Jesienna wersja sałatki jarzynowej. Idealna na Wszystkich Świętych
Kto powiedział, że sałatkę jarzynową serwuje się jedynie na Wielkanoc i Boże Narodzenie? Nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to równie dobra okazja, aby przygotować ten klasyk polskiej kuchni. Aby dodać sałatce jarzynowej nieco jesiennego charakteru, do dobrze znanych składników dodajemy apetyczną pomarańczową dynię. Dzięki temu nabiera zupełnie nowego wymiaru.
Dynię przed dodaniem do sałatki jarzynowej należy oczyścić i upiec. Najlepiej zrobić to równolegle do gotowania warzyw korzeniowych. Z wstępnie przygotowanych półproduktów, sałatkę można przygotować niemalże błyskawicznie. Spróbuj raz, a nie pożałujesz.
Przepis na jesienną sałatkę jarzynową
Składniki:
200 g miąższu z dyni
1 średnia marchew
1 korzeń pietruszki
1 niewielkie kwaśne jabłko
1 czerwona cebula
2 jajka
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
przyprawa curry
oliwa z oliwek
3-4 łyżki majonezu
Jak przygotować sałatkę jarzynową z dynią?
Miąższ z dyni do sałatki jarzynowej pokrój w kostkę. Następnie skrop go oliwą, oprósz solą oraz curry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut, aż zrobi się miękki.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do sałatki jarzynowej. Jajka ugotuj na twardo, a warzywa korzeniowe obierz i ugotuj w osobnym garnku. Cebulę drobno posiekaj, a jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Kiedy marchew i pietruszka będą już miękkie, wyjmij je z garnka, przestudź a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do nich cebulę, jabłko, pokrojone jajka i upieczony miąższ z dyni. Wymieszaj całość z dodatkiem majonezu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy składniki dobrze się połączą. Poważną konkurencją dla sałatki jarzynowej jest ta smakowita sałatka bankietowa. Tradycyjną recepturę na sałatkę znajdziesz pod tym linkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, by mięso szybciej zmiękło? Mamy kilka sprawdzonych trików
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama