Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne awokado, czy jajka. O tej porze roku najlepsza do chleba jest pasta z dyni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.11.2024 11:01

Żadne awokado, czy jajka. O tej porze roku najlepsza do chleba jest pasta z dyni

pasta z dyni
Fot. Shutter/8H

Jeśli na śniadanie sięgasz po kanapki, to zrób je z pastą z dyni. Z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku pozwoli Ci pysznie rozpocząć dzień. Ta pasta kanapkowa jest warta przygotowania przez każdego smakosza. 

Pasta z dyni na pyszne na śniadanie

Śniadanie powinno dostarczać nam nie tylko wartości odżywczych, ale też porcji smaku. Jeśli przygotowujesz kanapki na ten pierwszy posiłek w ciągu dnia, przyrządź je z pastą z dyni. Wyróżnia się ona lekko słodkim smakiem z nutką smażonego czosnku, chili i pietruszki. 

To pyszne i zdrowe smarowidło do chleba jest proste w przygotowaniu i nigdy Ci się nie znudzi. Pastę kanapkową najlepiej przygotować z dyni Hokkaido. Jest gęsta, zwarta i mączysta, a to dobrze wpłynie na gęstość pasty. Dynia Hokkaido nadaje się też do pieczenia i blendowania. Poniżej prezentujemy przepis na pastę z dyni na śniadanie. 

dynie
Fot. Canva/PublicDomainPictures
Biorę płatki owsiane i mieszam je z jajkami. Wciąż nie mogę uwierzyć, jakie to pyszne

Jak przygotować pastę z dyni?

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • olej
  • sól
  • ½ cebuli
  • oliwa
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • szczypta chili
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ½ łyżki octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pasty kanapkowej zacznij od rozgrzania piekarnika do 220 stopni. Dynię pokrój w ćwiartki, pozbądź się pestek, posmaruj olejem, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut. Powinna być bardzo miękka.

Następnie wyjmij ją z piekarnika, ostudź i posiekaj cebulę. Drobno pokrój też czosnek. Cebulę podsmaż na oliwie, po 2 minutach dołóż czosnek, a po chwili szczyptę chili. Składniki krótko podsmażaj. Upieczoną dynię przełóż do miski, wlej oliwę, ocet balsamiczny, dołóż suszone pomidory, sól i pieprz. Składniki zblenduj na gładką masę.

Pasta z dyni smaczna i zdrowa

Do gładkiej masy dodaj zawartość patelni, dopraw solą i wymieszaj. Pastę kanapkową schłodź w lodówce, a następnie podawaj. Pasta z dyni jest pyszna, aromatyczna i smakuje z każdym pieczywem. Zjesz ją z apetytem na śniadanie, które sprawi, że miło rozpoczniesz dzień.

Pasta z dyni nie jest trudna w przygotowaniu. Dlatego skorzystaj z tego przepisu i zrób pastę, która doda smaku tostom, świeżym bułeczkom, czy pieczywu razowemu. Takie śniadanie będzie pyszne i wartościowe. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z kalafiora na obiad. Polecaliśmy też przepis na szybkie pierniki pełne smaku. 

pasta z dyni
Fot. Canva

Źródło: jadlonomia.com