Wachowicz pokazała przepis na jesienne ciasto bez pieczenia. Nic lepszego teraz nie zjesz
Ciasto bez pieczenia z dynią jest znakomitym pomysłem na jesienny deser. Smakołyk zaproponowany przez Ewę Wachowicz spodoba się nie tylko amatorom słodkiego, pomarańczowego warzywa. Spróbujcie koniecznie — rodzina będzie zachwycona.
Dynia pasuje nie tylko do dań wytrawnych. Przepis Ewy Wachowicz na znakomite ciasto bez pieczenia z jej dodatkiem pozwoli wam przyrządzić wspaniały deser dla całej rodziny. Mając pod ręką mus z dyni, zrobicie je w zaledwie kilka chwil. Skusicie się?
Przepis na ciasto bez pieczenia z dynią Ewy Wachowicz
Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożona folią spożywczą.
Składniki:
-
1 nieduża dynia lub 1,5 szklanki purée
-
800 ml śmietanki kremówki, dobrze schłodzonej
-
1 opakowanie serka mascarpone
-
60 g erytrytolu lub cukru pudru
-
ok. 60 ml wody
-
3 łyżeczki żelatyny
-
1 łyżka soku z cytryny
-
pół łyżeczki cynamonu
-
szczypta imbiru
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
esencja waniliowa
-
ulubione herbatniki, najlepiej kakaowe
-
czekolada do posypania
Jak zrobić smaczne ciasto bez pieczenia z dynią? Patent Ewy Wachowicz na wyśmienity deser
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dynię szorujemy, kroimy ją na kawałki i oczyszczamy z pestek. Warzywo umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 45 minut. Studzimy i blendujemy na gładki mus, usuwając skórkę.
Żelatynę zalewamy wodą. Starannie mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Śmietankę ubijamy na sztywno przy pomocy miksera i dzielimy ją na dwie równe porcje. Jedną z nich łączymy z mascarpone i esencją waniliową. Dodajemy też 20 g wybranego słodzika.
Drugą część łączymy z purée dyniowym i pozostałą porcją cukru pudru lub erytrytolu. Doprawiamy ja cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Wlewamy także sok z cytryny i żelatynę.
Dno formy wykładamy ciasteczkami i układamy na nich 1/3 porcji kremu z dynią oraz połowę masy śmietankowej. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i powtarzamy układanie mas.
Na koniec na trzeciej porcji ciastek umieszczamy pozostały krem dyniowy i posypujemy go startą na wiórki czekoladą. Ciasto bez pieczenia chłodzimy w lodówce przez około 3 godziny. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie dyni w kuchni. Spróbujcie koniecznie pysznych kopytek z tego warzywa. Być może spodobają wam się również znakomite placki dyniowe , które smakiem dorównują ziemniaczanym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kefir, jogurt i maślanka odpadaja. Babcia Krysia do racuchów wlewa inny składnik
-
Jesienna wersja sałatki jarzynowej. Idealna na Wszystkich Świętych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz