Wegański krem do ciasta
Szukasz pomysłu na wegański krem do ciasta, którym bez trudu udekorujesz i przełożysz tort i inne wypieki? Przygotuj krem orzechowy z kawową nutą, mlekiem roślinnym i kaszą jaglaną, która jest świetnym zamiennikiem masła lub margaryny. Poznaj przepis na doskonały, wegański krem do ciasta.
Kasza jaglana jest kaszą, którą wykorzystasz zarówno jako dodatek do obiadu, jak i deseru, ciasta, a nawet kremu do przełożenia tortu. Przed gotowaniem jaglanki, koniecznie upraż ją przez chwilę na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki i wydobyć jej orzechowy smak, który dodatkowo wzmocni aromat kremu.
Krem wegański jest mocno orzechowy, gęsty, aksamitny i doskonały w smaku. Do przygotowania kremu wykorzystaj mleko roślinne. Osobiście polecam mleko migdałowe lub kokosowe, ponieważ mleka te są słodkie, bardzo aromatyczne i świetnie komponują się z ciastami i deserami.
Jeśli szukasz pomysłu na wegańskie ciasta- tu poznasz przepis na biszkopt bez jajek oraz na wyśmienite babeczki z jabłkiem.
Przepis na wegański krem do ciasta
Składniki:
-
250 g kaszy jaglanej
-
100 ml mleka roślinnego
-
3 łyżki masła orzechowego
-
60 g cukru pudru
-
50 g kakao
-
garść orzechów laskowych
-
szczypta soli i cukru
-
4 łyżki mocnej kawy, np. espresso
Jak przygotować wegański krem orzechowy do ciasta?
Suchą kaszę praż przez minutę-dwie na suchej patelni, następnie przełóż do garnka, zalej 750 ml wody i ugotuj z odrobiną cukru i soli, następnie odstaw do całkowitego przestygnięcia.
W blenderze zmiel wszystkie składniki kremu, aż uzyskasz gładki i doskonale kawowy krem.