Sprawdzony przepis na wegańskie muffiny z jabłkami
Ten przepis świetnie sprawdzi się w sezonie na soczyste i smakowite jabłka. Możemy w nim wypróbować owoce bardziej kwaskowate lub te słodsze i zdecydować, które pasują najlepiej.
Muffiny z jabłkami: składniki
2 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka mleka sojowego
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru wanilinowego
Muffiny z jabłkami: przygotowanie
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Następnie kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
Do mleka sojowego dodajemy ocet jabłkowy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oraz sól. Do tej suchej mieszanki dodajemy mleko sojowe z octem, olej kokosowy oraz cukier waniliowy. Wszystko mieszamy (tylko do połączenia się składników!) delikatnymi ruchami za pomocą szpatułki.
Dodajemy jabłka z cynamonem i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do ułożonych w formie do pieczenia papilotek. Pieczemy przez 25-30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Studzimy na kratce.
Muffiny z jabłkami: porady
Przed samym pieczeniem możemy do muffinek dodać płatków owsianych, rodzynek lub orzechów i posypać wierzch cukrem trzcinowym.
Jeżeli dodamy więcej mleka, muffinki będą gładsze. Im mniej mleka, tym bardziej zbity i popękany będzie wypiek.
Dla ciekawszej faktury można dodać do ciasta dwie łyżki wiórek kokosowych.
Oprócz cynamonu wegańskie muffinki z jabłkami można urozmaicić takimi przyprawami, jak: kardamon, imbir czy mielone goździki.
Każde ciasto na muffinki mieszamy tylko do połączenia się składników. Im dłużej będziemy miksować, tym twardsze i bardziej zbite będą po upieczeniu. Nie należy zatem bać się niewielkich grudek w surowej masie.