Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Nigdy nie łącz tego z grzybami. Gorszego połączenia nie ma, zatrucie masz jak w banku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.11.2024 10:31

Nigdy nie łącz tego z grzybami. Gorszego połączenia nie ma, zatrucie masz jak w banku

grzyby
Fot. Canva/Kamchatka

Wielu z nas uwielbia jeść grzyby. Jednak w tej kwestii powinniśmy zachować pewną ostrożność. Chodzi o łączenie tych leśnych przysmaków z niektórymi produktami. Skutki mogą być opłakane. 

Grzyby wciąż popularne

Sezon grzybowy zawsze zachęca, by ruszyć do lasu na grzybobranie. Wytrawni grzybiarze mają swoją sprawdzone miejsca i doskonale wiedzą, jakich okazów w nich szukać. Ważne, by znać grzyby, które się zbiera. Wiedza o grzybach jadalnych, niejadalnych i trujących to podstawa. Grzyby dostarczają nam sporo białka, żelaza, fosforu, potasu, cynku, witaminy C, D i B. 

Jedzenie grzybów dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy i mięśniowy. Naturalne antyoksydanty, które znajdują się w grzybach, wspierają też naszą odporność. W polskich lasach nie brakuje borowików, podgrzybków, kurek, kozaków, kani, maślaków, rydzów, czy gąsek. Cenimy ich smak, ale musimy wiedzieć, że nie z każdym produktem grzyby należy łączyć. 

grzyby
Fot. Canva/jarmoluk
Nie wyrzucam ziemniaków, które zostały z obiadu. W kilka chwil robię z nich kluski lepsze, niż kopytka

Z jakimi produktami nie można łączyć grzybów?

Nigdy nie łączmy grzybów z alkoholem. Takie połączenie jeszcze bardziej obciąża żołądek. Musimy pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne, a w połączeniu z alkoholem, mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Niektóre gatunki, które zawierają koprynę, mogą być groźne dla naszego zdrowia, gdy połączymy je z alkoholem. 

Objawami jest zaczerwienie twarzy, nudności, wymioty, przyspieszone tętno. Grzybów nie powinniśmy też łączyć z roślinami strączkowymi. Są one też ciężkostrawne, a  podane z równie ciężkostrawnymi grzybami, mogą nam poważnie zaszkodzić. Ważne jest, by grzybów nie smażyć na tłuszczu. Chłoną go jak gąbka i przez to mogą wywołać problemy żołądkowe. 

Grzybów nie łącz z mięsem

Grzyby zawierają puryny, które w wyniku przemian metabolicznych zamieniają się w kwas octowy. Jego nadmiar związany jest z dną moczanową. Pacjenci, którzy cierpią na tę chorobę, powinni unikać grzybów i nie łączyć ich z mięsem oraz owocami morza. Te produkty również zawierają puryny.

Również ocet w połączeniu z grzybami może wywołać problemy żołądkowe. Odpowiada za refluks, niestrawność i wzdęcia. Dlatego, zamiast marynować grzyby, lepiej je suszyć. Tym samym zwiększymy w grzybach zawartość witaminy D. Wyjdzie nam to na zdrowie, a suszone grzyby wzbogacą smak wielu potraw. Pisaliśmy o tym, jak udrożnić odpływ w naturalny i tani sposób. Informowaliśmy o tym, że Biedronka rozdaje masło za darmo. 

suszone grzyby
Fot. Canva/medwether