Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wigilijny pasztet bez grama mięsa. Zrobisz go z aromatycznego rarytasu. Przyciągnie wszystkich gości
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.12.2022 20:40

Wigilijny pasztet bez grama mięsa. Zrobisz go z aromatycznego rarytasu. Przyciągnie wszystkich gości

pasztet
Canva / Sarsmis

Grudzień nasycony jest aromatem grzybów, które zebraliśmy i ususzyliśmy jesienią. Dziś podsuwamy niecodzienny pomysł, jak wykorzystać leśne zbiory. Można z łatwością upiec z nich obłędny, wigilijny pasztet. Domownicy będą zachwyceni tym niepowtarzalnym rarytasem.

Pasztet z suszonych grzybów smakuje i pachnie rewelacyjnie. Poza grzybami znaleźć w nim można także apetyczne orzechy laskowe. Przygotowanie tego pasztetu jest banalnie proste. Gwarantujemy, że ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.

Grzyby do przygotowania pasztetu najlepiej wstawić do namoczenia na dzień przed jego pieczeniem. W tym celu wystarczy zalać je niewielką ilością przegotowanej, ciepłej wody. Pamiętaj, aby wody z moczenia nie wylewać. Taki płyn idealnie nada się do ugotowania grzybów.

Przepis na niezwykły pasztet z suszonych grzybów

Składniki:

  • 7-8 dag grzybów suszonych

  • 2 czerstwe kajzerki

  • 5 łyżek masła

  • 2 cebule

  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

  • 3 jajka

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • garść posiekanego koperku

  • sól i pieprz do smaku

Jak upiec aromatyczny, wigilijny pasztet z suszonych grzybów?

Grzyby do przygotowania pasztetu przepłucz i zalej niewielką ilością ciepłej wody. Odstaw do namoczenia na całą noc. Następnie namoczone grzyby ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Kiedy będą gotowe, wyjmij je, a w uzyskanym wywarze namocz kajzerki pozbawione skórki.

W garnuszku rozgrzej masło. Grzyby oraz cebule drobno posiekaj i podsmaż na gorącym tłuszczu. Następnie dodaj do nich odciśnięte z płynu kajzerki i smaż całość jeszcze chwilę. Podsmażone składniki na pasztet przełóż do miski. Dodaj do nich posiekane orzechy laskowe, koperek oraz natkę pietruszki. Dołóż również 3 żółtka z jajek i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Uzyskaną masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Aromatyczny pasztet z soczewicy to idealne bezmięsne świąteczne danie. Z mięsa po rosole przygotujesz wyśmienity pasztet na kanapki.

Canva / grandbrothers's Images
Canva / grandbrothers's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: