Smakosze.pl
Ciasto wegańskie - jak zrobić puszysty biszkopt bez jajek?

pixabay.com

Ciasto wegańskie - jak zrobić puszysty biszkopt bez jajek?

15 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Agnieszka Woźniak

Udostępnij:

Obecnie ponad 3 miliony Polaków to wegetarianie lub weganie. Prężnie rozwija się również rynek wegańskich zamienników produktów odzwierzęcych. Dziś dowiecie się, jak zrobić biszkopt, który jest tak samo smaczny i puszyst

Ludzie decydują się na dietę wegańską z różnych względów, na przykład zdrowotnych, duchowych czy ekonomicznych, ale w ostatnich czasach prym wiodą motywacje etyczne, społeczne i ekologiczne. Weganizm stał się stylem życia, w którym dąży się wyeliminowania produktów odzwierzęcych ze wszystkich jego aspektów. Bycie na diecie wegańskiej wcale nie oznacza, że musimy sobie czegoś odmawiać. 

Biszkopt bez jajek i mleka. Czy to możliwe? Jak zrobić biszkopt, bez jajek i nabiału?

Smaczny, puszysty biszkopt wegański jest jak najbardziej osiągalny. Mleko krowie zastępujemy mlekiem roślinnym. Najlepsze będzie mleko sojowe, bo zawiera największą ilość białek. Do biszkoptu dodajemy też ocet lub sok z cytryny, który ustabilizuje nasze ciasto. Nie może w nim też zabraknąć sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, dzięki czemu biszkopt będzie puszysty i lepiej wyrośnie. Reszta to już standard: mąka, cukier i olej.

Wegański biszkopt przepis numer 1

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (375 ml)

  • pół szklanki cukru (125 ml) (można zastąpić ksylitolem)

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka mleka sojowego naturalnego (250 ml)

  • 1 łyżka octu (np. jabłkowego)

  • ⅓ szklanki oleju 

Sposób przygotowania:

Na początek w jednej misce mieszamy mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej, a w drugiej suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier.

Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy trzepaczką.

Masę wlewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec sprawdźmy wykałaczką, czy ciasto jest już suche w środku. 

Ważne:

Jeśli chcecie upiec więcej biszkoptu, po prostu zróbcie go dwa razy, nie podwajajcie ilości składników, bo wtedy biszkopt może nie wyrosnąć.

Wegański biszkopt przepis numer 2 z aquafabą

Dzięki niej możemy zrobić pyszną wegańską bezę, nieodbiegające od oryginału wegańskie ciasta, musy, kremy i majonezy. 

Czym jest aquafaba? Nazwa aquafaba jest połączeniem dwóch łacińskich słów, aqua to woda, a faba to fasola. Jest to płyn pozostający po gotowaniu ciecierzycy i innych roślin strączkowych. Zasłynęła przede wszystkimi swoimi właściwościami, które są zbliżone do białek jaj - przy pomocy miksera możemy z niej stworzyć sztywną, gęstą pianę. Dodatkowo, podobnie jak jajka spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. Dzięki niej możemy zrobić pyszną wegańską bezę, nieodbiegające od oryginału wegańskie ciasta, musy, kremy i majonezy. Została odkryta stosunkowo niedawno, pierwsze wzmianki pochodzą z 2012 roku. Badania potwierdziły, że aquafaba składa się głównie z białek i skrobii; dodatkowo ma też bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu.

Składniki:

  • 180 ml aquafaby (z lodówki), czyli wody z puszki ciecierzycy lub wody pozostałej po gotowaniu suchej ciecierzycy

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

  • 100 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 2 łyżki oleju

  • 200 g mąki 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 

Sposób przygotowania:

Do aquafaby dodajemy łyżeczkę octu i ubijamy, aż powstanie sztywna piana. Powinna przypominać pianę z białek.

Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, cały czas miksując (minutę po każdej łyżeczce). Gdy dodamy już cały cukier miksujemy jeszcze kilka minut do momentu, aż w pianie nie będzie czuć pod palcami kryształków cukru.

Następnie powoli wlewamy olej, cały czas miksujemy.

Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i powoli dodajemy ubitą pianę z aquafaby. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki. Masa będzie nieco gęstsza niż w klasycznym biszkopcie.

Masę wlewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec sprawdźmy wykałaczką, czy ciasto jest już suche w środku. 

Wegańska, kokosowa masa do tortu

Skoro znacie już niezawodny przepis na biszkopt, teraz pora na masę. Ta jest kokosowo-owocowa, umiarkowanie słodka, o kremowej konsystencji.

Składniki:

  • 2–3 puszki mleczka kokosowego (stałej, tłustej części)

  • 110 g cukru pudru do smaku

  • 1 opakowanie śmietan fixa

  • pół limonki

  • wiórki kokosowe

  • opcjonalnie: maliny i borówki lub mango i ananas

Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe w puszce chłodzimy w lodówce minimum 24 godziny. W tym czasie jego płynna część odzieli się od stałej, dzięki czemu na górze zbierze się krem kokosowy.

Powstały krem z puszki przelewamy do miski i ubijamy mikserem na wysokich obrotach, dodajemy stopniowo cukru. Pod koniec dodajemy sok z limonki i śmietan fixa.

Do masy wsypujemy garść wiórków kokosowych, dzięki czemu stanie się bardziej gęsta. Delikatnie mieszamy łopatką. Możemy też dodać nasze ulubione owoce.

Ubitą śmietankę kokosową władamy do lodówki, aby się schłodziła. 

Wegański mus czekoladowy

Jeśli jesteście fanami wegańskich deserów czekoladowych, koniecznie wypróbujcie też ten przepis.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy lub wody pozostałej po gotowaniu suchej ciecierzycy

  • 1 – 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie

  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Nad gotującą się wodą umieszczamy metalową miseczkę z kostkami czekolady i mieszamy aż do rozpuszczenia. Możemy to też zrobić w mikrofali. 

Wodę z ciecierzycy wlewamy do miski, dodajemy sól i ubijamy przy pomocy miksera przez około 5 minut na sztywną pianę.

Dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, a pod koniec wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy.

Teraz mus możemy wlać do pucharków, ale zanim zaczniemy się nim delektować, należy go schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Smacznego!

undefinedundefinedundefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >