ruskie
16.03.2024 14:22 Ostatnio to moje ulubione kluski. Smakują lepiej od kopytek, podziękujesz za ten przepis

Wszyscy znamy pierogi ruskie, ale czy słyszeliście o kluskach ruskich? Smakosze pierogów polubią je od pierwszego kęsa. Smakują lepiej od kopytek i są banalnie proste w przygotowaniu.

kopytka na talerzu
05.03.2024 19:26 To mój ulubiony przepis na kopytka. Smakują dokładnie jak pierogi ruskie

Czy kopytka mogą smakować jak pierogi ruskie? Oczywiście, że tak. Wystarczy, że zrobisz je z poniższego przepisu. Takie kopytka na pewno urozmaicą jadłospis, a w dodatku przypadną do gustu twoim domowym smakoszom.

kopytka oprószone mąką
12.02.2024 09:40 Przenigdy nie dodawaj tego do kopytek. Będą nadawać się tylko do wyrzucenia

Lekkie i kleiste czy twarde i gumowate? Z kilku przepisów na kluski każdy ma swój ulubiony i dopracowany do perfekcji. Ale jeden składnik może zrujnować efekt.

kopytka
04.02.2024 22:39 Gotuję kopytka inaczej niż wszyscy. Zasadę “pół na pół” zdradził mi znajomy kucharz

Pewnie umiesz, zrobić idealne ciasto na kopytka, ale z całą pewnością nie wiesz jak je ugotować. Dzięki tej metodzie będą miękkie i rozpływające. Sprawdź to, bo już nigdy nie zrobisz inaczej. 

kopytka
26.10.2023 12:37 Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste

Kopytka cieszą się dużym powodzeniem w moim domu. Podaje je do mięs, sosów, ale też serwuję jako samodzielne danie. Jesienią robię kopytka z pewnym pysznym i zdrowym dodatkiem. Wychodzą złote jak jesienne liście i smaczne, że palce lizać.

kopytka
20.10.2023 11:35 Z tym przepisem kopytka zawsze wychodzą idealnie. Sztuczka z ziemniakami jest bezcenna

Kopytka możemy jeść jako oddzielne danie albo traktować je jako dodatek do innych potraw. Jednak jak zrobić kopytka, by wyszły jak najlepsze? Jest na to świetny sposób. Sprawdzi się tu sztuczka z ziemniakami. Wypróbujcie ją koniecznie i zróbcie idealne kopytka.

ciasto z cukinii
08.09.2023 19:40 Nie miałam już pomysłu, co zrobić z cukinią. Babcia podsunęła mi najlepszy sposób, smak rozkłada na łopatki

Cukinia jest jednym z pysznych smaków lata. Przygotowywałam ją w wakacje bardzo często. W końcu nie miałam już pomysłu, co zrobić z tym sezonowym warzywem. Wtedy z pomocą przyszła babcia. Dostałam rewelacyjny przepis na cukinię.

kopytka
23.07.2023 18:14 Dodaj 2 płaskie łyżeczki tej kaszy do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i delikatne

Kopytka są świetną propozycją na smaczne danie obiadowe. Można podawać je samodzielnie albo serwować jako dodatek do mięs i sosów. Jednak, co zrobić, by kopytka nie wyszły zbyt twarde? Mamy na to sprawdzony sposób. Wystarczy dodać odrobinę najstarszej kaszy, która jest dostępna na rynku.

kopytka
18.07.2023 21:59 Co zrobić, żeby ciasto na kopytka się nie kleiło? Zawsze pamiętaj o tej zasadzie

Kopytka to lubiane danie obiadowe. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych i sosów. Jednak, co zrobić, żeby ciasto się nie kleiło do dłoni? Receptą na sukces jest tempo zagniatania ziemniaków i dodanie do nich pewnego składnika. Masz go w swojej kuchni.

kopytka
06.03.2023 16:57 Z tym dodatkiem nie przesadź. Inaczej kopytka wyjdą twarde i niesmaczne

Jak zrobić idealne kopytka? To zadanie jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Tajemnicą przepisu są optymalnie dobrane proporcje składników. Zbyt duża ilość mąki bez wątpienia sprawi, że kluseczki wyjdą twarde.

kluski śląskie
22.09.2022 22:45 Słoneczne kluski śląskie zachwycają nie tylko kolorem. Przepis jest banalnie prosty

Kluski śląskie są serwowane w naszych domach przez cały okrągły rok. Na jesień możemy nieco odświeżyć ten popularny dodatek i przygotować je w nowej odsłonie. Kluski śląskie z puree z dyni mają piękny pomarańczowy kolor i subtelny słodkawy smak. Palce lizać.Słoneczne kluski śląskie można podawać z tradycyjnym mięsnym sosem, ale będą idealnie pasować też z sosem grzybowym lub śmietanowym. W każdej odsłonie sprawdzą się wyśmienicie, a przy tym ich przygotowanie jest banalnie proste.

kopytka
11.08.2022 20:53 Dyniowe kopytka. O niebo lepsze niż ziemniaczane

Wiesz, że na kluski nadają się nie tylko ziemniaki? Dziś proponujemy ci dyniowe kopytka. Są o niebo lepsze niż ziemniaczane, a do tego mają apetyczny, pomarańczowy kolor. Podaj je polane masłem, a jeszcze lepiej masłem podgrzanym z listkami świeżej szałwii lub tymianku. Prawdziwe niebo w gębie.Kopytka to kluski, które kojarzą się zwykle z ziemniakami z poprzedniego dnia. Gdy nam bowiem zostaną gotowane ziemniaki z obiadu, chętnie przerabiamy je właśnie na kopytka. Kluski te są proste do zrobienia i bardzo smaczne. Doskonałe do duszonych mięs i gulaszów. Dziś jednak proponujemy wam zrobienie kopytek z innego, mniej oczywistego warzywa. Jest nim dynia, która podobnie jak ziemniaki, ma kruchy miąższ idealnie nadający się na kluski. Oczywiście nie każda odmiana dyni jest dobra na kopytka. Najlepiej zrobić je z dyni odmiany Hokkaido.

Babciny przepis na idealne kopytka. Sekret tkwi w 1 sztuczce
05.05.2022 13:38 Babciny przepis na idealne kopytka. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Kopytka są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób, możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, aby jedzenie się nie zmarnowało. Poznaj babciny przepis na idealne kopytka, błyskawicznie znikną z talerzy.Kopytka to proste i tanie danie, do którego możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego dnia, aby być zero waste. Sekretem idealnych kopytek jest dodanie żółtek do ciasta, dzięki którym będzie bardziej sprężyste i delikatne, a same kopytka doskonałe w smaku.Babcine kopytka smakują rewelacyjnie podane na wiele sposobów- na słodko z masłem, cukrem i cynamonem lub z okrasą z cebuli i boczkiem wędzonym. Jeśli zostało Ci ugotowane mięso drobiowe, poszarp je przy pomocy widelców i podsmaż z cebulką- tak przygotowana potrawka smakuje rewelacyjnie z kopytkami.

kopytka
25.03.2022 22:52 Przepis na kopytka - tani, szybki, prosty i pyszny

Znane i lubiane kopytka są daniem kultowym. W gwarze poznańskiej zwie się je również szagówkami. To jeden z rodzajów potraw mącznych, do którego przygotowania wykorzystuje się głównie ugotowane i zmielone ziemniaki oraz mąkę i jajka.

Rewolucyjne kopytka Anny Lewandowskiej bez grama ziemniaka
26.02.2022 01:00 Rewolucyjne kopytka Anny Lewandowskiej bez grama ziemniaka

Kopytka są popularnym i prostym w przygotowaniu dodatkiem obiadowym. Tradycyjnie przyrządza się go z ugotowanych ziemniaków, lecz istnieją też inne warianty. Z przepisu Anny Lewandowskiej zrobicie kopytka dyniowe. Są równie smaczne i satysfakcjonujące. Spróbujecie? Anna Lewandowska często zaskakuje nietypowy recepturami. Wystarczy wspomnieć jej mielone z burakiem czy placki ziemniaczane ze szpinakiem. Tym razem zdradzamy, jak celebrytka przygotowuje popularne kopytka. Zamiast ziemniaków wybiera dynię, co sprawia, że wyrób jest delikatnie słodki, jednocześnie pozostając sycącym.

Kopytka
06.02.2022 01:00 Jakie są idealne proporcje ciasta na kopytka?

Tradycyjne kopytka często wybierane są jako podstawowy dodatek do sosów czy dań mięsnych. Aby otrzymać doskonałe kopytka, konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników w cieście. Przyjmuje się, że na 1 kg ugotowanych kartofli dodaje się 2 szklanki mąki. W większości sklepów spożywczych można bez żadnych problemów kupić gotowe kopytka, które wystarczy usmażyć lub ugotować w wodzie. Domowa wersja jest jednak znacznie smaczniejsza, a dodatkowo dokładnie wiemy, co zostało do niej dodane. Struktura oraz sprężystość kopytek są, zaraz za smakiem, ich najważniejszymi cechami, dlatego tak istotne są proporcje składników. Nawet niewielki odchył na wadze może spowodować, że cała praca pójdzie na marne.

Kopytka
19.01.2022 01:00 Cudownie aromatyczne kopytka z dodatkiem koperku

Duża część Polaków uwielbia kopytka i przy okazji przyznaje, że rzadko je przygotowuje, dlatego warto to zmienić, aby dalej kultywować tradycyjne gotowanie. Prezentujemy więc pyszną wersję z koperkiem, który aromatyzuje ciasto i nadaje mu ładnego wyglądu. Z poniższym przepisem każde kopytka będą idealne i cała rodzina będzie zachwycona, mogąc je zjeść. Kopytka wydają się na pierwszy rzut oka skomplikowaną potrawą, która potrzebuje całkiem dużo pracy i czasu do ugotowania. Na szczęście istnieją przepisy umożliwiające zrobienie ich banalnie prosto i bez większych oraz niepotrzebnych komplikacji. Oczywiście podstawą kopytek są ziemniaki, kup więc taki gatunek, który zawiera dużo skrobi. Dzięki temu nie będziesz musiał dosypywać zbyt dużo skrobi, a same kopytka otrzymają sprężystą teksturę. Nie ma w końcu nic gorszego niż rozpadające się pod najmniejszych naciskiem kopytka.

Delikatne kopytka z dodatkiem kaszy manny
19.12.2021 01:00 Delikatne, rozpływające się w ustach kopytka z kaszą manną

Kopytka są doskonałą potrawą z mąki i ziemniaków, która cudownie smakuje zarówno przyrządzona prosto z sosem, jak i w towarzystwie kotleta oraz surówki. W nowej wersji dodajemy kaszy manny, która nadaje kluseczkom niezwykłej delikatności. Przekonajcie się sami. Kasza może być składnikiem wielu smacznych dań np. gołąbków czy warzywnego pasztetu. Drobna pszenna kaszka manna będzie również doskonałym uzupełnieniem masy do kopytek. Kluseczki przyrządzone z jej dodatkiem będą rozpływać się w ustach i na długo pozostaną w waszej pamięci.

Kopytka
25.11.2021 01:00 Niezwykły, nietypowy przepis Anny Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków

Przyzwyczailiśmy się, że kopytka zawsze robione są na podstawie ziemniaków, lecz Anna Lewandowska pokazała zupełnie nową recepturę. Poniżej pokazujemy przepis, w którym zamiast kartofli znajduje się kasza jaglana i mąka kukurydziana. Dietetyczka zaleca, aby podawać je z sosem z duszonych borowików, który nadaje całości niezwykłego, leśnego aromatu. Kopytka towarzyszą nam od wielu lat i w każdym domu podaje się je na swój sposób. Niektórzy preferują je z dodatkiem sosu mięsnego, inni polewają je po prostu roztopionym masłem i zajadają się kopytkami w czystej formie. Ania Lewandowska poszła o krok dalej i wymyśliła nowatorski przepis. Z uwagi na jej silną pro zdrowotną postawę i propagowanie zdrowego trybu życia, Lewandowska zajmuje się głównie kuchnią dietetyczną. Aby jedzenie nie było jednak nudne i pozbawione smaku, sportsmenka eksperymentuje z różnymi składnikami i dodatkami, które niekiedy tworzą tak pyszne potrawy, jak za ta receptury poniżej.

Kopytka ziemniaczane
31.10.2021 02:00 Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na kopytka?

Któż z nas nie lubi kopytek? Miękkie i rozpływające się w ustach kluseczki bardzo dobrze smakują z wieloma sosami — zarówno tymi mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Żaden jednak nie uratuje potrawy, jeśli kopytka wyjdą za twarde. Żeby tego uniknąć, wystarczy wykonać jeden prosty krok — kupić odpowiednie ziemniaki. Częstym błędem jest przyrządzanie kopytek z dowolnych ziemniaków. Wydawać by się mogło, że nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć tych, które akurat mamy w spiżarce. Tymczasem przygotowaniu kopytek nie wszystkie odmiany się sprawdzą.

Kopytka
19.10.2021 02:00 Przepis na kultowe kopytka

Klasyczne kopytka często są pierwszym wyborem, jako dodatek do mięsnego obiadu. Świetnie komponują się z długo gotowanym mięsem w sosie, czy zwykłym sosie grzybowym. Poniżej prezentujemy recepturę na tradycyjną wersję. Kopytka można oczywiście z łatwością kupić w sklepach z działem garmażeryjnym lub w jadłodajni na wynos - warto jednak pamiętać, że gotowe kopytka nie równają się domowym. Jeśli nie masz ochoty na jedzenie ich z sosem lub mięsem, z powodzeniem możesz podać je po prostu z solą i roztopionym masłem - wtedy można poczuć ich właściwy smak najlepiej. Pyszne są również z masłem, cynamonem oraz cukrem, jak na zdjęciu powyżej.

Kopytka od Anny Lewandowskiej
14.10.2021 02:00 Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej

Kopytka tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków. Można jednak przyrządzić je, wykorzystując inne warzywa takie jak dynię czy bób. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym przepisem, w którym użyła kaszy jaglanej.Kopytka i leniwe królują na polskich stołach. Zdradzaliśmy wam już przepis na ich tradycyjną wersję. Podpowiadaliśmy także jak przyrządzić pyszny sos grzybowy. Dziś wracamy do tego pysznego dania, prezentując wyjątkową recepturę łącząca te pyszne klasyki w odświeżonej wersji.

kopytka
06.09.2021 02:00 Babciny przepis na kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia

Ziemniaki z wody są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. A wiecie co zrobić z ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia? Najprościej przerobić je na inny, bardzo smaczny dodatek do mięs i sosów, a mianowicie na kluski. Oto babciny przepis na kopytka.Kopytka swoją nazwę zawdzięczają kształtowi. Kroi się je bowiem na skos, dzięki czemu wyglądem przypominają końskie kopyta. Są proste w przygotowaniu i doskonale smakują, zwłaszcza podane z gulaszem. Jednak można je też serwować jako samodzielne danie, np. okraszone boczkiem i cebulą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kopytka
02.09.2021 02:00 Nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem

Kopytka to szybkie, ziemniaczane kluski. Można je podać do obiadu, ale też zjeść jako samodzielne danie. Proponujemy nieco odmienić ich smak, a przede wszystkim wygląd dodając do nich szpinak. Takie zielone kluski są bardzo apetyczne i smaczne.Do przygotowania kopytek można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Co prawda trudniej je przepuścić przez praskę, ale można to sobie ułatwić podgrzewając je w kuchence mikrofalowej. O wiele łatwiej zmiażdżyć ziemniaki, kiedy są jeszcze ciepłe.Jeśli zaś chodzi o szpinak oczywiście jest bardzo zdrowy. Niektórzy dodają do klusek rozmrożony, rozdrobniony szpinak. My jednak proponujemy użyć świeżego i przygotować go w specyficzny sposób. Dzięki temu kluski będą po prostu zielone. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kopytka w niecodziennym wydaniu
14.07.2021 02:00 Prosty przepis na kopytka z kaszy gryczanej

Danie widoczne na zdjęciu to nic innego jak kultowe kopytka. Przeważnie przygotowuje się je z ziemniaków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać kaszę gryczaną. Kopytka w takiej odsłonie są niskokaloryczne i zachwycają fantastycznym smakiem.Nie da się ukryć, że kopytka zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne kopytka z kaszy gryczanej. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

dumplings-933378 1920
16.06.2021 02:00 Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Kopytka są prawdziwym smakiem z dzieciństwa - wielu z nas zajadało się nimi na okrągło i bez umiaru. Klasycznie podane kluski są pyszne, jednak udoskonalenie ich, o chociażby truskawki czy szpinak, z pewnością znajdzie swoich amatorów. Niezależnie czy preferujesz jeść je na słodko, czy na słono, z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Kopytka w tradycyjnej wersji podaje się polane roztopionym masłem i skarmelizowaną cebulką - takie połączenie sprawdza się już od wielu lat. Dla tych, którym znudziło się takie danie, mamy doskonałe pomysły na urozmaicenie posiłku. Wystarczy podać je z nowymi dodatkami, a smak i jakość kopytek zmieni się nie do poznania. Dla wolących słodkie smaki zalecamy skorzystanie z truskawek. Po zmiksowaniu na mus można polać nim gorące kluski. Pysznie smakują również z sosem grzybowym, lub duszonym szpinakiem. Ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.