Zapomnij o ziemniakach. Pyszne obiadowe placki zrobisz z innego warzywa. Sezon właśnie się zaczyna
Placki z dyni na słono są gwarancją doskonałego smaku. Z dodatkiem mielonego imbiru są bardzo aromatyczne i dosłownie rozpływają się w ustach. Placki z dyni biją na głowę tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujesz i nie pożałujesz.
Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Dynię zwykle pieczemy w piekarniku, gotujemy z niej zupy lub marynujemy w occie. Mało kto wie, że z dyni możemy przygotować o wiele więcej potraw, między innymi placki z dyni na słono, dżemy, a nawet ciasta. Wytrawne placki będą wyśmienitym daniem obiadowym dla całej rodziny.
Placki z dyni na słono możemy podać z sosem pomidorowym z dodatkiem octu balsamicznego. Możemy również podać je z kwaśną śmietaną i oprószyć szczypiorkiem lub natką pietruszki. Każda wersja dania będzie smakować rewelacyjnie i placki błyskawicznie znikną z talerzy.
Do placków z dyni na słono potrzebujemy około 500 g obranej i pokrojonej dyni, czyli około pół główki. Do placków koniecznie dodajmy mielony imbir. Orientalna przyprawa rewelacyjnie łączy się z resztą składników, a placki zyskują wspaniały smak. Imbir słynie z rozgrzewających właściwości, to idealna przyprawa na jesienną, kapryśną pogodę.
Placki z dyni na słono. Obiadowe placki są o wiele smaczniejsze od ziemniaczanych
Składniki:
pół niedużej dyni
2 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
łyżeczka imbiru mielonego
olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
2 soczyste pomidory
suszone oregano do smaku
łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jak zrobić placki z dyni na słono? Placki z aromatycznym sosem błyskawicznie znikają z talerzy
Dynię obierz ze skóry, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw. Do małej miseczki wbij jajka, dodaj oliwę, imbir, pieprz, sól, dokładnie wymieszaj i dodaj do starej dyni.
Do dyni wsyp również mąkę. Całość ponownie wymieszaj łyżką i odstaw. Przygotuj sos: pomidory obierz ze skóry i zblenduj z oregano, oliwą i octem balsamicznym, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Masę z dyni wykładaj na rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z przygotowanym sosem, smacznego.
Przygotuj również pyszny dżem z dyni i śliwek, to smak jesieni. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy- tu poznasz przepis na szybkie ciasto z puree z dyni z bakaliami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj
Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka