Smakosze.pl Przepisy Wachowicz piecze karkówkę z kapustą i soczystym owocem. Idealna kompozycja smaków
Canva / EzumeImages ; East News / Pawel Wodzynski

Wachowicz piecze karkówkę z kapustą i soczystym owocem. Idealna kompozycja smaków

16 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ewa Wachowicz postanowiła wprowadzić powiew egzotyki do swojej kuchni. Efektem tego odważnego kroku jest soczysta karkówka pieczona z dodatkiem ananasa. Niecodzienne połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Ta karkówka smakuje wręcz obłędnie.

Poza słodkim ananasem, Ewa Wachowicz dodaje do karkówki również naszą rodzimą kiszoną kapustę. Słodko- kwaśne nuty przenikają się z mięsem idealnie. Karkówka pieczona z ananasem doskonale zaprezentuje się na każdym stole.

Przepis na oryginalną karkówkę z ananasem

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg karkówki

  • 800 g kapusty

  • 1 puszka ananasa

  • sól

  • pieprz

  • kolendra

  • 1/2 łyżki smalcu

Jak upiec wyśmienitą karkówkę według przepisu Ewy Wachowicz?

Karkówkę oczyść i osusz . W moździerzu utłucz pieprz razem z ziarnami kolendry . Mięso natrzyj uzyskaną mieszanką przypraw oraz solą . Włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc .

Na patelni dobrze rozgrzej 1 /2 łyżki smalcu . Na gorącym tłuszczu obsmaż mięso ze wszystkich stron . Następnie karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego .

Kapustę kiszoną do karkówki starannie odciśnij z soku . Następnie warzywo posiekaj. Tak przygotowaną kapustą obłóż karkówkę .

Ananasa do karkówki wyjmij z puszki, zachowując zalewę . Jeśli masz ananasa w plastrach, pokrój go w mniejsze kawałki. Syropem pozostałym w puszce polej mięso , a cząstki owocu porozkładaj równomiernie na kapuście .

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni . Naczynie z karkówką przykryj, wstaw do piecyka i piecz przez ok. 2 godziny. Gotowe danie podawaj pokrojone w plastry, z ziemniakami oraz kapustą z ananasem . Aromatyczna karkówka z piekarnika zachwyci każdego . Owocową wersję mięsa zaproponowała też siostra Anastazja .

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy