Kefir, jogurt i maślanka odpadaja. Babcia Krysia do racuchów wlewa inny składnik
Puszyste racuchy bez dodatku drożdży? Babcia Krysia opracowała wyjątkowy przepis na ten specjał. Ciasto na racuchy wychodzi idealne dzięki dodatkowi zsiadłego mleka. Ani się obejrzysz, jak znikną z talerzy.
Delikatne racuchy z dodatkiem zsiadłego mleka wykonasz w 3 prostych krokach. Wymieszaj składniki, wyrób ciasto i usmaż placuszki. Potem zostaje już tylko pałaszowanie ich z ulubionymi dodatkami.
Przepis na rewelacyjne racuchy na zsiadłym mleku
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
tłuszcz do smażenia
Jak usmażyć smakowite puszyste racuchy?
W sporej misce połącz wszystkie sypkie składniki na racuchy. Następnie dodaj do nich zsiadłe mleko i jajko. Całość wymieszaj wstępnie na pomocą łyżki stołowej.
Czysty kuchenny blat podsyp niedużą ilością mąki. Wyłóż na nią ciasto i zacznij wyrabiać je ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto na racuchy powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto na racuchy dość cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki powykrawaj z niego niewielkie kółka, lub pokrój w mniejsze kwadraty przy użyciu noża. Na patelni rozgrzej dobrze tłuszcz i smaż każdy placuszek z obu stron na rumiany kolor.
Gotowe racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Można podawać je zaraz po usmażeniu. Świetnie komponują się z cukrem pudrem, kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą. Jesiennym racuchom z dyni wprost nie można się oprzeć. Czy wiesz, że nabiał w racuchach możesz łatwo zastąpić popularnym napojem?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą sycące i bosko soczyste
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama