Smakosze.pl Przepisy Wielka konkurencja dla mielonych i schabowych - kotlety po francusku
pixabay/congerdesign

Wielka konkurencja dla mielonych i schabowych - kotlety po francusku

8 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety po francusku są szczególnie uwielbiane przez dzieci, którym silne smaki schabowych i mielonych nie zawsze pasują. Poniższy przepis pozwala przekonać najmłodszych do wyczyszczenia talerza, gdyż obiad za każdym razem jest iście przepyszny.

Kotlety z kurczaka to kochana przez wielu propozycja obiadowa . Przyrządzane są jednak wciąż w ten sam sposób, dlatego łatwo mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak. Ich francuska wariacja wprowadza powiew świeżości do kuchni i na nowo pozwala odczuć radość z jedzenia.

Kotlety po francusku są lepsze od schabowych 

Cechą charakterystyczną tych kotletów jest ich specyficzna faktura. Siekane kotlety są punktem pośrednim pomiędzy mielonymi a zwykłymi filetami, dlatego w trakcie jedzenia można czuć znacznie większe kawałki mięsa, które nie są zupełnie miękkie.

Rutyna w kuchni doprowadza do znudzenia i nieczerpania przyjemności z jedzenia. Dużym plusem kotletów z kurczaka jest niska kaloryczność - drób to chude mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a jeśli przygotuje się je z niewielką ilością oleju, będą jeszcze zdrowsze.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.

Źródło: OLGA Zhukovskaya, Getty Images

Przepis na kotlety po francusku

Składniki:

  • pół kilograma filetów z piersi kurczaka - 500 g

  • 2 duże jajka

  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

  • pełna łyżka musztardy francuskiej

  • mały pęczek szczypiorku

  • przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili

  • 4 łyżki oleju do smażenia kotletów

Zacznij od opłukania piersi z kurczaka, usuń z niej chrząstki, białe włókna i inne żylaste części. Następnie pokrój je w drobną kostkę, która nie może przekraczać 1 cm wielkości. Wrzuć mięsną kostkę do miski. Szczypior umyj, posiekaj i również dodaj do mięsa.

Do mięsa i szczypiorku dodaj 2 duże jajka, 2 łyżki śmietany, mąki oraz 1 łyżkę musztardy francuskiej. D opraw mięso solą, pieprzem oraz papryczką chili. Wymieszaj masę i odstaw ją na 10 minut w celu przegryzienia się wszystkich smaków.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na nią porcję mięsnej masy. Gdy będzie rumiana z każdej strony, przełóż kotlety na ręcznik papierowy, odsącz olej i podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy