Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na co pomaga surówka z kalarepy?
Dominika Mika
Dominika Mika 24.06.2021 02:00

Na co pomaga surówka z kalarepy?

Projekt bez tytułu (27)
Canva (stitchik, Getty Images)

Surówka z kalarepy nie gości na naszych stołach tak często, jak mizeria czy wszelkie sałatki z marchewki i kapusty. Niesłusznie jednak jemy to smaczne tak rzadko, gdyż kryje się w nim cała moc witamin i cennych składników odżywczych. Co ciekawe, kalarepa świetnie oczyszcza organizm z toksyn, a nawet stopniowo podnosi poziom cukru we krwi, więc docenią ją nawet diabetycy.

Surówka z kalarepy może wydawać się nowością w kuchni wielu smakoszy. W końcu jasnozielone warzywo zjadamy zwykle w formie grubych plastrów posypanych obficie solą albo pokrojone w słupki. Latem do obiadu zdecydowanie częściej wybieramy orzeźwiającą mizerię czy surówkę z marchewki.

Od czasu do czasu nawet najulubieńszy dodatek może się jednak znudzić, a wtedy warto sięgnąć po kalarepkę, by przygotować z niej chrupiącą surówkę do obiadu. Jej smak może zaskoczyć, bo pojawia się w niej bardzo oryginalna i pyszna przyprawa.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Surówka z kalarepy jest bardzo zdrowa

Surówka z sezonowych warzyw po prostu musi się pojawić na talerzach wszystkich miłośników jedzenia podczas letnich obiadów. Chrupkie i orzeźwiające warzywa doskonale pasują do wszelkich kotletów i ziemniaków albo kasz, ale szczególnie dobrze komponują się z drobiem i wieprzowiną w delikatnym sosie.

Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że niektóre warzywa warto przemycić w obiedzie, by dostarczyć sobie cennych witamin. Kalarepa jest prawdziwą bombą witaminową - znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz witaminę C, karotenoidy i liczne minerały.

Co więcej, zawarty w niej betakaroten oraz luteina fantastycznie wpływają na nasz wzrok. To jasnozielone warzywo docenią przede wszystkim diabetycy, gdyż stopniowo podnosi ono poziom cukru we krwi. Ma też działanie moczopędne, świetnie wspomaga pracę nerek, a nawet ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.

Surówka, która proponujemy do letnich obiadów, jest jednak nie tylko niesamowicie zdrowa, ale też obłędnie smaczna. Ciekawego smaku nadaje jej zielony pieprz, a śmietanowo-majonezowy sos równoważny jego lekko ostry smak.

kalarepa
kalarepa

Źródło: Canva (Nungning20, Getty Images)

Jak przygotować surówkę z kalarepy?

Składniki:

  • 2 duże kalarepy,

  • łyżka kwaśnej śmietany,

  • łyżka majonezu,

  • łyżka jogurtu naturalnego,

  • łyżka soku z cytryny,

  • pęczek świeżego koperku,

  • łyżka zielonego pieprzu,

  • sól i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Śmietanę ucieramy z majonezem i jogurtem. Gdy wszystkie składniki się połączą, doprawiamy ją sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu razem z łyżką zielonego pieprzu. Dodajemy odrobinę soli i cukru.

Kalarepę dokładnie obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Zalewamy zimną wodą i odsączamy na sicie. Mieszamy z przygotowanym sosem i odstawiamy na kwadrans do lodówki, aby smaki się przegryzły. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smakula, Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Sałatka