Smakosze.pl Przepisy Wielkanocna wersja sałatki jarzynowej
Jakub Kossakowski / materiały własne

Wielkanocna wersja sałatki jarzynowej

27 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest nie lada specjałem. Przeważnie nie wywołuje ona u nas większego zaskoczenia. Warto jednak postawić na jej niecodzienną odmianę. Dodatek w postaci chrzanu sprawi, że specjał momentalnie zniknie z talerzy.

Sałatka jarzynowa w nietypowej odsłonie

Kultowa sałatka jarzynowa często gościła na naszym portalu. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę siostry Anastazji . Dziś sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy chrzan. Dodatek jest jedną z obowiązkowych pozycji podczas Wielkanocy.

Chrzan jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Zawiera on dużo witaminy C, dzięki której wzmocnimy swoją odporność . Korzeń skrywa w sobie także izotiocyjanian i synigrynę, które są cenionymi przeciwutleniaczami. Co jeszcze dostarcza nam chrzan?

  • witaminy grupy B

  • potas

  • fosfor

  • sód

  • żelazo

  • cynk

  • mangan

  • wapń

  • miedź

  • magnez

Chrzanowa sałatka jarzynowa jest prosta w przygotowaniu

Z pewnością sałatka jarzynowa może zostać uznana za danie, którego przygotowanie nie wymaga sporego nakładu pracy . Każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 30 g startego chrzanu

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • seler

  • 2 ziemniaki

  • 4 ogórki kiszone

  • 3 jaja na twardo

  • biała cebula

  • jabłko

  • puszka groszku

  • 150 ml majonezu

  • 100 ml gęstej śmietany

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

(Canva.com / Natkinzu)

Przepis na wyjątkową sałatkę jarzynową

Oczywiście najlepiej sprawdzi się chrzan przygotowany samodzielnie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten wyborny dodatek . Warzywa myjemy i gotujemy w mundurkach. Kiedy zmiękną obieramy je i kroimy w kostkę.

Jajka na twardo również rozdrabniamy. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi, cebulą i jabłkami. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce i dodajemy do nich groszek. W osobnym naczyniu mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i sok z cytryny .

Sos dodajemy do reszty produktów. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem . Wstawiamy ją do lodówki, aby smaki się przegryzły. Taki specjał z pewnością zachwyci najbliższych. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Warto zapamiętać ten przepis.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy