Leciutki galaretkowiec z 3 składników. Najlepsze ciasto bez pieczenia
Oto może nie do końca ciasto, ale na pewno zabawny i przyjemny dla oka deser. Przygotowujemy go bez pieczenia i to zaledwie z trzech składników. Cała trudność polega chyba na cierpliwości, z jaką należy czekać na stężenie galaretki.
Galaretkowiec bez pieczenia
Galaretka, obok kisielu i budyniu, to jeden z najprostszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Często przygotowujemy ją po prostu z owocami. Jednak równie łatwo przemienić kilka opakowań galaretki w takie ciasto bez pieczenia.
Taki galaretkowiec jest kolorowy i zabawny. Będzie świetnym deserem i ozdobą stołu na przykład na dziecięcych przyjęciach. Jednak niezależnie od wieku, z jedzenia go każdy będzie miał sporo frajdy.
Wbij goździki w cytrynę i włóż do szafy. Pozbędziesz się irytującego problemuCiasto z galaretki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka używa tam jogurtu greckiego jako bazy ciasta bez pieczenia. Można też z powodzeniem wykorzystać śmietankę kremówkę.
Składniki
- 2 opakowania galaretki cytrynowej lub bez aromatu
- 3 opakowania galaretek o wyrazistych kolorach
- ½ l jogurtu greckiego lub śmietanki kremówki
Przygotowujemy galaretkowiec
Kolorowe galaretki wysypujemy na osobne płaskie talerze i każdą zalewamy szklanką wrzątku. Czekamy do wystudzenia. Następnie przekładamy do lodówki, aż stężeją.
Białą galaretkę zalewamy połową litra wrzątku, mieszamy i czekamy do wystudzenia. W osobnej misce robotem ubijamy lekko jogurt, a jeśli używamy śmietanki, ubijamy ją na puszystą masę.
Do jogurtu lub śmietanki cienkim strumieniem dolewamy galaretkę. Produkty powinny być podobnej temperatury, a galaretka wciąż płynna. Dolewając nie przestajemy miksować.
Kolorowe galaretki kroimy w kostki i układamy w keksówce i zalewamy ciastem lub dodajemy do rzadkiej masy, a następnie razem przelewamy do formy. Keksówkę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą. Galaretkowiec odstawiamy na kilka godzin do lodówki, do pełnego stężenia.
Wypróbuj też przepisy na egzotyczną zupę ogórkową i zapiekankę Heni Foks.