Smakosze.pl Porady Weź banany i owiń folią w ten sposób. Jeszcze podziękujesz za ten patent
Fot. Anna Zyśk

Weź banany i owiń folią w ten sposób. Jeszcze podziękujesz za ten patent

18 listopada 2024

Banany są owocami, po które tak chętnie sięgamy. Teraz wystarczy owinąć końcówki bananów folią spożywczą i dłużej cieszyć się ich smakiem. Ta sztuczka kuchenna, którą poleca blogerka kulinarna Ania Zyśk, przyda się w każdym domu.

Jedz banany dla zdrowia i smaku

Banany dostarczają nam mnóstwa smaku i mocy witamin . Znajdziemy w nich witaminy: A, B, C, E i K. Co ważne te lubiane owoce bogate są w potas, który normalizuje ciśnienie krwi i łagodzi napięcie w tętnicach oraz żyłach . Dzięki temu nasze narządy są lepiej dotlenione.

Warto też wiedzieć, że jedzenie bananów zapobiega powstaniu miażdżycy, zawału serca i udaru . Banany chętnie dodajemy do owsianki, ciast, deserów, czy koktajli. Niestety te popularne owoce mają jedną wadę. Zbyt szybko dojrzewają i się psują.

Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet te z grzybami. Zrób od razu na Wigilię

Sztuczka kuchenna, czy banany i folia

Gdy kupujemy niedojrzałe banany, nic im nie grozi . Dojrzewają, by potem dodać smaku naszym ulubionym daniom. Jednak, gdy przynosimy do domu już dojrzałe banany, pojawia się problem. Niebawem owoce ciemnieją i szybko się psują. Powinniśmy zjeść je jak najszybciej. Jednak zdarza się, że owoce gniją i trafią do kosza na śmieci w naszej kuchni .

Teraz można temu zapobiec. Warto wykorzystać sztuczkę kuchenną, którą poleca blogerka kulinarna Ania Zyśk . Jej przepisy i pomysły kulinarne można śledzić na Instagramie jedz.pysznie . Sztuczka kuchenna z wykorzystaniem folii spożywczej jest skuteczna i prosta w wykonaniu. Powoduje, że banany wolniej dojrzewają i się nie psują. Dzięki temu nie marnujemy żywności.

Jak wykonać sztuczkę kuchenną, którą poleca Ani Zyśk?

Krok 1. Chcesz, by banany się nie psuły? Przygotuj kawałek folii spożywczej .

banan.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Teraz ogonki bananów szczelnie zawiń folią spożywczą.

banan.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Ta sztuczka kuchenna sprawi, że banany nie będą się psuć .

sztuczka
Fot. Anna Zyśk
Żadne awokado, czy jajka. O tej porze roku najlepsza do chleba jest pasta z dyni
Wszyscy kupujemy je do ciast na Boże Narodzenie. Teraz w Biedronce są o połowę taniej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy