Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kefir, jogurt i maślanka odpadaja. Babcia Krysia do racuchów wlewa inny składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.10.2022 18:15

Kefir, jogurt i maślanka odpadaja. Babcia Krysia do racuchów wlewa inny składnik

racuchy
Canva / arfo

Puszyste racuchy bez dodatku drożdży? Babcia Krysia opracowała wyjątkowy przepis na ten specjał. Ciasto na racuchy wychodzi idealne dzięki dodatkowi zsiadłego mleka. Ani się obejrzysz, jak znikną z talerzy.

Delikatne racuchy z dodatkiem zsiadłego mleka wykonasz w 3 prostych krokach. Wymieszaj składniki, wyrób ciasto i usmaż placuszki. Potem zostaje już tylko pałaszowanie ich z ulubionymi dodatkami.

Przepis na rewelacyjne racuchy na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka

  • tłuszcz do smażenia

Jak usmażyć smakowite puszyste racuchy?

W sporej misce połącz wszystkie sypkie składniki na racuchy. Następnie dodaj do nich zsiadłe mleko i jajko. Całość wymieszaj wstępnie na pomocą łyżki stołowej.

Czysty kuchenny blat podsyp niedużą ilością mąki. Wyłóż na nią ciasto i zacznij wyrabiać je ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto na racuchy powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto na racuchy dość cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki powykrawaj z niego niewielkie kółka, lub pokrój w mniejsze kwadraty przy użyciu noża. Na patelni rozgrzej dobrze tłuszcz i smaż każdy placuszek z obu stron na rumiany kolor.

Gotowe racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Można podawać je zaraz po usmażeniu. Świetnie komponują się z cukrem pudrem, kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą. Jesiennym racuchom z dyni wprost nie można się oprzeć. Czy wiesz, że nabiał w racuchach możesz łatwo zastąpić popularnym napojem?

Canva / -lvinst-
Canva / -lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: