Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Leciutki galaretkowiec z 3 składników. Najlepsze ciasto bez pieczenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.11.2024 16:03

Leciutki galaretkowiec z 3 składników. Najlepsze ciasto bez pieczenia

ciasto galaretkowiec
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Oto może nie do końca ciasto, ale na pewno zabawny i przyjemny dla oka deser. Przygotowujemy go bez pieczenia i to zaledwie z trzech składników. Cała trudność polega chyba na cierpliwości, z jaką należy czekać na stężenie galaretki.

Galaretkowiec bez pieczenia

Galaretka, obok kisielu i budyniu, to jeden z najprostszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Często przygotowujemy ją po prostu z owocami. Jednak równie łatwo przemienić kilka opakowań galaretki w takie ciasto bez pieczenia.

Taki galaretkowiec jest kolorowy i zabawny. Będzie świetnym deserem i ozdobą stołu na przykład na dziecięcych przyjęciach. Jednak niezależnie od wieku, z jedzenia go każdy będzie miał sporo frajdy.

galaretka na ciasto
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Wbij goździki w cytrynę i włóż do szafy. Pozbędziesz się irytującego problemu

Ciasto z galaretki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka używa tam jogurtu greckiego jako bazy ciasta bez pieczenia. Można też z powodzeniem wykorzystać śmietankę kremówkę.

Składniki

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej lub bez aromatu
  • 3 opakowania galaretek o wyrazistych kolorach
  • ½ l jogurtu greckiego lub śmietanki kremówki

Przygotowujemy galaretkowiec

Kolorowe galaretki wysypujemy na osobne płaskie talerze i każdą zalewamy szklanką wrzątku. Czekamy do wystudzenia. Następnie przekładamy do lodówki, aż stężeją.

Białą galaretkę zalewamy połową litra wrzątku, mieszamy i czekamy do wystudzenia. W osobnej misce robotem ubijamy lekko jogurt, a jeśli używamy śmietanki, ubijamy ją na puszystą masę. 

Do jogurtu lub śmietanki cienkim strumieniem dolewamy galaretkę. Produkty powinny być podobnej temperatury, a galaretka wciąż płynna. Dolewając nie przestajemy miksować.

Kolorowe galaretki kroimy w kostki i układamy w keksówce i zalewamy ciastem lub dodajemy do rzadkiej masy, a następnie razem przelewamy do formy. Keksówkę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą. Galaretkowiec odstawiamy na kilka godzin do lodówki, do pełnego stężenia.

Wypróbuj też przepisy na egzotyczną zupę ogórkową i zapiekankę Heni Foks.

ciasto z galaretką
fot. youtube.com/kulinarneprzygody