Smakosze.pl Przepisy Wachowicz pokazała przepis na jesienne ciasto bez pieczenia. Nic lepszego teraz nie zjesz
canva/AD077; Pawel Wodzynski/East News

Wachowicz pokazała przepis na jesienne ciasto bez pieczenia. Nic lepszego teraz nie zjesz

26 października 2022

Ciasto bez pieczenia z dynią jest znakomitym pomysłem na jesienny deser. Smakołyk zaproponowany przez Ewę Wachowicz spodoba się nie tylko amatorom słodkiego, pomarańczowego warzywa. Spróbujcie koniecznie — rodzina będzie zachwycona.

Dynia pasuje nie tylko do dań wytrawnych. Przepis Ewy Wachowicz na znakomite ciasto bez pieczenia z jej dodatkiem pozwoli wam przyrządzić wspaniały deser dla całej rodziny. Mając pod ręką mus z dyni, zrobicie je w zaledwie kilka chwil. Skusicie się?

Przepis na ciasto bez pieczenia z dynią Ewy Wachowicz

Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożona folią spożywczą.

Składniki:

  • 1 nieduża dynia lub 1,5 szklanki purée

  • 800 ml śmietanki kremówki, dobrze schłodzonej

  • 1 opakowanie serka mascarpone

  • 60 g erytrytolu lub cukru pudru

  • ok. 60 ml wody

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • pół łyżeczki cynamonu

  • szczypta imbiru

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • esencja waniliowa

  • ulubione herbatniki, najlepiej kakaowe

  • czekolada do posypania

Jak zrobić smaczne ciasto bez pieczenia z dynią? Patent Ewy Wachowicz na wyśmienity deser

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dynię szorujemy, kroimy ją na kawałki i oczyszczamy z pestek. Warzywo umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 45 minut. Studzimy i blendujemy na gładki mus, usuwając skórkę.

Żelatynę zalewamy wodą. Starannie mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Śmietankę ubijamy na sztywno przy pomocy miksera i dzielimy ją na dwie równe porcje. Jedną z nich łączymy z mascarpone i esencją waniliową. Dodajemy też 20 g wybranego słodzika.

Drugą część łączymy z purée dyniowym i pozostałą porcją cukru pudru lub erytrytolu. Doprawiamy ja cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Wlewamy także sok z cytryny i żelatynę.

Dno formy wykładamy ciasteczkami i układamy na nich 1/3 porcji kremu z dynią oraz połowę masy śmietankowej. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i powtarzamy układanie mas.

Na koniec na trzeciej porcji ciastek umieszczamy pozostały krem dyniowy i posypujemy go startą na wiórki czekoladą. Ciasto bez pieczenia chłodzimy w lodówce przez około 3 godziny. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie dyni w kuchni. Spróbujcie koniecznie pysznych kopytek z tego warzywa. Być może spodobają wam się również znakomite placki dyniowe , które smakiem dorównują ziemniaczanym.

Ciasto bez pieczenia z dynią jest pyszne
canva/gsagi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy