Sprawdzony przepis na wegańskie muffiny z jabłkami
pixabay.com

Sprawdzony przepis na wegańskie muffiny z jabłkami

Czy klasyczne muffinki z jabłkami można przygotować w wersji wegańskiej? Jak najbardziej! To szybka w przygotowaniu i smaczna słodka przekąska, którą można zabrać ze sobą wszędzie i zjeść w wolnej chwili.

Ten przepis świetnie sprawdzi się w sezonie na soczyste i smakowite jabłka. Możemy w nim wypróbować owoce bardziej kwaskowate lub te słodsze i zdecydować, które pasują najlepiej.

Muffiny z jabłkami: składniki

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Muffiny z jabłkami: przygotowanie

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Następnie kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.

Do mleka sojowego dodajemy ocet jabłkowy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej.

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oraz sól. Do tej suchej mieszanki dodajemy mleko sojowe z octem, olej kokosowy oraz cukier waniliowy. Wszystko mieszamy (tylko do połączenia się składników!) delikatnymi ruchami za pomocą szpatułki.

Dodajemy jabłka z cynamonem i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do ułożonych w formie do pieczenia papilotek. Pieczemy przez 25-30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Studzimy na kratce.

Muffiny z jabłkami: porady

Przed samym pieczeniem możemy do muffinek dodać płatków owsianych, rodzynek lub orzechów i posypać wierzch cukrem trzcinowym.

Jeżeli dodamy więcej mleka, muffinki będą gładsze. Im mniej mleka, tym bardziej zbity i popękany będzie wypiek.

Dla ciekawszej faktury można dodać do ciasta dwie łyżki wiórek kokosowych.

Oprócz cynamonu wegańskie muffinki z jabłkami można urozmaicić takimi przyprawami, jak: kardamon, imbir czy mielone goździki.

Każde ciasto na muffinki mieszamy tylko do połączenia się składników. Im dłużej będziemy miksować, tym twardsze i bardziej zbite będą po upieczeniu. Nie należy zatem bać się niewielkich grudek w surowej masie.

Następny artykuł