Wakacyjna wersja schabowych z dodatkiem ananasa i żurawiny
Kotlety schabowe zalicza się do grona specjałów naszej rodzimej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je nieco inaczej. Tym razem sięgniemy po przepis na przepyszne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa oraz żurawiny.
Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Z pewnością warto wypróbować recepturę na kotlety schabowe w bardziej wakacyjnej odsłonie.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kotlety schabowe w niecodziennym wydaniu
Kotlety schabowe wiele razy gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Karola Okrasy . Dziś wypróbujemy zapiekaną wersję specjału z dodatkiem ananasa i żurawiny. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
5 plastrów schabu
-
5 plastry ananasa
-
5 łyżeczek żurawiny
-
5 łyżek startego sera żółtego
-
jajko
-
mąka
-
bułka tarta
-
olej
Przepis na kotlety schabowe w wakacyjnej odsłonie jest banalnie prosty, wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się im oprzeć.
Prosty przepis na kotlety schabowe z ananasem i żurawiną
Na początku plastry schabu rozbijamy przy użyciu tłuczka. Powinny mieć grubość około 1,5 cm. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej . Smażymy je na rozgrzanym oleju tak, aby miały złocisty kolor. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jak osiągnąć idealny efekt .
Gotowe kotlety schabowe układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posypujemy je żółtym serem, na którym umieszczamy plastry ananasa . Na środku umieszczamy trochę żurawiny.
Tak przygotowane kotlety schabowe umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez około 2 minuty . Po tym czasie nasz specjał będzie gotowy. Prośby o dokładkę są pewne. Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej soczyste, dzień wcześniej namocz mięso w mleku i cebuli.
(Canva / Arijuhani) Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis